Skip to main content

Wahoo SYSTM is een trainingsapp die je helpt gemotiveerd te blijven en je doelen te bereiken. De app is vooral bedoeld voor fietsers, maar kan ook gebruikt worden voor zwemmen en hardlopen. Wiebe testte Wahoo SYSTM en deelt zijn ervaringen met je.

Artikel gaat verder onder banners 

Unieke kans:

Fietsend over de Afsluitdijk

EENMALIG OPEN IN 6 JAAR!

Zondag 2 juli 2023 - meer info

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Unieke kans:

Fietsend over de Afsluitdijk

EENMALIG OPEN IN 6 JAAR!

Zondag 2 juli 2023 - meer info

Dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met 2moso, distributeur van Wahoo in Nederland. Voor de review kreeg Wiebe de beschikking over de Wahoo SYSTM app en een Wahoo KICKR en Climb.

Wahoo SYSTM: eerste indruk

De app ziet er bij het openen uit als een geavanceerde trainingsagenda met een kort overzicht van je plannen voor vandaag. Een terugblik naar gisteren en een vooruitblik op morgen maken dat je meteen midden in je doelen staat. Onder de agenda staan een paar leuke uitdagingen die als een soort tijdlijn van een social media worden gepresenteerd. Links vind je een navigatiebalk met je profiel, een interactieve kalender, de volledige bibliotheek, trainingsplanner, een prijzenkast en een knop voor instellingen en externe links.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-calendarDe Wahoo SYSTM kalender. Druk, druk, druk…

Speak you English?

Om maar meteen met een minpuntje te beginnen: de app is alleen in het Engels, dus ook alle filmpjes, begeleidingen en beschrijvingen. Voor mij niet zo’n probleem, maar ik kan me voorstellen dat dit voor sommigen toch een drempel is om er gebruik van te maken. Haak je af? Niet doen, gewoon even voor gaan zitten en in de app duiken, want het is echt de moeite waard.

Datastress

Een beetje datafreak kijkt gelijk ongerust of deze app wel voldoende compatible is met je andere trainingsapps. Om je meteen gerust te stellen: Garmin, Strava, Final Surge, Today’s plan en Training peaks zijn volledig te koppelen met Wahoo SYSTM. Ook zit er een mogelijkheid in de app om automatisch een databestand van je workout naar jezelf te mailen, zodat je het eventueel kunt uploaden bij je niet-compatible app.

Klaar voor de start

Voor een eerste test monteerde ik na het downloaden en activeren van de app ongeduldig mijn racer in de Wahoo KICKR en Wahoo Climb. Ik wilde meteen ‘plug and play’ uitproberen, en dat ging zonder enige moeite. Ik heb de app geïnstalleerd op een Ipad en mijn Samsung telefoon. Beide vonden in no-time de aangesloten apparaten, inclusief de vermogensmeter die op mijn fiets zit. Je kunt gewoon alle compatibele apparaten tegelijk verbinden met de app. De app zelf kiest de zuiverste data tijdens gebruik en je kunt in de instellingen ook dingen aan- en uitzetten.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-wahoo-kickr-climbWahoo KICKR, Climb én Headwind, de ultieme set-up voor indoor training!

De eerste workouts

Tijd voor het echte werk. In de bibliotheek klikte ik op Cycling en selecteerde een korte workout. De ‘half monty’ test geeft een eerste beeld van wat je waard bent en kun je zo zonder voorbereiding een keer doen. Voordat je een volledig trainingsprogramma begint is een ‘7-day Test Prep’ aan te raden. Door wat keuzes aan te klikken maakt Wahoo SYSTM een schemaatje om je in een week voor te bereiden op je eerste ‘Full Frontal’. Uit deze test krijg je een vrij volledige uitslag van wat je op dat moment waard bent.

De Full Frontal lijkt op een FTP-test, maar is iets anders opgebouwd dan de geijkte FTP-testen die je gewend bent. De test duurt een uur en bestaat uit vier onderdelen. De bedoeling is natuurlijk om helemaal tot aan het gaatje te gaan bij elke opdracht. Hierdoor kan het resultaat van je 20-minuten prestatie wel wat afwijken van wat je gewend bent van jezelf. Niet erg, want de ‘minions’, zoals Wahoo SYSTM het rekenprogramma achter de app noemt, passen zich vanzelf aan zodat je genoeg af kunt zien in elke training.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-4dpMet de Full Frontal bepaal je welk type coureur jij bent.

Verrassend veelzijdig

Wat mij vooral verraste aan de Wahoo SYSTM app is het feit dat hij niet alleen is gericht op fietsen, lopen of zwemmen, maar ook een hele bibliotheek aan oefeningen heeft op het gebied van krachttraining, mentale training en yoga.

