Skip to main content

In de gravelscene kijkt niemand er meer van op: fietsbroeken met zakken, oftewel cargo bibshorts. Je ziet ze overal, met de meest gekke voorwerpen erin. Bananen, appels, camera’s, lunchtrommels, alles wordt in de zakken van cargo bibshorts gestopt. Maar zo’n broek met zakken, is dat handig en fijn als je op de fiets zit? En waar moet je op letten bij het kopen van een cargo bibshort? Onze huisfotograaf Merlijn testte 7 cargo bibshorts en zocht het voor het je uit.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Handige zakken

Op de weg zie je ze nog niet heel veel, maar in de gravelscene en voor bikepacken zijn cargo bibshorts niet meer weg te denken. En dat is op zich ook niet heel gek. Je hebt gewoon flink wat extra ruimte om spullen te bewaren, wat vooral voor bikepacking erg handig is. Doordat de zakken van rekbare stof zijn gemaakt kan je er simpelweg erg veel in kwijt zonder dat het in de weg zit of irriteert. Perfect voor lange ritten.

Maar ook voor woon-werkverkeer zijn cargo bibshorts een uitkomst. Als je met een rugzak op naar werk fietst kun je vaak moeilijk bij de zakjes op je rug. Broekzakken zijn dan perfect om je telefoon, sleutels, en toegangspas in te stoppen.

Daarnaast zitten de zakken als het goed is ook nog eens op gemakkelijk te bereiken plekken. Tijdens het fietsen kun je er snel een reepje uit pakken, of je telefoon om de route te checken of een foto te maken. Een stuk beter dan blind grabbelen in de zakjes op je rug, terwijl je arm half verkrampt door de rare houding.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-templeEen broekzak is gemakkelijker te bereiken dan een zak op je rug.

Aero isn’t everything

Zijn er dan geen nadelen aan cargo bibshorts? Nou, uitstekende zakken op de zijkant van je benen zijn natuurlijk absoluut niet aero. Dat is misschien ook wel de reden waarom je het op de normale racefiets nog niet zoveel ziet. Het wielerwereldje is sowieso behoorlijk conservatief wat betreft de kledingvoorschriften, natuurlijk.

Als je voor de eerste keer een cargo bibshort aantrekt moet je er ook wel even aan wennen. Je voelt dat er iets tegen je been aan zit, vooral als je wat grotere of zwaardere dingen in de zakken stopt. Maar eerlijk gezegd ben je daar snel aan gewend, en de extra ruimte die je ervoor terug krijgt vind ik zelf echt ideaal. Voor lange ritten is het perfect: je kunt genoeg eten meenemen zonder stuurtasje of propvolle zakjes op je rug. Als fotograaf kan ik ook nog een kleine analoge camera meenemen die ik binnen een paar seconden in m’n hand heb om af te drukken!

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-sigr-2Nee, aero is het niet. Maar een aero hongerklop is ook niet alles.

7 Cargo bibshorts getest

Maar natuurlijk zijn niet alle cargo bibshorts gelijk geschapen. Sommigen hebben maar één extra zak, terwijl andere er al twee op de pijpen hebben, en ook nog drie extra op de rug. Daarnaast verschillen de pasvorm en de zeem natuurlijk ook. Genoeg reden om een aantal bekende en minder bekende merken naast elkaar te zetten.

Temple Project Core Cargo bibshort

Temple Project is een Indonesisch-Nederlands merk, wat vooral in Indonesië al erg bekend is. Niet zonder reden, de kwaliteit is erg goed en de designs en kleuren zijn over het algemeen erg strak en zien er gesoigneerd uit. Sinds kort hebben ze ook een cargo bibshort in hun assortiment, verkrijgbaar in zowel zwart als donkerblauw.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-temple-2Zakjes op de rug voor nog meer opbergruimte.

