Skip to main content

Gravel vind je overal. Waarom trekken we dan massaal ieder weekend naar de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug? Jef kent drie perfecte gravelgebieden in Limburg en geeft je fraaie routes om die te leren kennen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

In dit artikel neem ik je mee naar mijn verborgen gravelparels. Deze plekken liggen buiten de bekende gravelgebieden van Nederland (de Utrechtse Heuvelrug en natuurlijk de Veluwe), maar zijn zeker net zo mooi en doordrongen van geschiedenis. En het gravel ligt er net zo uitnodigend bij! Ik neem je mee naar mijn geboortegrond, het gebied van de smokkelaars, douaniers en de Grenslanders!

1. Grenspark Kempen-Broek (70 km)

Deze route gaat door het noorden van Limburg en een wellicht onbekende parel: Grenspark Kempen-Broek. Dit grensoverschrijdende park is een prachtig stukje natuur dat wordt gedeeld door België en Nederland.

Het eerste stuk van deze route loopt langs de grens van Brabant richting het Weerterbos. Langs een oud militair oefenterrein met flink wat heide gaan we langzaam richting België. Via oude kanalen, slootjes en smokkelwegen schuren we over het gravel langs de grens. Genieten in optima forma! Limburgse vlaai-tip: even stoppen bij Fietscafé Peerkesbosch en genieten van de stilte.

2. Meinweg en Brachterwald (64 km)

Wellicht klinkt dit gebied de meesten bekender in de oren. De Meinweg ligt ten Oosten van Roermond en is een waar juweeltje voor gravelaars. Heide, eindeloze paden met gravel, en dichte bossen. Het mooie aan dit prachtige natuurgebied is dat het overloopt naar Duitsland, een stuk waar ik zelf eigenlijk bijna nooit fiets. In mijn ogen is de Meinweg een onderbelicht stukje natuur in Nederland.

Dit mooie, af en toe glooiende gebied is een ware hemel voor gravelliefhebbers. kleine beekjes, duinen en heidevelden zijn het voornaamste decor van de route. Werkelijk overal in dit gebied zijn paden en gravelstroken te vinden. Deze route is daar een kleine selectie van. Neem van mij dat je hier na je eerste rit zeker terugkomt om het gravel in de rest van het gebied te ontdekken!

3. Hoge Kempen (92 km)

Als ik op zoek ben naar rust draai ik meestal af richting dit stukje natuur in Belgisch Limburg. Ook op de racefiets is dit een waar paradijsje. Rustige wegen, prima asfalt en een mooi glooiend landschap.

Deze gravelroute neemt je mee naar het begin van de Hoge Kempen. Via de dorpjes Opitter en Neeroeteren rijden we steeds verder dit mooie natuurgebied in via verschillende gravelpaden. Daarna rijd je langzaam het oude mijnverleden van deze streek in. Via twee oude terrills (mijnsteenbergen) draai je weer langzaam terug naar het begin van deze route. Tip: Stop even bij het oude station van As voor een versnapering en een drankje, en neem een kijkje vanaf de uitkijktoren.

Meer tips en inspiratie voor gravel?

Wil je nog meer tips voor mooie gravelroutes? Check dan de route-collecties van Cobbles op Komoot. En vergeet ook niet om onze andere artikelen over gravelen te lezen!

Wat is jouw favoriete gravelgebied of gravelroute?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Nog geen lid? Geeft niets, het is gratis en is zo geregeld!

Gerelateerd artikel

wielrennen-gravel-routes-limburg-gerelateerd

 

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×