Skip to main content

De meeste fietsers zijn fel tegen het luisteren van muziek tijdens het fietsen. Met oordoppen in hoor je immers je omgeving niet meer. Super onveilig dus. Daarom heeft AfterShokz hard gewerkt aan een mooie oplossing: ‘bone conduction headphones’. Dat zijn speakertjes die via trillingen op je slaap het geluid doorsturen. Zo blijven je oren vrij voor motorgeronk en getoeter. Maar werkt het echt? Daan en Michelle testten de AftersShokz Aeropex in deze review.

Artikel gaat verder onder banners 

Kerst gravel ride op de Veluwe

  • 16/17 december 2023
  • 65/85km gravel door regio Zuid-Veluwe
  • Vuurkorven, gluwhein & BBQ burger bij de finish
  • Incl. kerst wielerjack
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Kerst gravel ride op de Veluwe

  • 16/17 december 2023
  • 65/85km gravel door regio Zuid-Veluwe
  • Vuurkorven, gluwhein & BBQ burger bij de finish
  • Incl. kerst wielerjack
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles wordt nooit betaald voor reviews. Zo kunnen we een eerlijke review garanderen. Wel hebben we de AfterShokz Aeropex van onze partner 2moso gekregen voor deze test.

Geluidskwaliteit Aftershokz Aeropex

Laat ik direct beginnen met het belangrijkste: de geluidskwaliteit. Die is natuurlijk een stuk minder dan wat je voor hetzelfde geld aan ‘normale’ draadloze in-earphones kunt kopen. Dat gezegd hebbende: de geluidskwaliteit valt echt helemaal niet tegen. Sterker nog: de leverancier zei me dat ik niet te hoge verwachtingen moest hebben en daardoor werd ik eigenlijk positief verrast. Ik heb diverse soorten muziek geprobeerd en dat klinkt allemaal meer dan prima. Het klinkt eigenlijk gewoon alsof er een speaker naast je staat, in plaats van op je hoofd.

Ben je benieuwd hoe bone conduction headphones precies werken? Lees dan eens dit artikel.

AfterShokz levert ook een paar simpele oordopjes (gewone normale van schuim) mee. Die kun je in je oren stoppen als je je omgevingsgeluid níet wil horen, bijvoorbeeld binnen. Dan krijg je ineens enorm veel meer bas en voelt het net alsof de muziek ín je hoofd zit. Erg gaaf! Je mist dan wel een beetje de hoge tonen. Het zijn namelijk niet alléén trillingen die eruit komen, er komt echt wel wat geluid uit de speakertjes. Dat merk je wel als je hem harder zet.

Ik heb één keer gehad dat de verbinding een beetje slechter leek te worden. Toen leek het geluid even wat blikkeriger / ‘van verder weg te komen’. Even uit- en aanzetten loste dat op.

cobbles aftershokz aeropex review bone conducting headphonesLinkerzijde

Hoor je het omgevingsgeluid nog?

Ja. De AfterShokz Aeropex doet perfect waarvoor ie ontworpen is. Je hoort het omgevingsgeluid nog goed. Auto’s, scooters, toeters, etc. Je kunt met een gerust hart muziek luisteren op de fiets dus.

Ik kan het wel alleen aanraden tijdens een solo rit. Je kunt namelijk niet én muziek luisteren én omgevingsgeluid horen én een gesprek voeren. Je moet het volume buiten namelijk wel wat harder zetten dan binnen, dus je verstaat degene die naast je fietst niet zo goed meer.

Ontwerp

De Aeropex is verkrijgbaar in zwart, rood, grijs en blauw. De buitenkant is over het algemeen gemaakt van silliconen. Behalve de speakers, die van kunststof zijn. Links en rechts heb je aan de voorkant een speakertje, dat op je slaap zit. Op de linkerkant zit de ‘multi function button’, waarmee je muziek pauzeert, volgende/vorige, gesprekken opneemt, etc. Achter je oor zit aan beide zijden een klein blokje. Op de rechterzijde vind je aan de onderkant de volumeknoppen en powerbutton (dat is dezelfde als volume omhoog) en de aansluiting voor de oplaadkabel.

De Aeropex is waterdicht (IP67 Water Proof), dus je kunt met gerust een intensieve rit op een warme dag doen. Voor zwemmen is de Aeropex niet geschikt, daarvoor heeft Aftershokz het Xtrainerz model.

Bediening op de fiets

Het bedienen van de knoppen werkt goed. De multi-function button is groot genoeg om zelfs met handschoenen te kunnen bedienen. De volumeknoppen zijn wellicht even zoeken op het begin, maar dat went snel. Die zul je ook niet zoveel nodig hebben lijkt me.