Het eerste wat me opvalt is de prima afwerking. De stof is erg zacht en stretchy, de grippers en de bretels zijn mooi breed waardoor ze nooit snijden of strak zitten. Het design is simpel: een subtiel klein logo op het rechterbeen en op de rug, verder helemaal zwart of blauw. Eenmaal op de fiets bevalt hij nog beter: de zeem is erg comfortabel en zit eigenlijk perfect geplaatst. De broek sluit overal mooi aan zonder te strak of te los te zitten. Dit is een bibshort waar je rustig de hele dag op kan fietsen zonder comfort te verliezen.

De twee zakken op de broekspijpen zijn de grootste die ik heb gezien. Met de drie zakken op de rug erbij is er meer dan genoeg ruimte aanwezig om alles mooi op te bergen. Met een prijs van €150 (binnenkort verkrijgbaar) zit hij in de middenmoot, maar gezien het comfort en ruimte is dit wat mij betreft absoluut de beste bang-for-your-buck cargo bibshort.

Sigr Riksvag 92 Cargo

Sigr is een Zweeds merk dat hoge kwaliteit fietskleding maakt, en dat zie je. De bibshort is prachtig afgewerkt, heeft mooie brede bretels en een erg goede zeem. De stof is deels gerecycled en voelt sterk en soepel aan. De zeem is van hoge kwaliteit en speciaal gemaakt voor extra lange afstanden, precies waar cargo bibshorts voor bedoeld zijn.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-sigrMet de broek van Sigr hoef je voorlopig niet naar huis.

De broek zit als gegoten. De zeem is even wennen omdat deze iets breder en dikker is dan een normale zeem. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat fijn vindt. Maar als je eenmaal op het zadel zit is het heerlijk, er schuurt niks en je hebt overal erg veel comfort, zelfs na dik vier uur op de fiets.

De zakken zijn ook erg ruim en elastisch, je kunt er veel in kwijt. Doordat het mesh-stof is kun je er doorheen kijken en zie je precies wat je wil pakken. Handig!  Je merkt echt dat deze bibshort is gemaakt voor extreem lange ritten. Dat merk je trouwens ook in de prijs; €202,95 is niet goedkoop voor een bibshort, maar wat mij betreft is deze broek z’n geld dubbel en dwars waard.

7Mesh MK3 Cargo Bibshort

7Mesh is een jong Canadees merk dat geboren is uit de drive om technische kleding voor ‘backcountry adventurers’ ook voor fietsen beschikbaar te maken. Naast wielerkleding heeft 7Mesh dan ook een hele reeks aan technische ‘adventure’ kleding, perfect voor meerdaagse bikepackingtochten en andere avonturen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-7-mesh7 Mesh richt zich op fietsers er comfortabel én gesoigneerd bij willen zitten.

Dat de kleding van 7Mesh technisch heel fraai is, is ook terug te zien bij de MK3 cargo bibshort. De stoffen voelen heerlijk zacht aan, en het design en de pasvorm zijn echt perfect. De bretels zijn heerlijk breed en stretchy. Als je hem aantrekt voel je meteen dat er heel goed is nagedacht over het ontwerp en de stoffen. Alles zit heerlijk, sluit perfect aan en irriteert nergens. De grippers zijn aan de buitenkant onzichtbaar wat de broek een strak uiterlijk geeft. De zeem is comfortabel genoeg voor uren op de fiets, al kruipt deze soms wel iets tussen je billen.

De zakken zitten erg mooi verwerkt in de broekspijpen. Ze zijn iets naar voren gedraaid waardoor ze meer op de plek zitten van ‘normale’ broekzakken, in plaats van helemaal op de zijkant van je been. Ook zitten er op de rug nog drie extra zakken verstopt. Je hebt dus erg veel bagageruimte in deze cargo bibshort. Met een prijs van €200 is het zeker niet de goedkoopste, maar misschien wel de meest gesoigneerde broek uit de test.

