Skip to main content

Het valt niet mee om fietsdoelen te stellen dit jaar. Waar moet je voor trainen? Welke evenementen gaan door en welke niet? Cobbles-blogger Menno had voor april een heftige bikepackingrace op zijn kalender staan, maar die werd afgelast. Op zoek naar een alternatief besloot hij een gravelmarathon van 300 km te rijden. Hij vertelt het verhaal van deze heroïsche tocht, van Valkenswaard naar Vijlen en weer terug.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

(Not) Across the 3

De afgelopen jaren reed ik cyclo’s zoals Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl en Le Grand Ballon. Deze toertochten zorgden voor motivatie om in het voorjaar kilometers te maken en duurtrainingen op te bouwen naar de afstand van zo’n 200 kilometer. Dit jaar wilde ik meedoen aan een bikepacking race genaamd ‘Across the 3’: In maximaal 72 uur 500 kilometer onverhard door België, Duitsland en Luxemburg. Ik schreef al eerder over deze tocht, maar helaas kon het evenement eind april nog niet doorgaan. Ik heb ervoor gekozen om mijn inschrijving naar volgend jaar te verplaatsen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelmarathon-valkenswaard-vijlen-menno-cafeEven bijtanken bij Fixed Gear Coffee in Valkenburg.

Dirty K naar Zuid-L

Maar niet getreurd, er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om zelf een (extreme) tocht te plannen. Geïnspireerd door de Dirty Kanzelled van Laurens ten Dam (op zijn beurt een alternatief voor de ‘echte’ Dirty Kanza gravel ride in Amerika) bedacht ik een mooie gravelmarathon. Het leek me leuk om binnen de Nederlandse grenzen onverharde wegen en hoogtemeters op te zoeken. En Zuid-Limburg heeft dat allemaal!

Vanuit mijn huis in Tilburg was het geplande retourtje Zuid-Limburg 400 kilometer, net te lang om solo in het voorjaar op één dag te doen. Vorig jaar reed ik deze tocht met een overnachting in de tent. Maar de temperatuur lag de afgelopen weken ‘s nachts nog rond het vriespunt, dus dat was deze keer ook geen lekker vooruitzicht. Er zat dus maar één ding op: een iets kortere versie van mijn Dirty K, op en neer naar Zuid-Limburg in één dag. Ik heb mijn gravelmarathon via Komoot aangepast tot 300 kilometer zodat ik in Valkenswaard zou starten vanuit de prachtige heidegebieden onder Eindhoven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bepakt en bezakt

Mijn doel is om zoveel mogelijk zelf mee te nemen en niet afhankelijk te zijn van stops. Ik heb gekozen voor een setup met een frametas van 5 liter, een fuelbag op de bovenbuis en een derde bidon onder het frame. Op deze manier ligt het zwaartepunt in het midden van de fiets. Mijn 44 mm banden pomp ik op tot 3.5 bar. Mijn bidons vul ik met Red Bull aangelengd met water. Verder gaan in de tas 4 energiebars, 4 gelletjes, 2 ontbijtkoeken, 2 bananen en 4 gesmeerde broodjes.

Avontuur vanuit je achtertuin

Op 22 april stap ik om 3 uur uit mijn bed, en om half 5 zit ik op de fiets. De eerste twee uur rijd ik in het donker en de vrieskou met een hoofdlamp en een lamp op het stuur. Het voelt direct als avontuur, uit de sleur van het normale ritme en uit de comfortzone. Een hele dag alleen maar de fiets en verder niets, dit zorgt ervoor dat je in een andere flow komt, een microavontuur. Een dergelijke tocht geeft je mentaal een boost. Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld om dit gevoel te ervaren. Gewoon starten in je achtertuin, daar kan het avontuur al beginnen!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelmarathon-valkenswaard-vijlen-zonsopgangVoor dit soort plaatjes moet je vroeg opstaan, maar dan heb je ook wat.

Rond half 6 wordt het langzaam licht met een mooie zonsopkomst, de lampjes kunnen uit. De route rijgt de ene gravelstrook aan de andere, waardoor ik me continu in het autoluwe buitengebied bevind. In Brabant vind je nog wat zandstroken, maar in Limburg verandert de ondergrond steeds verder in gravel en steen. Langs de route zijn veel fruitgaarden te vinden, de bomen staan in bloei en de bloesem zorgt voor prachtige kleuren.

Genieten en afzien

Vanaf Geleen begint het landschap langzaam te glooien. Het gemiddelde duikt omlaag, maar de moraal stijgt en nu wordt het echt genieten. Het keerpunt is Vijlen. Hier beklim ik de Camerig onverhard, en later pak ik ook de Cauberg via een gravelpad. Bij een camping vul ik mijn bidons voor ik weer richting het noorden rijd.

Ik zie op tegen de terugweg vanwege de koude noordenwind. De wind blijft echter matig van kracht,  en ik kan regelmatig schuilen in het bos. De laatste kilometers zijn wel erg zwaar, weer over de losse Brabantse zandgrond met al 250 kilometer in de benen. Ik kan even aansluiten bij een fietsclubje en zie de snelheid weer naar de 30 km/uur oplopen. Solo haal ik met moeite nog 25 km/uur, en ik kan het niet laten om regelmatig op de fietscomputer te kijken hoe ver het nog is.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-gravelmarathon-valkenswaard-vijlen-heuvelsGravel met een zachte G in Zuid-Limburg.

De laatste gravelstrook gaat over de Groote Heide onder Eindhoven. Moe en voldaan kom ik bij de auto, het voelt als een overwinning op mezelf. Mijn langste tocht tot nu toe, ook nog eens onverhard, een waar avontuur. Tijdens een endurance-rit als deze kom je erachter dat het vooral een mentaal spel is, en dat je fysiek tot meer in staat bent dan je denkt. Ik heb mijn grenzen verlegd, en dat voelt goed!

Tips voor jouw gravelmarathon

 • Bereid je voor door de afstand van je ritten langzaam op te bouwen, en werk ook aan je core stability. Op deze manier kun je ongemak in rug en schouders voorkomen en beter verdragen op lange afstanden.
 • Doseren kun je leren. Begin rustig, trek niet te hard op na een bocht, fiets op souplesse en verander regelmatig van versnelling. Zorg dat je wat overhoudt voor de laatste kilometers.
 • Neem voldoende eten mee met veel calorieën zoals sportrepen, en gels. Je kunt natuurlijk ook tijdens je rit voor bevoorrading zorgen. Eet ook wanneer je geen honger hebt, zorg dat je energie-inname op peil blijft.
 • Stop niet te veel spullen in je shirt. Een stuur- of frametas of fuelbag is voldoende voor een dagtrip.
 • Tenslotte nog een tip voor je fiets: zadel-, stuur- en frametassen kunnen de lak van je frame beschadigen. Zorg daarom voor bescherming. Je hebt hier speciale stickers voor, maar je kunt ook gewoon tape gebruiken.

Heb jij ook een gravelmarathon gereden?

Of heb je een andere (voor jou) grensverleggende rit gemaakt? Deel je verhalen, foto’s, en natuurlijk de route, in de Cobbles Cycling Strava Club en inspireer je clubgenoten. Dat kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-gravelmarathon-valkenswaard-vijlen-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×