Skip to main content

Ben je geïnteresseerd in bikepacking? Dan ben je vast de site bikepacking.com tegengekomen. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt over uitrusting, kamperen, fietsen en… routes! Twee van die routes liggen in de buurt. In dit artikel neemt Menno je mee op zijn avontuur over de bikepacking.com ‘Ardennes Arbalete’ route.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De voorbereiding

Onze eigen Ardennes Arbalete route

De route is 365 kilometer, 68% onverhard en telt bijna 6000 hoogtemeters. Er staat bij vermeld dat je er vier tot zes dagen voor uit moet trekken. In de comments kan je lezen dat het in drie dagen te doen is als de omstandigheden juist zijn. Dus gaan wij het in twee dagen doen. We snijden wel een stukje af, want de start is officieel in Luik, maar in de comments staat dat de eerste en laatste dertig kilometer niet zo interessant zijn. Daarom heb ik de route met Komoot aangepast. Ik heb de startplek naar Spa verplaatst en de route bijgewerkt tot een lengte van 300 kilometer. Nog steeds een uitdagende afstand! Op deze manier ontzien we een gedeelte rondom Luik en een deel Hoge Vennen. Ik begreep dat de Hoge Vennen erg nat wordt na een periode van regen. En tja…

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles bikepacking route ardennes arbaleteEen goede voorbereiding is het halve werk! Houd altijd rekening met een paar lekke banden.

Onze bikes

We rijden op gravelbikes: ik op mijn Kona Sutra Ltd met 44 mm banden, stuurtas, frametas en zadeltas. Mijn fietsmaat rijdt op een Van Vught Pathfinder met 38 mm banden. 38mm is het absolute minimum voor de route. Snel rollende 50 millimeter banden zijn waarschijnlijk de beste optie voor het terrein.

Eten & slapen

We nemen zelf maaltijden mee. Je bent op de route nooit ver weg van de bewoonde wereld, maar een winkel of eettentje is niet snel te vinden in de veelal kleine dorpjes. We slapen in een tentje, leggen niks vast waardoor we de vrijheid hebben om ten alle tijden een slaapplek te zoeken.

Het avontuur!

Dag 1 Ardennes Arbalete

Om 9:00 uur starten we vanaf Spa rijden we via een fietspad op een oude spoorlijn direct naar het hoogste punt van België (694m). Daar nemen enkele mooie rechte gravelpaden op de Hoge Vennen. Vanaf hier pakken we de bestaande route op richting Malmedy. Wandelpaden langs een riviertje wisselen zich af met stukken mountainbikeroute en brede gravelpaden door de bossen. Dit is wat je wil! Je rijdt continu door het dichte woud of velden met mooie uitzichten over de heuvels. Asfaltwegen zijn er alleen als verbindingsroute om snel weer het bos in te duiken.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles bikepacking route ardennes arbaleteHeerlijk dit toch?

Tussen Houffalize en La Roche en Ardenne naderen we een aantal zware segmenten. Daar moeten we lopen, want het stijgingspercentage en de ruige ondergrond laten het niet toe om te fietsen. Bij de brouwerij van La Chouffe lonkt een heerlijk biertje… Maar we doen het niet, want we willen zoveel mogelijk kilometers maken.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles bikepacking route ardennes arbalete achouffeHet bier lonkt, maar wij maken slechts een snel fotootje, want we moeten kilometers maken!

Rond 18:00 uur begint het te regenen. Daarom gaan we even schuilen onder de parasol van een verlaten café. Hier nemen we gelijk maar de tijd om onze maaltijd op te warmen. Na het avondeten fietsen we nog een paar uur verder, om het maximale uit de dag te halen.

Rond 20:30 uur hebben we 140 kilometer gefietst en zijn we klaar. We hebben verlichting bij om eventueel door te rijden in het donker. Dat doen we niet, want door het donker fietsen kost veel extra energie, omdat je je nog beter moet concentreren. We vinden een mooi plekje in het bos direct langs de route op 400 meter hoogte. We hanteren het ‘leave no trace’ principe en zijn vroeg in de ochtend alweer klaar voor vertrek.

Dag 2 Ardennes Arbalete

Op de tweede dag hebben we 160 kilometer voor de boeg. Veel tijd om te pauzeren is er dus niet. Met een gemiddelde snelheid van 16 km/h zitten we 10 uur op de fiets. Vanaf 15.00 uur begint het te regenen en al snel zijn we doorweekt. Tijdens het oversteken van riviertjes loop ik er maar gewoon dwars doorheen, want mijn sokken zijn toch al nat. Nét voor het donker komen we terug aan in Spa. We zijn blij dat we niet in het donker door hoeven te rijden.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles bikepacking route ardennes arbaleteMijn fietsmaat deed wel een poging om door de rivier te komen

Al bij al is het goed gegaan, geen heftige valpartijen of stukken aan de fiets, enkel 2 keer lek.

Oordeel bikepacking.com Ardennes Arbalete route

Mijn persoonlijke oordeel over de route is:

Fysieke uitdaging   7/10

Technische uitdaging   6/10

Wil je de Ardennes Arbalete route van bikepacking.com rijden? Dan vind ik dat je hem het beste in drie dagen kunt rijden. Dan heb je wat meer tijd voor siteseeing dan wij hadden in onze twee dagen. Wil je de route tóch in twee dagen doen? Dan zou ik wat meer asfalt in de route inbouwen, om wat snelle kilometers te kunnen doen. De route is goed te volgen en goed begaanbaar, je rijdt altijd op paden waar fietsen is toegestaan. Het is een mooie manier om relatief dicht bij huis een mooie ‘escape’ te ervaren op de fiets in de natuur.

We hebben de tocht ervaren als een fantastisch avontuur!

Heb jij vragen over bikepacking?

Heb je vragen over bikepacking? Of wil je meer weten van Menno over de Ardennes Arbalete route? Laat het weten in de Cobbles Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

Ben jij op zoek naar een gave bikepacking route? Lees dan ons artikel over hoe je met Komoot een gave lange afstandsroute vindt of zelf maakt:

komoot bikepacking route gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×