Skip to main content

Indoor fietsen wordt steeds populairder in de winter. De instap is vaak echter vrij hoog: een smart trainer kost al snel meer dan je eerste tweedehands racefiets. De Wahoo KICKR Snap is een wheel-on smarttrainer en moet een betaalbaarder alternatief vormen op direct-drive smarttrainers. Maar is het ook wat? Wij testten hem voor je. Lees hier ons oordeel, uit de ogen van een beginner en vanuit een ervaren blik.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: deze review is geschreven in het kader van onze samenwerking met 2moso, de Nederlandse distributeur van Wahoo. Zij hebben het apparaat in eerste instantie alleen voor de review beschikbaar gesteld. Helaas mochten we het apparaat niet zomaar houden, maar onze tester Romy wilde er toch echt geen afscheid van nemen. Gelukkig kon ze het apparaat overkopen. Het enthousiasme kwam dus echt vóór de overname, dus je kunt deze review als goudeerlijk beschouwen; net als onze andere reviews.

Beginner vs. expert

Ik ben zelf erg blij met mijn Wahoo KICKR (Power Trainer). Maar ik kan me helemaal voorstellen dat velen een apparaat van €800 of €1200 gewoon te duur vinden. Zeker beginners met een fiets die minder dan de helft van dat bedrag kost. De Wahoo KICKR Snap is met €500 (€499) toch een stuk betaalbaarder én je kunt ermee op Zwift. Wahoo richt zich op beginnende en licht-gevorderde fietsers met een nette eerste fiets. Ik pas zelf niet helemaal meer in dat plaatje. Daarom laten we in deze test Romy aan het woord. Ze gaat voor het eerst aan de slag met smarttrainers en Zwift. Een artikel van beginners voor beginners dus!

Tussendoor geef ik zelf af en toe mijn mening: hoe vind ik de Snap vergelijken met de direct-drive KICKR?

Wat zijn de meest merkbare verschillen tussen de Wahoo KICKR Snap en een budget wheel-on trainer?

Romy: “De grootste verschillen zijn voor mij heel duidelijk: de mogelijkheid om via Bluetooth te koppelen en dus Zwift te gebruiken. En de automatische weerstand op basis van de Zwift-wereld. Dat is echt het tofste aan de KICKR Snap.

Ik heb ook wheel-on trainer van Lidl á 20 euro. Die ziet er eigenlijk exact hetzelfde uit (en weegt ook hetzelfde). Alleen moet je daar zelfs de weerstand aanpassen met een knop. Daar zit je eigenlijk maar wat TV te kijken of muziek te luisteren. Dat is mentaal een stuk moeilijker vol te houden en maakt het meer een ‘moetje’ dan iets wat je wíl doen.

Bij de KICKR Snap heb je veel meer beleving, omdat alles automatisch gestuurd wordt vanuit Zwift: als je een heuvel oprijdt, ga je zwaarder trappen. Als je een berg afvliegt, kun je de trappers even stilhouden. Dat voegt wel echt veel toe!”

Daan: Ik sluit me hier volledig bij aan. Vroeger was binnen fietsen een soort van straf. Zwift heeft dat helemaal veranderd. Dat er nu een betaalbaarder alternatief is om Zwift te kunnen gebruiken, zorgt ervoor dat alleen maar meer mensen ervan kunnen genieten. Voor mijn voegt het door de virtuele wereld rijden echt heel veel toe. Het maakt het binnen fietsen veel leuker. En het opent ook deuren, zoals trainingsprogramma’s om je niveau te verbeteren. Je kunt zelfs wedstrijden rijden als je wilt. Een mooie manier om daar eens ‘van te proeven’ dus.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De Wahoo KICKR Snap in actie

Hoe vond je het realisme in Zwift als je een berg oprijdt? Reageert de Wahoo KICKR Snap op de momenten dat je het verwacht?

Romy: “Ik was oprecht verbaasd over hoe realistisch dit aanvoelt. Hij reageert direct wanneer je het stijgingspercentage ziet stijgen in Zwift. Hetzelfde geldt voor dalen. En nog meer als je in Zwift de ‘trainer difficulty’ van de standaard 50% naar 100% verhoogt. Dan voel je echt ieder verschil in stijgingspercentage, soms voelt dat een beetje ‘hak op de tak’. Op 50% voelt dat wat vloeiender.”

Daan: Ik sluit me bij Romy aan. Ik was echt positief verrast. Ik gebruik de Wahoo KICKR (Power Trainer) en ik vond de Snap hier echt niet voor onderdoen.

Het snel verspringen van het stijgingspercentage hangt natuurlijk helemaal af van de route die je kiest in Zwift. Veel gebruikers passen ook de trainer difficulty aan, aan het parcours wat ze willen rijden (bijv. 100% op vlakke parcoursen, zodat je nog wat te schakelen hebt en 40% op routes met heel veel afwisseling, zodat je niet constant aan het schakelen bent). Het is wel echt top dat je dit nu ook in een wheel-on smarttrainer hebt.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Het grote voordeel van de Wahoo KICKR Snap ten opzichte van andere wheel-on trainers: je kunt door de bergen van Zwift rijden!

