Skip to main content

Ben jij op zoek naar een  gave én betaalbare fietsbril? In deze vergelijking testen we drie brillen van het merk Bliz: de Fusion, Matrix en de nieuwe Breeze. Bliz staat erom bekend dat het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt. Zien we dat ook bij de brillen in deze test terug? Lees snel verder.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Welke brillen hebben we getest?

We hebben drie brillen getest, in verschillende prijscategorieën:

 • Breeze Nano Optics Nordic Light á €129
 • Bliz Matrix Nordic Light á €89,95
 • Bliz Fusion Matt Orange á 99,95.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles review bliz eyewear fietsbril breeze fusion matrix vergelijkingVlnr: de Bliz Fusion Matt Orange, Bliz Breeze Nano Optics Nordic Light, Bliz Matrix Nordic Light

Koop je bril met korting

We bedanken Lux Sunglasses / www.luxsunglasses.nl, die ons de brillen ter beschikking stelde en zo deze test mogelijk maakten. Ze hebben speciaal voor jullie nu ook een hele gave actie: als je in juni of juli je bril aanschaft, ontvang je als Cobbles lezer 15% korting!

Bestel je Bliz bril met 15% korting met code COBB15

De code ‘COBB15’ is geldig t/m 31 juli 2021, zowel in de webshop en in de winkel in Rotterdam

 

Verpakking

Van alle drie de brillen is de verpakking goed. Je hebt het gevoel echt een premium product in handen te hebben. In het stevige doosje vind je natuurlijk de bril, plus een opbergzakje en eventuele reservelenzen en andere accessoires, afhankelijk van welk model je koopt.

Bliz Breeze Nano Optics Nordic Light Black (€129)

De eerste bril in deze test is de Bliz Breeze Nano Optics Nordic Light Black M15 – 52102-14N. Deze bril is dit voorjaar pas verschenen, dus we waren erg enthousiast over de kans om hem te testen.

In de verpakking:

 • Bliz Breeze fietsbril
 • Hoofdband
 • Grijze lens (in speciaal lensvakje)
 • Opbergzakje

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles review bliz eyewear fietsbril breeze nano optics nordic light lens zweetbandIk ben zelf echt een fan van de zweetband in de top bar van de Bliz Breeze

Design

De Breeze is een héle gave bril. De oversized lens valt lekker op en is helemaal volgens de trend van de laatste jaren. Wij testten hem met zwart frame, want de Nordic Light lens verdient alle aandacht. Er zijn echter ook een paar andere kleurcombinaties te maken.

De Breeze bestaat eigenlijk volledig uit losse onderdelen: de pootjes, neusvleugels en top bar klikken allemaal afzonderlijk aan de lens vast.

Je kunt ook kiezen om zonder top bar te rijden, waardoor het frame helemaal minimaal wordt. Ik zou daar zelf niet voor kiezen, want ik vond de top bar geweldig. Er zit namelijk een zweetband achter. In warm weer houdt deze dus alle zweetdruppeltjes tegen. Ideaal!

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles review bliz eyewear fietsbril breeze nano optics nordic light lens paarsDe wereld wordt paars en high contrast met de Bliz Breeze

Lens

De Nordic Light lens werkt zowel zonwerend als contrast verhogend. Je kunt de bril daarom in tal van verschillende omstandigheden goed dragen. Als je door de lens kijkt, heb je een paars gezichtsveld. Je kijkt niet tegen het frame aan, want dat is er bijna niet. Er wordt ook een grijze lens (met een beetje oranje erin) meegeleverd. Die weert de zon lichtelijk meer dan de Nordic Light lens, maar ook maar een beetje. Ik zou gewoon lekker de Nordic Light lens erop laten, want die is erg cool!

Maatvoering

Het ontwerp van de bril is zo gemaakt dat hij geen drukpunten geeft, waardoor je geen last krijgt van de bril. Volgens mij zijn de ontwerpers hierin een klein beetje doorgeslagen, want de Breeze zit vrij los op je hoofd. Daardoor schuift de bril tijdens het fietsen langzaam van je neus, zodat je hem even terug moet drukken (getest met hoofden met helmmaat M en L). Je kunt ook de pootjes van de bril vervangen voor de meegeleverde hoofdband (zodat het een soort skibril wordt). Die kun je op maat afstellen, dus dan bestaat dit probleem niet.

