Skip to main content

Je hebt gravelbikes in alle soorten en maten, voor allerlei soorten ritten en terreinen. Maar welke gravelbanden kies je voor de perfecte balans tussen comfort, grip en rolweerstand? In dit artikel legt Ruurd uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een gravelband.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wil je nog meer weten over banden? We schreven al eerder bandengidsen voor de racefiets en de mountainbike. Of bekijk de andere Cobbles artikelen over dit onderwerp.

Gravel

toertocht

in NL?

Heb jij zin in een toertocht met prachtige gravelroutes? In Nederland valt genoeg te ontdekken! NL Tour Rides heeft een paar mooie onverharde tochten door de mooiste natuur in Nederland.

 • Gravelty Cobbles
  (Tilburg, De Kempen, Vlaanderen)
 • Strade Bianchi
  (Veluwe)
 • Gravelty Oktoberfest
  (Eindhoven, Strabrechtse Heide)
 • Gravelty Rudolph
  (Terletse Heide, Veluwezoom)
Bekijk de toertochten

Door je via deze link in te schrijven, help je Cobbles

Inhoud

In deze gids vind je meer informatie over de verschillende kenmerken van een gravelband. Wat zijn de afwegingen en hoe bepaal je jouw bandenkeuze? Ook hebben we een overzicht voor je gemaakt met 35 gravelbanden van verschillende merken en voor verschillende ondergronden, waarin je gemakkelijk op kunt zoeken welke banden geschikt zijn voor jouw ritten.

 • Wielen en frame
 • Breedte
 • Noppen
 • Soepelheid
 • Bandendruk
 • Bandenoverzicht 700c
 • Bandenoverzicht 650b

Wielen en frame

De juiste band kiezen begint met je fiets zelf. Welke wielen zitten erin en hoeveel ruimte heb je in je frame? Zo heb je gravelbikes met reguliere 700c (28”) racefietswielen, maar ook fietsen met 650b (27,5”) wielen. De kleinere 650b wielen geven wat meer ruimte in je frame voor een bredere band. Denk hierbij aan breedtes die je ook in een mountainbike ziet. Let er wel op of er genoeg ruimte is in je frame, want dat is bij gravelbikes vaak de beperkende factor.

Hoe de band in je fiets ‘valt’ is ook afhankelijk van de interne velgbreedte van je wielen. Een brede band/velgcombinatie zorgt voor meer grip doordat de band boller op de velg valt. Doorgaans is de interne velgbreedte van een gravelwielset 22 tot 26 mm. Er zit een maximum aan de breedte van de banden die op de velg passen, maar je zult niet snel een band kopen die wél in je frame past, maar te breed is voor je wielset. Let bij de aanschaf van een gravelband dus voornamelijk op je wielmaat en de beschikbare ruimte in je frame.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bandengids-bmc-front-viewDeze vork biedt genoeg ruimte voor brede gravelbanden.

Breedte

De breedte van je banden bepaalt voor een groot deel je grip, comfort en rolweerstand. Hoe breder de band, hoe meer grip en comfort. Brede banden geven je voornamelijk voordeel op ondergronden waar weinig grip op te krijgen is, zoals los zand. In de tabel hieronder kun je zien welke bandbreedte aan te raden is bij welke ondergrond.

Ga je veel door modder rijden? Dan zijn cyclocrossbanden een goede keuze. Die hebben een maximale breedte van 33 mm en zijn dus relatief smal voor een gravelband, maar zijn wel beschikbaar met de juiste (grove) noppen. Een andere optie voor modderritten is een 650b mountainbikeband.

Gravelbanden voor 700c (28’’) wielen

700c is de standaardmaat voor racefietswielen. Op gravelbikes met deze wielmaat zie je doorgaans banden van 35 tot 40 mm breed. Met 40 mm red je het in de meeste omstandigheden wel.

Maar ook op je gewone racefiets kun je een setje gravelbanden monteren. In combinatie met schijfremmen kun je in je racefiets vaak banden tot een breedte van 32 mm kwijt. Met velgremmen heb je minder ruimte en houdt het bij 28 mm vaak wel op. Maar voor goed liggende gravelpaden gaat dit prima. Bij goede weersomstandigheden kun je op deze paden vaak zelfs al met 25 á 28 mm banden uit de voeten.

Gravelbanden voor 650b (27,5’’) wielen

Wil je je fiets inzetten voor adventure biking, dan is een 650b wiel een must have. In hetzelfde frame kun je daar dus bredere banden op monteren. Een bredere band geeft je veel meer grip op losse stenen, singletracks, zandstroken en in beboste gebieden. Deze banden hebben vaak een breedte van 45 tot wel 60 mm (2.35”).

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bandengids-bos-ondergrond-stuur-computerOp een zachte ondergrond helpen profiel en noppen om grip te houden.

Noppen

Noppen zijn een handige manier om meer grip te creëren zonder je band breder te maken. Kun je dus geen bredere band kwijt maar heb je wel grip nodig, dan kun je dit veelal bereiken met noppen.

Er zijn gravelbanden met en zonder noppen. Wat je ook veel ziet is een soort hybride vorm, met in het midden van de band een zo goed als egaal oppervlak en aan de zijkant noppen. Op deze manier heb je op de harde stroken minder rolweerstand, maar op de wat slechtere stroken toch de grip. Een echte allround oplossing!

