Skip to main content

Wil jij de uitdaging van het Rondje IJsselmeer aangaan? Dat is niet zo gek! Het is een klassieke wielrenuitdaging, waarop je in honderden kilometers van alles tegenkomt. Natuurlijk heel veel water en dijken, maar ook veel historie. In dit blog geven we je zes routes die jij kunt rijden als Rondje IJsselmeer uitdaging.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in samenwerking met Komoot.

De collectie: alle routes Rondje IJsselmeer

Alle routes starten vanuit Amsterdam, vlak bij het Centraal Station. Zo pak je gemakkelijk de trein naar het begin van je fietsavontuur. Je kunt natuurlijk zelf de routes verder aanpassen, als je ergens anders wil starten.

Bekijk direct alle routes op in onze Komoot Collectie:

1. LF Zuiderzeeroute – 440km

De 440 kilometer lange LF Zuiderzeeroute is de ultieme ‘Rondje IJsselmeer’ ervaring. In 440 kilometer ontdek je de voormalige Zuiderzee. Een knap staaltje historie van Nederland in strijd met het water. Niet onverwacht staat water echt centraal in deze route. Je komt álles tegen wat ermee te maken heeft: dijken, pittoreske havendorpjes, bruggen groot en klein, sluizen, gemalen, uiterwaarden, heel veel polder (pas op tegenwind), stranden, windmolens oud en nieuw en vuurtorens. Her en der zul je ook verrast worden door verscholen bospaadjes en een enkele hoogtemeter.

Bekijk de route op ons Komoot account, inclusief een heleboel Highlights:

Bekijk hier een impressie van de route:

Het Rondje IJsselmeer is een klassieke Longest Day uitdaging. Dan rijd je de héle route op een dag. Ik zou echter aanraden de tijd te nemen om er maximaal van te genieten en niet alle prachtige locaties met je tong op de grond voorbij te stomen. Maak er een lang weekend of midweek van en geniet van de natuur en historische bouwwerken. Stop bij uitkijkpunten en vogelkijkhutten. Pak een mooi terrasje en bekijk het uitzicht.

Lees hier ons blog over de speciale features die Komoot heeft om meerdaagse fietstochten te plannen; zo hak je deze route eenvoudig op in verschillende etappes en vind je hotels aan het einde van ieder stuk.

Wil jij ultiem voorbereid op pad? Bestel dan de Fietsgids LF Zuiderzeeroute voor €12,95 en download de gratis companion app.

Huishoudelijke mededelingen

  • Er zit één pondje in de route, bijna aan het einde, bij Eemdijk. De grootste horde is echter de Afsluitdijk, die tot 2025 gesloten is voor fietsers. Daarvoor is een gratis fietsbus in het leven geroepen. Bekijk hier de informatie.
  • De route start in Amsterdam en loopt met de klok mee. Je kunt (het startpunt van) de route natuurlijk aanpassen zoals je wilt en ook de route tegen de klok in rijden. In dat laatste geval moet je wel even opletten, want dan zal bij een grote brug her en der je fietscomputer misschien van slag raken (omdat het fietspad dan aan beide kanten van de weg ligt).

2. Rondje IJsselmeer – 330km

Waar de vorige route op de Zuiderzee gebaseerd is, gaat deze 330km lange route echt rondom het IJsselmeer. De route is grotendeels hetzelfde, behalve het stuk rondom Flevoland. Daar rijd je helemaal langs de westkust van de Flevopolder, voor maximaal uitzicht op het IJsselmeer.

Het stuk in Flevoland betekent veel rechtdoor, maar ook prachtige ‘nieuwe’ natuurgebieden zoals de Oostvaardersplaasen. Let op: je zou hier wel eens wat wind kunnen vangen. Dat zie je ook wel aan de grote hoeveelheid windmolens die je onderweg tegenkomt. Ook kom je langs een heus VOC-schip, de (misschien niet mooie, maar wel indrukwekkende) Maxima energiecentrale. En natuurlijk ieders favoriet: Urk.

Voor deze route geldt dezelfde huishoudelijke mededeling als voor de LF Zuiderzeeroute: op de Afsluitdijk moet je als fietser tot 2025 met de bus.