Hoe voelt de Snap op verschillende snelheden in Zwift?

Romy: “De snelheid en weerstand komt volgens mij heel erg overeen met het echte werk op de weg. Op vlakke stukken in Zwift rijd ik vaak hetzelfde gemiddelde als op de weg. Wat natuurlijk wel [bij alle indoor trainers] zo is, is dat je geen wind voelt als je een berg af vliegt.”

Daan: Ik vond de Wahoo KICKR Snap ook erg realistisch aanvoelen. Misschien júist wel omdat het een wheel-on smarttrainer is. In het echt heb je immers ook een achterwiel. Bij het wegrijden voelt het een beetje vreemd, maar als je niet meer stilstaat, vond ik het minstens zo realistisch aanvoelen als een direct-drive trainer.

Zijn er ook minder sterke punten van de Snap?

Romy: “Ik heb maar één wielset. En binnen heb je echt een trainer-buitenband nodig, anders slijt je buitenband enorm snel. Dat betekent dat als ik wil wisselen tussen binnen en buiten fietsen, ik steeds mijn achterband moet verwisselen. Dat is wel een nadeel. Maar eerlijk gezegd zie ik dit mezelf vooral in de winter gebruiken, als ik toch niet buiten zou fietsen. Dus dan is het nadeel te overzien.”

Daan: Dit is natuurlijk een nadeel van alle wheel-on trainers. Afhankelijk van waar je je Zwift-setup hebt staan, wissel je wel sneller tussen binnen en buiten met een direct-drive trainer. Zeker als je in de garage Zwift. Dan is het eigenlijk gewoon een ‘wielwissel’.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Die zwarte korrels zijn dus stukjes rubber. Dit gebeurt er met je buitenband als je geen speciale trainerband gebruikt – bij alle wheel-on trainers.

Wheel-on vs. direct-drive

Daan: Romy heeft dus al het verschil tussen een budget wheel-on trainer en de Wahoo KICKR Snap wheel-on smarttrainer aangekaart. Ik zal aan de andere kant ook nog even aankaarten wat ik de verschillen vond met mijn direct-drive KICKR.

Zoals Romy eerder aangaf, gebruik je dezelfde wielset voor binnen en buiten. En net als buiten, moet je ook binnen je band oppompen. Dat waren we bij mijn test-sessie overgeslagen. Dat was goed te merken. Een slappe band kan heel erg over de roller gaan slippen. Dit was enigszins te merken bij het optrekken. Het kwam vooral naar voren toen ik een steile klim deed. Die was eigenlijk boven mijn niveau, waardoor ik 400+ Watt op een cadans <90rpm reed. Die combinatie zorgde voor het slippen. Dit kwam ik ook tegen in andere gebruikersreviews. Dus zorg dat je de band goed oppompt, zeker als je (voor jouw doen) zware klimmen gaat doen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Hier zie je de band al een beetje indeuken. Zorg dat je band knoerhard is voor de beste ervaring.

Een ander nadeel, wat ook meer uit de cijfers blijkt, is het vermogen van de Snap. De Wahoo KICKR Snap kan een helling van maximaal 12% simuleren, met een maximale weerstand van 1500W. Dat laatste vind ik eigenlijk geen punt voor de recreatieve fietser. En als je hem vooral voor Zwift gebruikt, vind ik die 12% eigenlijk ook geen groot nadeel: er zijn namelijk niet zoveel hellingen van meer dan 12% te vinden in Zwift. Dus zeker als beginner, kun je hier héél lang mee vooruit. Als je pér se wil trainen op 12%+, zul je een direct-drive trainer moeten kopen.

Hoe makkelijk was de eerste setup van de Wahoo KICKR Snap?

Romy: “De eerste setup was makkelijker dan ik had verwacht! Wahoo geeft zelf duidelijke instructies mee. Daardoor had ik de Snap na tien minuten al staan. Je moet wel zorgen dat je wiel goed contact maakt met de roller. Dat doe je met een draaiknop. Daarvoor heb ik toch nog wat extra YouTube video’s gekeken. Daar kwam ik een mooie tip tegen: zorg dat de roller nét je band raakt en maak daarna nog twee rotaties met de knop. Dat heb ik gedaan en dat lijkt top te werken! De setup sluit af met een spindown, om de [red.: vermogensmeter in de Wahoo KICKR] Snap te kalibreren.

De verbinding met Zwift verliep ook snel en soepel. De KICKR Snap werd meteen gevonden door Zwift en al met al reed ik binnen een half uurtje al door Watopia [red.: de virtuele wereld in Zwift]. Ik verbind de KICKR Snap nu via bluetooth met mijn laptop. Die hang ik met een HDMI-kabel aan de TV. Dat werkt echt top! Daarnaast kan ik op mijn telefoon de Zwift Companion app gebruiken, bijv. om te kiezen welke kant ik op fiets. De interactie werkt echt goed!”

Was de verbinding met Zwift stabiel?

Romy: “Ja, super stabiel! Ik heb helemaal geen problemen gehad. Na de eerste setup was het eigenlijk altijd meteen Zwift aanzetten en gaan.”