Hou je het alleen bij droge en harde stroken? Dan zijn noppen overbodig. Volgens wielenfabrikant Swiss Side kan het hebben van een nop (op een 35 mm band) je een nadeel van tot wel 7 watt geven ten opzichte van een gladde band!

Soepelheid

De soepelheid van een band wordt onder andere bepaald door hoe hij gewoven is. Dit wordt uitgedrukt in het aantal Threads Per Inch (TPI). Banden met een hogere TPI waarde (60+) vormen zich beter naar de ondergrond ten opzichte van banden met een lage TPI waarde (30). Een nadeel van een hogere TPI waarde is dat ze doorgaans sneller slijten omdat ze gemaakt zijn van fijnere vezels.

Daarnaast heeft tubeless rijden ook een positieve invloed. Doordat je tubeless rijdt kan je met een lagere bandendruk rijden. Hierdoor heb je minder rolweerstand en vormt de band zich ook beter naar de ondergrond. Naast deze voordelen heb je ook nog eens minder kans op een lekke band doordat kleine gaatjes zichzelf dichten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bandengids-zandpad-recht-fiets-zwartBij droog weer kun je met smalle en gladde banden ook een heel eind komen. 

Bandendruk

De druk waarop je je band moet pompen is een persoonlijk iets. Er zijn meerdere factoren die bepalen wat de ideale bandendruk is voor jouw gravelrit.

Volume van de band

Het volume van de band (breedte en hoogte) bepaalt hoeveel lucht er in de band moet om een bepaalde druk te halen. Maar meer druk leidt niet altijd tot minder rolweerstand. Integendeel, boven een bepaalde druk loopt de weerstand weer op. In het algemeen kun je zeggen dat je bij een band met een hoger volume met een lagere druk kunt rijden.

Tubeless

Tubeless rijden zorgt ervoor dat je met minder druk (en rolweerstand) kunt rijden ten opzichte van het rijden met een rubberen binnenband.

Ondergrond

Ook de ondergrond is bepalend voor de ideale bandendruk. Als je wat meer door de bossen rijdt, wil je namelijk dat je band zich mooi vormt naar de omgeving. Een putje hier, een takje/wortel daar, je kent het wel. Door je band niet te hard te zetten vormt de band zich beter en behoud je grip, snelheid en heb je ook meer comfort. Bij een hoog asfaltgehalte in je route kan de druk wat omhoog.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bandengids-bospad-zand-fietsVoor dit soort paden hoef je geen superbrede banden te hebben.

Totaalgewicht (fiets en berijder)

Het gaat hier om het totaal gewicht van de fiets en degene die erop zit, maar de meesten van ons wegen een stuk meer dan onze fiets. Een zwaardere fietser moet zijn/haar banden harder oppompen om te compenseren voor het verder indeuken van de band onder het hogere gewicht. Daarbij rust er over het algemeen meer gewicht op het achterwiel dan op het voorwiel. Daarom is het niet ongebruikelijk om je voorband iets (bijvoorbeeld 0,1 bar) minder hard op te pompen dan je achterband.

Maak je niet (te) druk

Gelet op al deze variabelen is het dus niet mogelijk om één ideale bandendruk te geven. Over het algemeen kom je ergens tussen de 1,5 tot 4 bar uit. Om je toch een richtlijn te geven kun je naar de grafiek hieronder kijken. Zoek hierin de bandendruk op die voor jou van toepassing is, en ga van daaruit experimenteren met meer/minder druk om te ervaren wat voor jou het beste werkt.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-gravel-bandengids-grafiek-bandendrukPas de bandendruk aan afhankelijk van je gewicht en de breedte van de band.

Gravelbanden – overzicht 650b (27,5’’) wielen

De bandenkeuze binnen deze categorie is enorm. Dit komt door het brede assortiment aan mountainbikebanden. Hoewel 29’’ tegenwoordig de standaard wielmaat is voor mountainbikes, wordt er voor kleinere framematen ook nog veel gebruik gemaakt van 650b wielen. Daar kun je als gravelaar dus mooi je voordeel mee doen. Zie voor een uitgebreid overzicht van mountainbikebanden ons eerdere blog over dit onderwerp.

Gravelbanden – overzicht 700c (28’’) wielen

Om de banden in kaart te brengen hebben we een overzicht gemaakt met maar liefst 35 verschillende gravelbanden van 9 leveranciers. We hebben op een rijtje gezet welke band geschikt is voor welke ondergrond. Naast deze ‘echte’ gravelbanden kun je natuurlijk ook kijken naar crossbanden, zeker als je modder verwacht.

Ontdek jouw ideale gravelband

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de vergelijkingstabel cadeau

Je ontvangt direct de Excel in je mailbox. Je ontvangt eens per maand onze nieuwsbrief.

Conclusie

Een snelle band maakt nog niet dat het de snelste is voor de omstandigheden waarin jij wilt gaan rijden. Bovendien is snel zijn een leuke bijkomstigheid, maar draait het in de meeste gevallen meer om plezier en comfort. Het kiezen van de juiste band is dan ook een kwestie van de juiste balans vinden in alle onderdelen van een band. Twijfel je nog over wat je moet kiezen? Kijk dan eens waarop andere mensen rijden, of win advies in bij een fietsenzaak die ook gravelbikes heeft.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Wat de ideale band is hangt af van een heleboel factoren.

Welke banden zitten er op jouw gravelbike?

Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-gravel-bandengids-gerelateerd

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×