Skip to main content

Op een mooie lentedag lijkt het soms alsof er in Nederland niemand meer is die géén racefiets of mountainbike heeft. Ben jij net begonnen met wielrennen of mountainbiken, of ben je van plan hiermee te beginnen? Dick helpt je graag op weg met wat do’s en dont’s zodat je plezier hebt en houdt op de fiets!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Begin betaalbaar

Fietsen is een relatief kostbare sport. Waar je voor hardlopen eigenlijk alleen een paar schoenen nodig hebt, vereist beginnen met fietsen wat meer uitgaven. Uiteraard is een racefiets of mountainbike de basis om jouw fietsavontuur te beginnen. Daarnaast dien je rekening te houden met andere zaken. Denk aan essentiële benodigdheden zoals een helm, maar ook aan fietskleding en spullen voor het onderhouden of repareren van je fiets.

Ga daarom in eerste instantie op zoek naar een tweedehands fiets of leen er een. Op een gebruikte fiets maak je aangenaam kennis met de sport, en ontdek je wat je wel of niet prettig vindt. De ervaring en kennis die je opdoet in de beginfase kun je goed gebruiken als je later een goede keuze wilt maken bij de aanschaf van een duurdere of nieuwe fiets.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-beginners-wat-kost-wielrennen-tweedehandsjpgEen tweedehands fiets is een prima keuze als je begint met wielrennen.

2. Loop niet te hard van stapel

Fietsen is niet moeilijk, maar als je begint met wielrennen ligt er toch een aantal beginnersfouten op de loer. Voorkom deze en je zit met meer plezier en comfort op de fiets.

Naarmate je vaker gaat fietsen, zul je merken dat je langere afstanden en meer snelheid ‘in de benen’ krijgt. Loop echter niet te hard van stapel en ga niet direct enorme ritten maken en geobsedeerd op je snelheid letten als je start met fietsen. Het zou zonde zijn als je al in een vroeg stadium geconfronteerd wordt met onnodige blessures of ongelukken.

Het plezier is, zéker in de beginfase, belangrijker dan de prestatie. Begin eens met 3 ritten van circa 30 kilometer en bouw, wanneer dit goed gaat, na elke 3 ritten de afstand uit met 5 kilometer extra. De frequentie waarmee je gaat fietsen helpt natuurlijk ook om sneller grotere afstanden te kunnen overbruggen.

Fietsen met klikpedalen en sturen met een racestuur zal ook even wennen zijn. Gun jezelf, naast je conditie, ook de tijd om je fietstechniek te verbeteren. Dat draagt ook bij aan de veiligheid van jou en je mede weggebruikers. Lees ook eens de tips van Wiebe om jouw fietstechniek te ontwikkelen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles meest gemaakte fouten wielrennen stijve armenKies voor een rustige opbouw en geniet vooral van het fietsen. 

3. Voorkom ongemak en blessures

Om met goede moraal te beginnen is het van belang om in deze opstartfase een aantal valkuilen te mijden. Een te klein of te groot frame kan bijvoorbeeld rugklachten veroorzaken. De maat en afstelling van je fiets is dus van groot belang. Laat je hierover informeren in de winkel of zoek online welke framemaat bij jouw lengte past. Dit verschilt per merk en model, dus let goed op! Als je meer zekerheid wil of blessuregevoelig bent kun je een professionele bikefit laten uitvoeren.

Niet minder belangrijk is een zadel dat goed bij je past. Meet bijvoorbeeld de afstand tussen je zitbotjes op, door op een stuk karton te gaan zitten. Jouw zitbotten drukken twee kuiltjes in het karton. De afstand tussen de middelpunten van de kuiltjes is jouw zitbotbreedte. Kijk vervolgens of jouw zadelmaat overeenkomst met de geadviseerde zitbotbreedte. Ook voor zadeladvies kun je terecht bij een bikefitter.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles wielrennen bikefit bikemedical onderzoek-2Zit je niet lekker op de fiets? Dan kan een bikefit helpen de juiste afstelling te vinden.

4. Maak werk van je routeplanning

Persoonlijk haal ik het meeste plezier uit fietsen door mooie en nieuwe gebieden. Er zijn veel manieren om leuke routes te maken. Zo kun je voor het opdoen van inspiratie en het maken van routes gebruik maken van Komoot of Strava. Onze uitgebreide gids en de Cobbles routecollectie helpen je op weg om de mooiste rondjes in jouw regio te ontdekken. Upload de route naar je fietscomputer of gebruik je telefoon om te navigeren, bijvoorbeeld met de gratis app BikeGPX.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-mountainbiken-beginnen-tips-routeEr zijn genoeg mooie plekjes om op de fiets te ontdekken.

5. Ga op pad met fietsmaatjes

Om een goede fietsconditie op te bouwen is het belangrijk dat je met enige regelmaat rijdt. Je kunt natuurlijk solo rijden, en dat heeft ook zeker zijn charme. Maar een vaste fietsmaat, of meerdere fietsvrienden, kunnen je helpen om met meer plezier de weg op te gaan. Je motiveert elkaar om, wanneer je eens wat minder moraal hebt, toch op de fiets te springen. Tijdens de rit help je elkaar door om beurten op kop te rijden en elkaar ‘uit de wind te houden’.

Naast het kameraadschap kun je ook onderling wat concurrentie opzoeken en elkaar proberen af te troeven met bijvoorbeeld een klimmetje of bij een bordjessprint (een bordje met een plaatsnaam is een denkbeeldige finishlijn, de eerste die de gemeente binnenrijdt, wint). Doe dit wel veilig, dus pas als je je zeker voelt op de fiets, en heb altijd oog voor andere weggebruikers!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-mountainbiken-beginnen-tips-fietsmaatjesMet zijn tweeën of in een groepje fietsen verhoogt de motivatie en het plezier.

Samen fietsen draagt bij aan de moraal en verhoogt het plezier. Ook zijn er vaak lokaal wel fietsinitiatieven te vinden waarbij je vrijblijvend kunt aansluiten. Je kunt natuurlijk lid worden van een fietsclub, maar er zijn ook veel losse fietsgroepen. Op facebook tref je bijvoorbeeld fietsgroepen die wekelijks vanaf een vast vertrekpunt leuke routes rijden.

Fietsen in een groep vereist wel een beetje oefening, en soms ligt de snelheid (te) hoog voor een beginner. Maar als je met bovenstaande punten rekening houdt, kom je vast gestaag op het gewenste niveau, zonder het plezier tussentijds te verliezen.

Wil je nog meer tips over beginnen met wielrennen of mountainbiken?

Check de andere Cobbles artikelen voor beginners, en stel je vragen in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis, en je hebt er meteen 2700 fietsvrienden bij!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen beginner-dingen-die-je-niet-wil-horen gerelateerd

cobbles-wielrennen-beginnen-wat-kost-een-racefiets-gerelateerd

 

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×