IJsselmeer Challenge toertocht

Onze partner NL Tour Rides organiseert ieder jaar de IJsselmeer Challenge. Daar rijd je deze route met alle andere ‘challengers’. Als je je voor 1 juli inschrijft, krijg je bovendien het IJsselmeer Challenge wielershirt cadeau. Voor €49 ontvang je dan een inschrijfpakket t.w.v. €110. Denk naast het shirt aan een medaille, technische ondersteuning, verzorgingsposten, Komoot regiopakket, gepersonaliseerd stuurbord en meer. Meer info en inschrijven op de website van IJsselmeer Challenge.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen rondje ijsselmeer challenge nl tour ridesNL Tour Rides IJsselmeer Challenge: 300km / 200km / 150km

3. Rondje Flevoland – 325km

Deze route viert de creatie van het IJsselmeer op een andere manier, namelijk door om Flevoland heen te rijden. De route start wederom in Amsterdam, maar in plaats van naar het noorden, fiets je direct naar het westen.

Bij Muiderberg ga je de brug over, Flevoland in. Daar kom je dezelfde zaken tegen als in voorgaande route beschreven zijn. Als je eenmaal in het puntje van Noord-Flevoland bent, verlaat je deze ‘nieuwe’ provincie. Bij Lemmer vervolg je je weg door verder de LF Zuiderzeeroute te volgen. Dat betekent voornamelijk de oude Zuiderzee kustlijn, maar ook een paar stukken over de Flevopolder.’

4. Rondje Markermeer & Flevopolder – 275km

Wil jij de Zuiderzee route fietsen, maar is 440km te veel? Dan is deze route perfect! 275km is namelijk nog steeds een enorme uitdaging en je krijgt van alle bovenstaande routes wat mee.

Je start weer in Amsterdam, waar je noordwaarts de LF Zuiderzeeroute volgt. Daar kom je langs de welbekende pittoreske Noord-Hollandse dorpjes. Maar in plaats van door te fietsen naar de Afsluitdijk, draai je bij Enkhuizen de Markerwaarddijk op, de afscheiding tussen het IJselmeer en het Markermeer. Aan de andere kant van het water kom je in Lelystad uit. Daar draai je Noordwaarts richting de Noordoostpolder. De brug over draai je rechtsaf, oostwaarts langs het Ketelmeer, met uitzicht op het IJsseloog. Na ongeveer 15 kilometer ga je de brug over en bevindt je je weer op het vasteland. Hier vervolg je de rest van je weg de LF Zuiderzeeroute.

5. Oostelijke Flevokust – 270km

Aan deze route had je misschien nog niet gedacht: je volgt hier de oostkant van Flevoland. Technisch gezien geen rondje IJsselmeer dus, maar nog wel Zuiderzee! De route is een dikke 250 kilometer. Maar je kunt hem natuurlijk bij iedere brug of veerpont afsnijden.

Vanuit Amsterdam ga je direct richting Flevoland. Eenmaal bij Almere aangekomen, volg je de oostelijke kustlijn van Flevoland tot Kampen. Onderweg kom je niet alleen over dijken en langs polder. Zo nu en dan ga je van de ‘kust’ weg en rijd je over slingerende fietspaden door door de mens gemaakte natuurgebieden, zoals het Harderbos – bestaat nog maar 50 jaar! Eenmaal aangekomen bij Kampen vervolg je de rest van je weg de LF Zuiderzeeroute. Bij Eemdijk kom je een veerpontje tegen.

6. Rondje Markermeer – 160km

Deze route start vanuit Amsterdam richting het noorden. Daar volg je de LF Zuiderzeeroute langs allerlei leuke (voormalige) kustplaatsjes zoals Volendam en Hoorn. Bij Enkhuizen ga je over de Markerwaarddijk richting Lelystad. Daar ga zuidwaarts, langs de westkust van de Flevopolder. Hier kom je vrijwel direct langs de Oostvaardersplassen, een mooi natuurgebied waar je aan beide kanten van het fietspad water hebt. Je volgt de kust, tot het zuidelijke puntje van Almere, waar je de brug pakt richting het vasteland. Daar, bij Muiderberg, vervolg je de rest van je route tot Amsterdam weer het laatste stukje LF Zuiderzeeroute.

IJsselmeer Challenge toertocht

Onze partner NL Tour Rides organiseert ieder jaar de IJsselmeer Challenge. Als ‘korte’ afstand zit daar ook het Rondje Markermeer in. Ze bieden ook nog een ‘Rondje Markermeer+ route van ca. 200 kilometer, waarbij je naast de normale ronde een stukje West Friesland (omgeving Enkhuizen) meepakt. Meer info en inschrijven op de website van IJsselmeer Challenge.

Heb jij tips of vragen voor een rondje IJsselmeer?

Heb jij het Rondje IJsselmeer al wel eens gefietst en heb je goede tips? Of wil je het doen, maar heb je nog wat vragen? Laat het weten in de Cobbles Strava Club.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×