Krachttraining

Met SYSTM doe je krachtoefeningen simpelweg op een matje, dus je hoeft er niet voor naar de sportschool. Dit sprak me al meteen aan. Als eigenwijze duursporter ben je tevreden met je schoenen, fiets en zwempak, en wil je eigenlijk niet te veel andere accommodaties bezoeken. De krachttrainingen zijn gericht op je core en dynamiek, maar ook je volledige lichaam en hersteloefeningen zijn inbegrepen. De trainingen zijn veelal opgebouwd uit een soort van HIIT (High Intensity Interval Training) sessies, dus 30 seconden knallen voor elke oefening. Maar er is genoeg ruimte om de video even te pauzeren en er een minuutje over te doen.

Mentale training

De mentale training heb ik tijdens de 7-day Test Prep gevolgd, maar als ervaren rot hoorde ik niet veel nieuws. Voor een beginner lijkt het me echter wel een goede manier om de ‘mindset’ te krijgen van een doorzetter, winnaar of wat je ook voor ambitie hebt. Het is niet alleen een feelgood praatje van degene die het filmpje inspreekt, je krijgt ook daadwerkelijk opdrachten om over na te denken. Aan te raden is dus om een mooi schrift met een pen te pakken voor je gaat luisteren naar deze soort van podcastsessies.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-menuWahoo SYSTM biedt je een zeer veelzijdig trainingsprogramma.

Yoga

Ik moet bekennen dat ik nogal wat vooroordelen had over yoga-oefeningen. Ik keek er dan ook niet echt naar uit om dit onderdeel van de app te testen, maar ben er toch maar aan begonnen. En eerlijk is eerlijk, ik vond het nog prettig ook.

Het is heerlijk om eens toe te geven aan wat rust en ontspanning. Eens bewust te letten op je ademhaling en echt eens in te gaan op goede rek- en strekoefeningen. Die onderrug kan soms zo’n pijn doen na een lange duurtraining op een regenachtige herfstdag. Yoga is een ideale manier om deze plaatsen in je lichaam voldoende ontspanning te geven en verder te kunnen gaan met je dag zonder al die pijntjes te blijven meeslepen. En zeg nou zelf, het is best leuk om iemand deze oefeningen te zien doen die tien keer leniger is dan jij.

Interactief trainingsprogramma

Zoals gezegd richt Wahoo SYSTM zich vooral op fietsers. Dit is ook de enige sport waarvoor de app interactief is, en het trainingsprogramma zich dus aanpast aan jouw prestaties. Met zo’n 270 verschillende workouts ga je zelden twee keer hetzelfde tegenkomen. Ondanks dat het toch echt een ‘labrat-blokjes-trainen-programma’ is, moet ik toegeven dat ik geen enkele keer verveeld ben geweest in de anderhalve maand dat ik met dit programma heb gewerkt. Door de afwisseling en afstemming op mijn niveau bleef het uitdagend.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-selectMaak het trainingsprogramma dat bij jou past.

Zelfs hersteltrainingen weet Wahoo leuk te maken. Kijk bijvoorbeeld een interessante film over vrouwelijke wielrenners in Afghanistan. Of neem een kijkje achter de schermen bij je favoriete profploeg. En je kunt altijd nog helemaal stuk gaan in de workouts van ‘Prorides’. Geen voorgekauwde trainingen, maar echt mee gaan in de flow van wat je ziet op film en tussen de profs volle bak afzien in je pain cave!

Wahoo SYSTM voor andere sporten

Wahoo SYSTM bevat ook een enorme bibliotheek aan workouts voor andere duursporten. Maar deze zijn dus (nog) niet interactief zoals bij de fiets-workouts wel het geval is. Wahoo zegt hier overigens wel ambities voor te hebben. Je kunt nu kiezen uit zo’n 125 workouts voor hardlopen en 75 voor zwemmen. Er is dus genoeg afwisseling mocht je eens wat nieuws willen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-statsBehaal je trainingsdoelen met Wahoo SYSTM.

Wahoo SYSTM: serieuze optie voor serieuze fietsers

Als echte buitenfietser ben ik nooit zo gecharmeerd geweest van trainingsprogramma’s voor de rollerbank of trainer. Maar sinds ik zelf lang heb moeten revalideren ben ik het binnen trainen toch gaan waarderen, en heb ik het nut ervan echt ontdekt. Niet alleen om te blijven trainen als het weer even niet mee zit, maar ook om gericht beter en sterker te worden.

Ik heb al veel trainingapps geprobeerd, zoals Elite, Zwift, Kinomaps en RGT cycling. En nu dus Wahoo SYSTM. Deze app biedt je geen virtuele wereld om in te fietsen of game-achtige elementen, maar laat je gericht werken aan je doelen. Dus wil jij flinke vooruitgang boeken in je sport, of je eigen grenzen eens echt verleggen? Dan is Wahoo SYSTM zeker iets voor jou.

Mooi vind ik dat SYSTM echt meer is dan alleen een fietsapp en aandacht heeft voor je hele, jawel, systeem. Wil jij jezelf breder toeleggen op het ontwikkelen van je lichaam en zelfs je geest? Ga dan zeker de 14 dagen try-out aan met Wahoo. Je zult er geen spijt van hebben.

Wat is jouw favoriete trainingsapp? En waarom?

Deel je tips en ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-wahoo-systm-review-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door