Hoe gemakkelijk berg je de Wahoo KICKR Snap op en bouw je hem weer op?

Romy: “Ik bouw mijn setup niet iedere keer op en af. Soms wel – voor de ruimte. Dat gaat dan vrij makkelijk. Met een hendel klik je je fiets los en daarna kun je de Snap opbergen. Hij is alleen wel vrij zwaar, dus echt soepel gaat het niet. Ik doe er nu ongeveer vijf minuten om de hele setup op te bouwen. En in die tijd bouw ik hem na een workout ook weer af. Na het opnieuw opbouwen voer ik soms wel de spindown opnieuw uit, met de Wahoo Fitness app. Dat kost dan een minuutje extra.”

Artikel gaat verder onder afbeelding
De Wahoo KICKR Snap berg je gemakkelijk op

Hoe was het volume van het apparaat?

Romy: “Tja, je hebt wel wat meer lawaai van je fiets dan op de weg. Maar dat is geen afknapper voor mij. Binnen kan ik gewoon de muziek hard zetten.”

Daan: Ik was eigenlijk nog positief verrast hier. Wheel-on trainers staan erom bekend dat ze veel geluid kunnen maken. Maar de Wahoo KICKR Snap maakt echt niet zo veel geluid. Dat lees ik ook terug in andere gebruikersreviews. Volgens mij is dit zo stil als het maar wordt met een wheel-on trainer. Zeker als je een indoor-trainer-buitenband gebruikt.

Wat vind je van de prijs-kwaliteitverhouding? (Prijs €499)

Romy: “Vergeleken met mijn wheel-on trainer van de Lidl á €20, is de Wahoo KICKR Snap met €499 natuurlijk nog steeds een smak met geld. Maar het is dan ook een totaal ander apparaat eigenlijk. Tegenover direct-drive trainers is het natuurlijk al een stuk betaalbaarder. Mijn fiets was €400, dus vergeleken daarmee vind ik de Snap toch nog wel prijzig.

Als je het over prijs-kwaliteitverhouding hebt: je krijgt er wel een boel plezier met Zwift voor terug. Daarmee kun je als Nederlander ook eindelijk wat hoogtemeters trainen. Dus afhankelijk van hoe graag je dat wil, is het de prijs zeker waard.”

Daan: Ik ben het helemaal met Romy eens. Ik vind de prijs eigenlijk nét te dicht bij die van de Wahoo KICKR Core liggen (€799). Als je het prijsverschil van €400 tussen de Power Trainer (€1200) en de Core ook zou toepassen op de Core vs. Snap, kom je uit op een prijs van €399. Ik denk dat dat passender zou vinden, of misschien zelfs €449. Als je aan de bovenkant vergelijkt, hangt het ervan af hoe belangrijk je de verschillen met een direct-drive vindt. Maar aan de andere kant: je bespaart sowieso enkele honderden euro’s en je kunt aan de slag met Zwift. Voor zover ik weet is er geen goedkopere optie die zo goed werkt als de Snap.

Wat is je algehele oordeel? Zou je hem aanraden? En aan wie?

Romy: “Ik ben er echt oprecht super bij mee! Zoals ik al aangaf, vind ik het zelf heel erg leuk om hoogtemeters te rijden. De combinatie met Zwift maakt dat echt super laagdrempelig. Zeker voor een beginner als ik. Hoeveel geld je hieraan wil uitgeven is wel een belangrijke persoonlijke afweging. Ik vind de Wahoo KICKR Snap in elk geval een heel fijn instapmodel smarttrainer!”.

Daan: Ook hier ben ik het eens met Romy. Ik zou de Wahoo KICKR Snap eigenlijk aan iedere recreatieve fietser die binnen wil gaan fietsen aanraden – zo positief verrast was ik door het realisme van de Wahoo KICKR. Met name wanneer je het voor Zwift gebruikt, waar nauwelijks heuvels steiler dan 12% zijn. De belangrijkste overweging voor een direct-drive trainer voor recreatieve fietsers vind ik het wisselen van de buitenband: wisselen tussen binnen en buiten fietsen is met een direct-drive trainer (afhankelijk van waar je setup staat) iets sneller. Als je als gevorderde fietser erg serieus wil trainen en de precisie en het vermogen van een smart trainer heel belangrijk vindt, dan zou ik een direct-drive trainer aanraden.

Cobbles Strava Club

Heb jij vragen over Zwift of fietsen met een smarttrainer? Stel ze in de Cobbles Strava Club!

Gerelateerd artikel

Wil jij nog eens alle Wahoo smarttrainers vergelijken? Lees hier onze opsomming: Fietstrainer voor elk budget. Wil jij je ‘pain cave’ beter inrichten, zodat je effectiever kunt fietsen? Bekijk onze tips over 6 zaken die niet mogen ontbreken in je Zwiftkamer. Heb je een KICKR (Snap) gekocht en wil je je niveau verhogen in Zwift? Bekijk ons Zwift trainingsschema.

cobbles wielrennen smarttrainers wahoo kickr budget gerelateerd

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×