Voordat ik voor de eerste keer op pad ging met de Aeropex, moest ik uitvogelen of hij over of onder de helmbandjes gaat. De Velomenati hebben voor zover ik weet nog geen regel voor bone conduction headphones. Eerst probeerde ik onder de bandjes. Daardoor viel het blokje met de knoppen precies onder de achterste helmstrap, dus die optie viel snel af. Het werd dus óver de helmbandjes. Je hoeft ook echt niet bang te zijn dat hij van je hoofd valt. Dan zou je wel zo hard op en neer moeten stuiteren dat je wel grotere problemen hebt. Het enige wat je dan krijgt is dat het voorste helmbandje een beetje tegen het speakertje aan zit.

cobbles aftershokz aeropex review bone conducting headphonesRechterzijde

Comfort

De AfterShokz Aeropex zit heel licht op je hoofd. Je vergeet gewoon dat je hem draagt. Je kunt hem dus gerust een hele dag dragen zonder drukplekken te krijgen. Het zou wel mooi zijn om in een volgende versie een soort ‘strak-maken-mechanisme’ te hebben aan de achterkant. Mijn Aeropex steekt aan de achterkant namelijk wel wat uit. Ik heb alleen geen idee of dat überhaupt mogelijk is, gezien er kabels doorheen lopen. Op deze manier past de Aeropex in elk geval om ieder hoofd, klein of groot.

Verbinden met je apparaat

Het verbinden van de AfterShokz Aeropex is supersimpel: als hij uitstaat, houd je de powerbutton in totdat er een lichtje knippert en de stem zegt: “Pairing”. Dan kijk je op je apparaat en vind je hem terug als ‘Aeropex by AfterShokz’. Werkt super.

Batterijduur AfterShokz Aeropex

Voor de batterijduur verdient AfterShokz echt een pluim. Op de website staat 8 uur aangegeven. Vaak mag je dan blij zijn als je 5 of 6 uur haalt. Maar ik haalde eerder 10 á 12 uur. Daarmee kom je je Longest Day rit een heel eind door dus.

Telefoneren

Er zit ook een microfoontje ingebouwd, dus je kunt ook telefoneren. Ik heb een aantal gesprekken gevoerd en over het algemeen ging dat goed. Stemgeluid trilt wel wat op je slaap meer dan muziek, door de bone conduction headphones. Ik heb ook steeds aan mijn gesprekspartner gevraagd of ik goed te verstaan was. Dat was steeds perfect, op één keer na, toen leek de verbinding niet helemaal stabiel.

Verpakking

Het unboxen is echt alsof je een cadeautje uitpakt. Daarmee laat AfterShokz ook echt zien dat je een kwaliteitsproduct in handen hebt. Alles zit netjes in een mooie doos verpakt. Verder vind je in de verpakking nog een silliconen opberghoes, twee laadkabels en een paar simpele geluidsdempende oordopjes inclusief opbergdoosje.

Aftershokz Aeropex verpakkingBij de verpakking merk je dat je een premium product in handen hebt

Prijs

In de webshop van Aftershokz betaal je €169,95 voor de Aeropex. Als je draadloze earphones wil, kom je daar al snel op uit. Helemaal geen gekke prijs dus. Alleen ligt de premium prijs hier in de veiligheid en niet puur in de geluidskwaliteit, zoals bij normale earphones het geval is.

Conclusie AfterShokz Aeropex

Volgens mij is dit een goede oplossing voor een behoefte die bij veel fietsers leeft. Met de AfterShokz Aeropex bone conduction headphones kun je daadwerkelijk veilig muziek luisteren terwijl je buiten fietst. De geluidskwaliteit is goed, zij het iets minder dan van normale in-earphones van ongeveer dezelfde prijs. De premiumprijs zit hier echt in de veiligheid. Je hoort het omgevingsgeluid nog goed. De batterijduur is geweldig, beter dan ik gewend ben van draadloze earphones. Het comfort is goed en de bediening is simpel. Dus als je €169,95 wil betalen om muziek te kunnen luisteren op de fiets, raad ik de Aeropex zeker aan.

Wat vind jij van muziek luisteren op de fiets?

Laat het ons weten in de Cobbles Strava club.

Gerelateerd artikel

Als we het toch over veiligheid hebben, gooien we hem er ook maar gelijk in: de fietsbel. Lees hier drie argumenten voor én tegen een fietsbel op een racefiets.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door