Skip to main content

De routebouwers op de Zuid-Veluwe houden niet van stilzitten. Enkele maanden na het opleveren van de routes van Lunteren en Otterlo is er alweer een nieuwe route klaar voor gebruik. De mountainbikeroute Schaarsbergen ligt ten noorden van Arnhem en biedt ruim 23 kilometer singletrackplezier. Ook de noordelijke lus van Oosterbeek heeft een upgrade gekregen, en een nieuwe naam. Wout nam een kijkje op de nieuwe route en praat je bij over de laatste ontwikkelingen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Mountainbikeroute Schaarsbergen

Wie de andere mountainbikeroutes in deze omgeving kent, weet wat hij kan verwachten en wordt niet teleurgesteld. De route bestaat grotendeels uit flinke stukken golvende en bochtige singletracks, her en der verbonden met bredere paden. De singletracks hebben duidelijk de overhand, de verbindingsstukken komen goed van pas om even op adem te komen. De hoeveelheid asfalt is verwaarloosbaar.

Sturen en remmen

Door de grote hoeveelheid singletracks is het best een pittige route. Dat geldt zeker als je een beetje vaart wil houden door alle slingerbochten en over alle bultjes. Met name het stuk na knooppunt Waterberg, dat je langs het Openluchtmuseum en Burgers’ Zoo voert, vraagt het nodige van je stuur- en remtechniek. Kudos voor degenen die deze route binnen een uur rond weten te rijden.

Zandpad en snelweg

De ondergrond van de route is zanderig. In droge periodes kan dit leiden tot mulle stukken, wat zowel in de bochten als op de heuveltjes voor extra technische uitdaging kan zorgen. Hoe de route zich houdt bij natte omstandigheden zal de komende jaren moeten blijken.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-mountainbikeroute-schaarsbergen-arnhem-singletrackKnal jij graag rechtdoor door het bos, dan is Schaarsbergen geen route voor jou.

In oostelijke richting loopt de route voor een groot deel parallel aan de A12. De afstand tot de snelweg is soms niet meer dan enkele meters. Je ontkomt er dus niet aan dat je het autoverkeer soms hoort en ziet. Jammer, maar met je ogen en aandacht op de track gericht heb je er ook weer niet zoveel last van. En dit is natuurlijk gewoon de realiteit in een vol land als Nederland.

Mountainbikemuseum

De mountainbikeroute Schaarsbergen is mede tot stand gekomen op initiatief van het mountainbikemuseum in Arnhem. Het is dan ook geen toeval dat de route hier vlak langs loopt. Het museum is daarmee een goede uitvalsbasis om de route Schaarsbergen te rijden. Je kunt hier terecht voor een kopje koffie vooraf en een biertje na je rit. En natuurlijk om de collectie van honderden fietsen te bekijken, die een goed beeld geeft van de ontwikkeling van de mountainbikesport in de afgelopen 30 jaar.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-mountainbikeroute-schaarsbergen-arnhem-mountainbikemuseumIn het mountainbikemuseum vind je onder andere een mountainbike-tijdlijn en een ‘wall of frame’.

Verbindingsroutes

Kom je voor een langere mountainbiketocht, dan kun je vanaf de mountainbikeroute Schaarsbergen gemakkelijk oversteken naar een aantal andere routes. Het meest voor de hand ligt de combinatie met de route Arnhem (zie hieronder), aangezien beide routes een stuk van de track delen. Ga je bij Papendal onder het spoor door, dan kun je doorrijden op de route Renkum, met daarin de Italiaanseweg en het Dunoplateau.

Ede en Veluwezoom

Via een uitgepijlde verbindingsroute zit je vanaf Schaarsbergen ook zo op de route van Ede, die op zijn beurt weer aansluit op Lunteren en Otterlo. Steek je aan de oostelijke kant van de route Schaarsbergen de A50 over dan rijd je naar de Veluwezoom, waar je de route van Rheden op kunt pikken. Die is weer verbonden is met die van Apeldoorn, dus ook met deze combinatie kun je flink kilometers maken.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-mountainbikeroute-schaarsbergen-arnhem-mariendaalDe ‘muur van Mariëndaal’ op route Arnhem.

Mountainbikeweekend

Uiteraard kun je de verschillende (delen van) routes naar hartenlust met elkaar combineren en in allerlei volgordes aan elkaar plakken. Al met al meer dan genoeg variaties en kilometers. Lokale mountainbikers hoeven zich voorlopig niet te vervelen. Bezoekers van buiten de regio kunnen op de trails van de Zuid-Veluwe gemakkelijk een mountainbikeweekend vullen.

Oosterbeek wordt Arnhem en Renkum

Zoals gezegd loopt de route Schaarsbergen een stukje samen met de route Arnhem. Maar op mtbroutes.nl staat (nog) helemaal geen route Arnhem, hoe zit dat? Heel eenvoudig: de huidige route Oosterbeek wordt gesplitst in twee losse routes. De noordelijke lus wordt omgedoopt tot Arnhem, de zuidelijke lus gaat verder onder de naam Renkum.

Op de route Arnhem is de afgelopen maanden trouwens ook het een en ander veranderd. In het lange, rechte stuk langs het spoor van Papendal naar Arnhem (Mariëndaal) is een aantal nieuwe kronkeltrails aangelegd. En in het laatste stuk voor je weer terug bent op Papendal (vanaf de splitsing met Schaarsbergen) hebben de brede rechte paden ook grotendeels plaatsgemaakt voor singletracks.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-mountainbiken-mountainbikeroute-schaarsbergen-arnhem-oosterbeekMountainbikeroute Oosterbeek wordt opgesplitst in de routes Renkum en Arnhem.

Mountainbikeroute Schaarsbergen voegt iets toe

Met de opening van mountainbikeroute Schaarsbergen heeft de Zuid-Veluwe er een mooie route bij. Het percentage singletracks is hoger dan op de andere routes in de buurt, waarmee Schaarsbergen zich onderscheidt. De route kan gemakkelijk gecombineerd worden met andere routes en verbetert met name de verbinding tussen de Zuid-Veluwe en de Veluwezoom.

Er zijn plannen voor verdere uitbreiding van het netwerk, maar die zijn nog in een vroeg stadium. Voorlopig kunnen de vrijwilligers van MTB Zuid-Veluwe zich dus richten op het onderhoud van de routes. Hebben ze misschien zelf ook een keer tijd om een rondje te fietsen.

Wat is jouw favoriete mountainbikeroute of -gebied in Nederland?

Vertel het in de Cobbles Cycling Strava Club. Ben je nog geen lid? Meld je dan gratis aan en blijf op de hoogte van alle artikelen!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-gravelmarathon-valkenswaard-vijlen-gerelateerd

cobbles-mcobbles-mountainbiken-pilot-duro-pinion-review-gerelateerdountainbiken-pilot-duro-pinion-review-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×