Skip to main content

Voor puriteinse wielrenners is fietsen met een rugzak ondenkbaar. Mountainbikers trekken zich hier niets van aan en rijden massaal rond met een tas op hun rug. Waarom? En wat zit er allemaal in de fietsrugzak van een mountainbiker? Dick vertelt het je.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Het antwoord op de vraag ‘waarom’ is heel simpel: het is gewoon erg praktisch. Als je op pad gaat voor een flinke rit op de mountainbike wil je genoeg proviand bij je hebben, en spulletjes voor onvoorziene (weers)omstandigheden. Zeker als je halverwege een singletrack midden in het bos met pech komt te staan, wil je zelfstandig weer op weg kunnen komen. De spullen die onderweg van pas komen passen wellicht net in een zadeltas. Maar waarom alles in zo’n tasje proppen als je (veel) meer spullen kunt meenemen in je fietsrugzak?

Eten en drinken

Veel fietsrugzakken zijn uitgerust met een speciale waterzak met drinkslang. Dit is een van de voornaamste redenen om voor een rugzak te kiezen. Met de drinkzak draag je jouw water op je rug. Via een slangetje dat over je schouderband naar voren loopt, kun je ook tijdens een ‘bumpy ride’ gemakkelijk hydrateren. Steek het mondstuk van het slangetje in je mond en je kunt met twee handen aan je stuur doorcrossen. Een goed alternatief voor de bidon die je al stuiterend uit en in je bidonhouder moet zien te krijgen. Ook je gelletje, boterham met aardbeienjam en pindakaas of andere voeding neem je gemakkelijk op je rug mee.

Artikel gaat verder onder afbeelding
mountainbiken-rugzak-waarom-wat-inhoud-bergpadIn een rugzak kun je genoeg eten en drinken kwijt voor een lange rit.

Eerste Hulp bij Pech

De voornaamste spullen die in de rugzak gaan zijn erop gericht om jezelf bij pech weer op weg te helpen.

Lekke band

Vanzelfsprekend moet je voorbereid zijn op lek rijden. Voor mountainbikers met binnenbanden is het uiteraard belangrijk om een of twee reservebanden bij je te hebben. Vergeet natuurlijk je bandenlichters niet! Omdat mountainbikebanden een stuk groter zijn dan reguliere racefietsbanden, komt hier de extra ruimte van een rugzak goed van pas. En je hebt een stuk minder kans om je fietspompje te verliezen als deze op je rug meereist in plaats van aan je frame of in je achterzak. Rijd je tubeless, dan neem je uiteraard je tubeless reparatieset mee.

Artikel gaat verder onder afbeelding
mountainbiken-rugzak-waarom-wat-inhoud-bandenMountainbikebanden nemen best veel ruimte in.

Multitool

Een fietser kan niet van huis zonder zijn multitool voor de noodzakelijke reparaties of aanpassingen aan zijn fiets. Omdat je fiets tijdens het mountainbiken wat hardere klappen krijgt, is het ook raadzaam om voorbereid te zijn op een kapotte ketting. Neem daarom een multitool met kettingpons, zodat je een beschadigde schakel uit je ketting kunt vervangen door een missing link schakel en je weer verder kunt rijden met een hele ketting.

Zelf heb ik het gelukkig nog nooit meegemaakt, maar ik hoor met enige regelmaat dat er tijdens ruigere ritten een derailleurpad sneuvelt. Dit is het onderdeel dat je achterderailleur met je frame verbindt. Als dit stuk afbreekt zit er echt niks anders meer op dan lopen of bij je fietsmaat aanhangen om thuis te komen. Tenzij je een vervangend exemplaar bij je hebt!  Bij elk merk en type fiets hoort een ander type derailleurpad. Het is daarom aan te raden om bij je fietsleverancier te informeren welk derailleurpad jij in je rugzak moet steken.

Artikel gaat verder onder afbeeldingmountainbiken-rugzak-waarom-wat-inhoud-kettingtoolsMet deze spullen in je rugzak betekent een gebroken ketting niet het einde van je rit.

Plek zat, dus dit kan ook gewoon in je rugzak

Dan zijn er nog enkele eenvoudige zaken die je doorgaans ook in de rugzakken van een wielershirt zou doen. Voor bepaalde mountainbikeroutes in Nederland is een vignet verplicht. Voor communicatie met het thuisfront in geval van nood of ietsje-later-terug komt je telefoon natuurlijk goed van pas. En voor het welverdiende bakje koffie halverwege en/of het biertje na afloop is het ook handig om je portemonnee mee te nemen. En terwijl jij op het terras zit, staat je fiets veilig op slot.

Begin je met mountainbiken of overweeg je langere off-road ritten te gaan maken? Dan is het aanschaffen van een goede fietsrugzak een aanrader die onderweg vaak van pas zal komen!

Artikel gaat verder onder afbeeldingmountainbiken-rugzak-waarom-wat-inhoud-compleetProppen in je zadeltasje en shirt of lekker ruim in je rugzak?

Fiets jij met een rugzak? Waarom (niet)?

Schaam je niet (ook als wielrenner!) en vertel wat jij allemaal meeneemt tijdens je fietstochten. Wel eerst even (gratis) lid worden van de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×