Skip to main content

Wielrenners zijn altijd op zoek naar uitdagingen om gemotiveerd te blijven. Op wielervrienden.nl kun je bijhouden in hoeveel gemeentes in de Benelux je al op de fiets geweest bent. De uitdaging is uiteraard om één of meerdere landen helemaal in te kleuren. Iets voor jou?

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Long term NL challenge wordt wielervrienden.nl

Het idee voor deze uitdaging komt van Frank van Moorsel uit Delft, die vier jaar geleden de website Long term NL challenge bouwde waarmee je op basis van je Strava-data kunt zien welke gemeentes jij afgevinkt hebt. Vorig jaar kondigde Frank aan met zijn website te gaan stoppen. Over een paar weken is het zo ver en gaat hij uit de lucht. Maar geen nood, het initiatief wordt dus voortgezet op wielervrienden.nl.

Onder anderen Martijn Hendriks van de podcast Tweewielers (die hij maakt samen met Herman van der Zandt) heeft onlangs de uitdaging voltooid. Hij had 76 ritten nodig om alle gemeentes af te vinken, oftewel gemiddeld ongeveer 4,5 gemeente per rit.

 

View this post on Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tweewielers (@tweewielers)

Nationale fietsheatmap

Al die individuele fietsers die het land rondrijden geven een mooi beeld van welke gemeentes het meest befietst worden. Als je kijkt naar de gemeentelijke heatmap van Nederland is het in één oogopslag duidelijk wat de populaire fietsgebieden zijn. De eerste vier gemeenten op de ranglijst liggen allemaal in Zuid-Limburg (Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten, Valkenburg a/d Geul en Maastricht). Daarna volgen gemeentes op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, afgewisseld met nog meer Zuid-Limburg. Amsterdam vinden we pas op plaats 18.

Logischerwijs vind je aan de randen van het land de gemeentes waar de minste fietsers passeren. De Waddeneilanden, Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Groningen en de Achterhoek liggen nu eenmaal niet zo centraal en zijn ook niet zo dichtbevolkt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wielervrienden.nl-heatmap-nederlandZuid-Limburg en de Veluwe zijn de heetste fietsgebieden van Nederland. (bron: Long term NL challenge)

Het wordt steeds gemakkelijker

Op dit moment telt Nederland 344 gemeentes (het Caribische deel van het koninkrijk niet meegerekend). Dat zijn er een paar minder dan vorig jaar, want door gemeentelijke herindelingen neemt het aantal gemeentes gestaag af. Een eeuw geleden waren er nog meer dan 1100 gemeentes in Nederland, inmiddels is dus al meer dan tweederde geschrapt. En het herindelingsproces is nog niet afgerond, dus de komende jaren zullen er nog meer gemeentes verdwijnen. Met een beetje mazzel zit daar net een gemeente bij waar jij nog niet geweest bent. Gratis punten!

België en Luxemburg

Heb je Nederland uitgespeeld en ben je nog niet klaar met deze challenge? Dan kun je ook de kaart van België en Luxemburg proberen vol te maken. Daarmee kun je nog eens 581 (België) en 102 (Luxemburg) gemeentes toevoegen aan je erelijst. Kudos voor iedereen die dit huzarenstukje voor elkaar krijgt!

De heatmap van België is trouwens ook interessant. Daarop zie je duidelijk dat er (door deelnemers aan de challenge) in Vlaanderen veel meer gefietst wordt dan in Wallonië, met uitzondering van de Ardennen. Het populairste fietsgebied van België is de omgeving van Oudenaarde en Geraardsbergen. Hoe zou dat toch komen…?

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wielervrienden.nl-heatmap-belgieOok in België haal je de fietshotspots er zo uit. (bron: Long term NL challenge)

Met welke fietsuitdaging ben jij bezig?

Met welke uitdaging houd jij jezelf gemotiveerd? Deel je plannen en prestaties in de Cobbles Cycling Strava Club en inspireer je clubgenoten!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-wielervrienden.nl-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×