Prijs

Je koopt de Bliz Breeze Nano Optics Nordic Light Black voor €129 bij Lux Sunglasses. Dat gaat al richting de prijzen in het hogere segment, maar blijft daar toch nog steeds ca. €50 onder. Andere modellen van de Breeze (met andere lenzen) heb je al vanaf €99.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles review bliz eyewear fietsbril breeze fusionDe Bliz Breeze en Fusion. Welke modellenblik vind je beter? Leuke glimlach of stoer/serieus?

Bliz Fusion Matt Neon Orange (€99,95)

De tweede bril in deze vergelijking is de Bliz Fusion Matt Neon Orange met grijze lens 52106-61. Vanwege de kleur had ik natuurlijk een zwakte voor deze bril, dus kon ie niet in de test ontbreken!

In de verpakking:

 • Bliz Fusion fietsbril
 • Extra jawbone (onderkant frame)
 • Opbergzakje

Design

De Fusion is de enige bril in deze vergelijking met een volledig frame. De onderkant (ook wel ‘jawbone’) is verwisselbaar en wordt meegeleverd in zwart en oranje. Het is een erg stoere bril, die wel wat weg heeft van een kleine snowboard/mountainbike goggles. Het enige minpuntje hier vind ik dat (bij mijn hoofd) de opening tussen het voorhoofd en het frame wat groter was. Het was de afgelopen weken erg warm, waardoor het zweet soms over mijn voorhoofd liep. Er viel toen een paar keer een druppel door die opening heen, op de binnenkant van mijn bril. En een poetsdoekje heb ik helaas niet standaard in mijn achterzakje. Als je niet zo veel zweet, is dit natuurlijk geen issue.

Naast oranje/zwart zijn er nog tal van andere kleurcombinaties, incl. de Nordic Light lenzen.

Lens

De lens is een normale donkergrijze lens. Je hebt een grijs gezichtsveld als je door de lens kijkt. Hij beschermt goed tijdens felle zon en is niet zo donker dat je niets meer ziet in de schemering. Ik zou alleen niet te laat in de schemering in een bos fietsen met deze lens.

Maatvoering

De bril zit strak op je hoofd en zakt niet af.

Prijs

Je koopt de Bliz Fusion voor €99,95 bij Lux Sunglasses.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles review bliz eyewear fietsbril breeze fusion matt orange
Deze oranje Bliz Fusion was gewoon té gesoigneerd om te laten liggen toch?

Bliz Matrix Nordic Light Matzwart (€89,95)

De derde bril in deze test is de Bliz Matrix Nordic Light Matzwart – 52104-13N. Qua model lijkt deze erg veel op de Breeze, maar er zijn belangrijke verschillen.

In de verpakking:

 • Bliz Matrix fietsbril
 • Opbergzakje

Design

Het design van de Matrix is zo te zien de voorloper van de Breeze, want de twee zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Een mooie grote lens met een heel rank frame, zonder onderkant, waardoor je ook eigenlijk niets van het frame ziet tijdens het dragen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
De Bliz Matrix Nordic Light

Lens

De lens betreft ook hier een Nordic Light variant, maar dan een stuk lichter dan die van de Breeze. Als je er doorheen kijkt, heb je een oranje gezichtsveld. De lens is daarom geschikter bij beperkt licht, dan bij veel licht.

Maatvoering

De Matrix zit in de normale maat bij mij prima op mijn hoofd (helmmaat M). Mocht je een kleiner hoofd hebben: Bliz heeft speciaal ook kleinere varianten van hun brillen gemaakt.

Prijs

De Bliz Matrix Nordic Light fietsbril is wat vriendelijker geprijsd dan de Breeze. Je koopt de Matrix voor €89,95 bij Lux Sunglasses.

Conclusie: welke fietsbril is de beste?

Met alle drie de brillen uit deze test haal je een ontzettend gave fietsbril in huis, met een hele goede prijs-kwaliteitverhouding. Welke fietsbril de beste is, valt eigenlijk niet te zeggen. Het hangt er namelijk maar net vanaf wat je precies zoekt.

 • Zoek je een gave bril, met een zo budgetvriendelijk mogelijk prijskaartje? Dan is de Bliz Matrix met €89,95 de bril voor jou.
 • Zoek je een hele stoere bril, die strak (maar niet te strak) op je hoofd zit? Dan is de Bliz Fusion de bril voor jou.
 • Heb je een wat groter hoofd of houd je écht niet van drukpunten van een bril? Dan is de Bliz Breeze de fietsbril voor jou.
 • Zweet je veel? Dan is de top bar met zweetband op de Bliz Breeze echt iets voor jou.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×