Skip to main content

Jef werd in oktober voor de eerste keer vader. Een mooie periode, een klein kindje in huis zorgt ervoor dat je andere dingen van het leven ontdekt. Het betekende uiteraard ook minder tijd om te fietsen. Toch wilde Jef zo goed mogelijk in conditie blijven. Hoe heeft hij dit aangepakt?

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Toen ons kleine wonder geboren werd had ik voor mijn doen een prima conditie. Tijdens de zwangerschap van mijn vriendin had ik lekker veel kunnen trainen en ook op Zwift flink wat koersjes kunnen rijden. De wattages en de piekvermogens schoten omhoog! Na de eerste maanden met een kleine man thuis vroeg ik me af hoe ik dit vast kon houden. Hoe kon ik ervoor zorgen ik dat ik niet helemaal opnieuw moest beginnen? In dit artikel vind je een aantal persoonlijke tips en hersenspinsels waar jij hopelijk iets aan hebt om ook op fietsgebied van deze periode het beste te maken.

Gericht trainen: kort en krachtig

Tijdens de eerste weken heb ik mijn fiets niet aangeraakt. Maar na verloop van tijd, toen er wat ritme ontstond, ben ik gericht gaan trainen. Ik reed twee tot drie Zwift-koersjes per week om mijn niveau een beetje vast te houden. Zwift is ideaal omdat het weinig moeite kost om snel op de fiets te zitten. In mijn fietsengrot staat een vaste opstelling, dus het is een kwestie van omkleden en beginnen. Zo haal ik het optimale uit mijn tijd.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles wielrennen zwift voordelen tvZwift is ideaal om je schaarse trainingstijd efficiënt te benutten.

Tot mijn verassing gingen de Zwift-koersjes vrij goed, er was wel enige vorm van verval maar dit viel reuze mee. Door een aantal keren per week flink diep te gaan lijkt het erop dat ik mijn niveau redelijk heb weten vast te houden. Op dit moment probeer ik op twee vaste avonden in de week mijn virtuele kilometers te maken.

Lopen met de kinderwagen: goed voor de conditie

Onze kleine man is een echte energiebom, slapen in zijn eigen bedje was er nog niet echt bij in het begin. Ik heb dan ook veel gewandeld, zeg maar gerust erg veel. Ik heb weken gehad dat ik 50 tot 65 kilometer met de kinderwagen liep. In totaal zit ik sinds oktober nu op een kilometer of 800.

Ik hoor jullie al denken: een aantal van deze uren had je toch ook op de fiets door kunnen brengen? Dat dacht ik zelf in het begin ook. Maar ik heb nog nooit zoveel gewicht verloren in een korte tijd als in deze periode, zeker een kilo of vijf. Ik merk dat dit een hoop scheelt als ik weer op de fiets zit. Dus geniet van de loopkilometers met je kleine wondertje en bedenk dat je tegelijk ook aan je conditie werkt. Ook al kom je aan fietsen niet toe, het helpt!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kleine-kinderen-conditie-wandelen-kinderwagen-bosLow Intensity Training, ook dat is ergens goed voor.

Samen op de fiets

De eerste maanden zal dit nog niet gaan, maar zodra hij/zij groot genoeg is, is het moment daar: je kunt eindelijk samen op pad! In het begin misschien nog op de gewone fiets, maar al snel doemen er meer opties op aan de horizon. Je kunt bijvoorbeeld een klein fietsaanhangertje achter je racefiets of mountainbike hangen, of een (sportieve) bakfiets kopen.

Ik heb zelf een Bullitt gekocht, dit is een lichtgewicht bakfiets voor fietskoeriers. Zet er een houder op voor de Maxi-Cosi en voilà: binnen een maand of zes kun je er met je kleine spruit op uit! Heerlijk om samen op deze manier de omgeving te ontdekken. Bovendien help je hiermee ook je partner, hij of zij heeft namelijk een heerlijk momentje voor zichzelf. Jij komt aan je kilometers toe, en hij of zij kan even lekker ontspannen!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kleine-kinderen-conditie-bullitDe Maxi-Cosi past mooi in de bak, alsof hij ervoor gemaakt is.

Geniet van het fietsen

Dit is een speciaal aandachtpunt, zorg vooral dat je geniet van je momentjes op de fiets. Kwaliteit boven kwantiteit, met wat minder ritjes en kilometers is het in mijn ogen vooral van belang dat je plezier hebt. Pak eens de gravelbike of mountainbike, of probeer dat ene paadje waar je nog nooit in gereden bent. Fiets geen saaie rondjes om de kerk, maar probeer wat nieuws in de buurt te ontdekken. Dit zorgt ervoor dat je met een fris en leeg hoofd weer thuis komt, en er weer met volle energie tegenaan kunt!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-kleine-kinderen-conditie-maxicosi-bullitEen ritje met de bakfiets werkt voor iedereen ontspannend.

Ben jij ook een fietsende jonge vader of moeder?

In de Cobbles community zijn vast veel ervaringsdeskundigen. Deel je tips en ervaringen in de Cobbles Cycling Strava Club. Dat kost een paar seconden, verder niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-kleine-kinderen-conditie-gerelateerd

cobbles-wielrennen-kleine-kinderen-conditie-gerelateerd-2

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×