Skip to main content

Wie Brooks zegt, denkt waarschijnlijk gelijk aan zadels. Brooks maakt al anderhalve eeuw zadels die jarenlang meegaan. Sinds de gravelhype zijn er veel  gravelfietsen en -onderdelen op de markt gekomen. Denk hierbij aan banden, wielen en groepsets. Brooks voegt hier nu ook een zadel en stuurlint in de Cambium serie aan toe.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

 Disclaimer: voor deze review ontvingen wij geen geld. Wel ontvingen we van Brooks gratis het geteste zadel en stuurlint.

Brooks Cambium C15 zadel

De Cambium zadels dateren al van 2013 en zijn vooral bekend bij mensen met trekkingfietsen. De Cambiumlijn is voor wat meer sportief gebruik. De traditionele leren Brooks zadels zijn voor sportief gebruik niet praktisch in het onderhoud, en ook qua weersbestendigheid zijn ze niet ideaal. Het Cambium C15 zadel is beschikbaar in een normale en een carved versie. Bij de carved versie zit er een uitsparing in het midden van het zadel om de druk op de perineale zone weg te halen. Wel krijg je door deze uitsparing waarschijnlijk een vies kruis door het omhoog spatten van viezigheid.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-brooks-cambium-zadel-lumbershotDe Cambium is onmiskenbaar een echte Brooks, maar dan van rubber in plaats van leer.

Ding dong. Het is de pakketbezorger met de Brooks spullen die ik mag testen. Nieuwsgierig maak ik gelijk de doos open om even te kijken. Eerste indruk: mooi zadel! Maar wat weegt er zo zwaar in die doos? Het blijkt het zadel te zijn, dat ongeveer 450 gram weegt. Een flink gewicht voor een sportief zadel. Zelf ben ik ook niet de lichtste dus die paar honderd gram extra maakt voor mij het verschil niet, maar ik kan me voorstellen dat mensen hierover zouden vallen.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-brooks-cambium-zadel-stuurlintHet weegt wat, maar dan heb je ook wat: een Brooks Cambium zadel en stuurlint!

De Brooks Cambium C15 is gemaakt van (natuurlijk) rubber. De achterbrug is in tegenstelling tot de meeste Brooks zadels niet van metaal, maar van gevulkaniseerd rubber. Deze combinatie zou moeten zorgen voor een comfortabel zadel. Wat me ook meteen opvalt is dat het zadel aardig wat rondingen heeft. Ik ben benieuwd of dat past bij mij als rijder.

On the road (and gravel paths)

Voordat ik de kans kreeg de Brooks Cambium C15 te testen reed ik mijn gravelfiets kapot (aluminium frame gescheurd). De eerste rit was dan ook op een gloednieuwe fiets. De mannen van BikeSuperior hebben alles volgens mijn fietsmeting afgesteld, en na wat korte testrondjes zat de fiets (en dus ook het zadel) als gegoten. Vanaf de bikeshop ging ik huiswaarts. 95 km over asfalt, gravel, bospaden en singletracks met een tas van minstens 10 kg.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-brooks-cambium-zadel-stuurlint-bosDe eerste testrit was meteen een goede vuurdoop.

Ondanks dat ik op basis van mijn eerste indruk sceptisch was over het zadel kan ik niet anders stellen dat de Brooks Cambium C15 doet wat hij belooft: comfort geven. Inmiddels heb ik zo’n 700 km op het zadel gezeten en is de conclusie dat dit zadel z’n werk goed doet. Bovendien vind ik het zadel een aanwinst voor de looks van mijn fiets!

Wel denk ik dat dit zadel door zijn ronde vorm geschikter is voor mensen die wat minder lenig zijn en wat meer bewegen op de fiets. Optimaal voor mij is hij dus niet. Maar dat is nou eenmaal een keuze die je maakt bij het aanschaffen van een zadel.

Brooks Cambium Stuurlint

Naast het zadel ontving ik ook een bijpassend Brooks Cambium stuurlint. Mijn eisen voor een stuurlint zijn vrij basic. Het moet mooi zijn, grip hebben, makkelijk te poetsen en enigszins comfort bieden.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-brooks-cambium-zadel-stuurlint-viewHet Brooks Cambium stuurlint en zadel vormen een stijlvol setje.

De mannen van BikeSuperior hebben het stuurlint voor me gemonteerd. Wel zo fijn als een vakman dit even doet. Tijdens de eerste rit merkte ik al snel dat dit stuurlint voldoet aan de verwachtingen. Ondanks dat ik mijn pauper Ali handschoenen aan had was de grip goed, ook als ik de handjes op het stuur had. Ook op het comfort en poetsbaarheid heb ik niets aan te merken.

Qua duurzaamheid is het nog vroeg om harde conclusies te trekken, maar mijn verwachting is dat dit stuurlint lang zal meegaan. Het voelt degelijk aan en viezigheid ligt er eerder op dan dat het erin trekt. Mede hierdoor poetst het ook snel schoon. En de looks? Oordeel zelf maar op basis van de foto’s.

Ben jij een fan van de klassieke uitstraling van Brooks zadels?

Of monteer je een strak en modern ogend zadel? Deel je mening in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-zelf-mtb-bouwen-gerelateerd

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×