Skip to main content

Uitgestrekte heuvels, bossen, (stuw)meren, en eindeloze onverharde paden, de Eifel heeft alles wat je nodig hebt voor een fijne gravel bikepackingtrip. Wout doet verslag van zijn driedaagse fietstocht in dit gravelwalhalla.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De route

Als je gaat zoeken op ‘bikepacking’, ‘Eifel’ en ‘gravel’ kom je al snel terecht op de website van de Eifel Graveller. Deze monstertocht van 850 km met 15.000 hoogtemeters is natuurlijk veel te lang voor een fietsweekend van drie dagen. Maar de route vormt wel een goede inspiratiebron en basis voor onze tocht. Met wat extra zoek-, knip- en plakwerk komen we tot een rondje van zo’n 230 km met bijna 4000 hoogtemeters, dat lijkt er meer op. Nog even puzzelen om een paar dorpjes met een hotel op de juiste afstand van elkaar op de route te krijgen, en klaar is onze route!

Start- en finishplaats Nideggen is voor ons een goede twee uur rijden, dus op donderdagavond proppen we snel de spullen in een tas en binden de fietsen op de auto. Om 9 uur zitten we aan de schnitzel in het restaurant van ons hotel, de mini-vakantie is begonnen!

Dag 1: Nideggen – Monschau

Van Burg Nideggen

Na het Frühstück beginnen we rustig met een afdaling vanuit het dorp en een stukje langs de Roer (Rur). Voordat we aan de eerste klim van de dag toe zijn heb ik, met het kasteel van Nideggen nog in het zicht, al een lekke band te pakken. Gelukkig doet de latex uiteindelijk zijn werk en kunnen we na een beetje bijpompen weer verder.

Langs de Rursee

De volgende 8 km is het klimmen geblazen, wat een mooi uitzicht op de Rursee oplevert. De gewonnen hoogtemeters worden snel teniet gedaan, zodat we het stuwmeer van dichtbij kunnen bekijken. We volgen zo’n 20 km het slingerende pad langs de vele uitlopers van het meer. Na de brug over de Urft is het uit met de pret en krijgen we een smerige klim voor de wielen naar het voormalig nazi-opleidingskamp Vogelsang, dat tegenwoordig als museum te bezoeken is.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-rurseeUitzicht op de Rursee.

Naar Monschau

Even gaat het pad naar beneden maar dat is van korte duur, want al snel is het weer zweten geblazen naar de verlaten nederzetting Wollseifen. Daarna volgt een mooi open stuk over de Dreiborner hoogvlakte en dalen we af naar de Obersee. De laatste 20 km volgen we weer de Rur, maar we overwinnen stiekem toch nog 500 hoogtemeters voor we in het mooie en toeristische stadje Monschau bij ons hotel arriveren.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-hoogvlakteDe Eifel heeft meer te bieden dan bossen en meren.

Dag 2: Monschau – Marmagen

Langs de grens

Vandaag voert de route in de eerste 25 km duidelijk vaker omhoog dan naar beneden. We slingeren Langs de Duits-Belgische grens en klimmen langzaam maar zeker tot zo’n 650 meter, het hoogste punt van de hele route. Een mooie afdaling door het bos brengt ons bij de Oleftalsperre, waarna we op de weg langs het stuwmeer de gemiddelde snelheid een beetje kunnen opkrikken.

Door het bos

In Hellenthal lunchen we bij de plaatselijke pizzeria. De opgedane energie kunnen we meteen weer kwijt, want er moet flink geklommen worden. Eerst nog even over asfalt door het dorp, maar al snel rijden we weer onverhard door het bos. Er volgt een flink stuk over van die typisch Duitse bosbouwpaden die eindeloos langs de heuvel slingeren en nergens heen lijken te gaan. Dat hoort er ook bij.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-singletrackOok aan singletracks is gedacht.

En langs de Bach

Na een korte stop bij een camping beginnen we aan de laatste etappe van vandaag. We rijden oostwaarts langs de Rotbach, de Schäfersbach en de Dänenbach en buigen dan af naar het noorden om via de Schwarzebach, de Krekelerbach en de Fischbach uiteindelijk bij ons Gästehaus in Marmagen te arriveren. Even lijkt het erop dat het enige restaurant in dit slaperige dorpje niet open is, maar uiteindelijk nemen ze toch de telefoon op en zijn we van harte welkom.

Dag 3: Marmagen – Nideggen

Armstukken aan

’s Ochtends is het een stuk frisser dan de afgelopen dagen en het miezert zelfs een beetje. Nou ja, dan hebben we de armstukken ook niet voor niets meegenomen. De eerste 20 kilometer gaan voornamelijk bergaf en dus lekker snel. Maar tussendoor moet er ook geklommen worden, waardoor we al snel de nodige kledingstukken weer in de rugzak kunnen stoppen.

Bij het verlaten van Mechernich stuiten we overal op bordjes die de toegang tot het bos verbieden wegens gevaar van omvallende bomen. We houden ons er netjes aan en pakken een stukje asfalt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-bepakkingWout showt de Cobbles zomercollectie van 2022.

Terug bij de Rursee

Na een kleine 60 km bereiken we bij Heimbach weer de Rursee. Na stukje slalommen tussen de toeristen langs de oever en een steile klim komen we bovenop de stuwdam die we twee dagen geleden vanaf het uitzichtpunt al zagen liggen. We doen nog een stukje langs het meer, klimmen weer eens 100 hoogtemeters om voor de laatste keer helemaal af te dalen om in Abenden de Rur over te steken.

Uitsmijter

Om weer terug te komen in Nideggen wacht ons nog een laatste inspanning, een smerige onverharde klim door het bos. Met de tong tussen de spaken komen we boven en rollen we de laatste meters door het dorp terug naar ons hotel. Na het eten bezoeken we nog even de hooggelegen burcht, die een mooi uitzicht biedt op het gebied waar de ons de afgelopen dagen zo goed vermaakt hebben. Om het vakantiegevoel nog een vast te houden rijden we niet ’s avonds al terug naar Nederland maar blijven we nog een nachtje, zodat we het weekend relaxed kunnen afsluiten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-graanveldGras is officieel een waardeloze ondergrond om op te fietsen.

Eifel = aanrader!

De Eifel is niet ver van Nederland, maar een buitenlands fietsavontuur heeft toch altijd iets speciaals.  Het is een prachtig gebied om te fietsen en leent zich uitstekend voor bikepacking, zeker als je de onverharde paden (ook) pakt. Er is veel bos, maar er zijn ook open stukken waar je mooi uitzicht hebt op de heuvels, stuwmeren, en pittoreske stadjes. Dus zoek je nog een bestemming voor een gravel bikepackingtrip? De Eifel is zeker een aanrader, viel Spass!

Waar ga jij deze zomer bikepacken?

Deel je plannen en avonturen in de Cobbles Cycling Strava Club. Nog geen lid? Een paar keer klikken en het is geregeld!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-bikepacking-weekend-eifel-gerelateerd

cobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-gerelateerd-2

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×