Sportful Supergiara

Sportful is bij de meeste fietsers bekend als een vrij traditioneel Italiaans merk. Ze hebben mooie strakke kleding voor op de racefiets, maar de laatste jaren hebben ze ook steeds meer speciale kleding voor gravelaars, zoals de Supergiara cargo bibshort. Deze bibshort heeft extra lange broekspijpen, ze komen tot vlak boven je knie. De broek is gemaakt van een extra sterke stof die stevig aanvoelt, maar nog steeds erg stretchy en ademend is. Perfect voor als je tijdens het gravellen een keer een bochtje mist! Op de linker pijp zit een zak, en ook op de rug heb je nog twee zakjes.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-sportfulOok bij Sportful kun je terecht voor een cargo bibshort.

Helaas heeft Sportful de plank wat misgeslagen bij de zeem. Deze zit (voor mij) veel te ver naar achteren, waardoor ik er niet comfortabel op kan zitten. Ook is de zeem zelf niet heel bijzonder, en deze combinatie zorgt ervoor dat deze bibshort in de praktijk mijn kast niet uit zal komen. En dat is voor een broek van €139,90 toch wel kwalijk te noemen.

Rose BR Mesh Pockets Gravel

Al jaren is deze Duitse internetwinkel bekend van zijn goede fietsen van eigen merk. Maar Rose richt zich ook steeds meer op kleding. En ook Rose ziet in Cargo bibshorts een leuke toevoeging aan het assortiment. De BR Mesh Pockets Gravel bibshort is ondanks zijn uitgebreide naam een heerlijke basic cargo bibshort. De stof en fit zijn niet speciaal, maar wel gewoon goed. Ook de zeem is prima, en als je ‘m eenmaal aan hebt zit de bibshort goed en kun je er rustig een paar uur comfortabel in fietsen. Al blijkt een uurtje of drie á vier wel de max te zijn, maar dat is voor veel fietsers meer dan genoeg.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-roseDe broek van Rose is ‘gewoon goed’ en valt op door zijn fijne prijs.

De zakken zijn mooi groot en van een soort mesh-stof. Daardoor zijn ze erg stretchy zijn en kun je er meer dan genoeg in kwijt. Rose heeft er ook voor gekozen om ze iets naar voren te draaien, waardoor ze op een wat meer natuurlijke plek zitten. Maar het beste aan deze bibshort is misschien wel de prijs. Voor slechts €79,95 heb je een hele degelijke cargo bibshort die goed zit. Perfect als je eens een cargo bibshort wil proberen.

Canyon Signature Pro Cargo Bibshorts

Het tweede Duitse merk in de lijst, en misschien nog wel bekender dan Rose. Ook Canyon levert fietsen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, en hun kleding is ook prima op orde. Met de Signature Pro Cargo bibshorts hebben ze een mooie cargo bibshort op de markt gebracht waarin je extreem veel kunt meenemen. Naast twee zakken op de broekspijpen zitten er namelijk ook nog twee op de rug, én twee op de bretels. Met zes zakken in totaal kan je in deze bibshort veruit het meeste kwijt, al moet ik zeggen dat ik de zakken op de bretels zelden zal gebruiken.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-canyonBij Canyon hoef je niet te kijken op een reepje meer of minder.

De pasvorm is ook goed. De broek sluit prima aan en de stof irriteert niet. Gek genoeg heeft de broek geen grippers, maar de stoffen rand in combinatie met de lange pijpen geeft toch genoeg grip. De zeem is lekker breed en zit op de juiste positie. Wel voelt hij voor mij toch net een tikkeltje te dun aan voor écht lange ritten. Ook bij Canyon treffen we weer een prima prijs aan. Voor €139,95 fiets je rond in de broek met veruit de meeste zak-ruimte.

Triban RC500 met zakje

Triban is een merk van sportwarenhuis Decathlon, waar ze voor praktisch alle sporten het juiste materiaal hebben. Hun wielerafdeling gaat er jaar na jaar op vooruit, en ook hier hebben ze de cargo bibshorts gevonden. Al heeft dit exemplaar slechts één zakje, dus het is wel een echt instapexemplaar.

De stoffen en pasvorm zijn prima in orde, alleen over het zakje is niet echt nagedacht. Dit is namelijk bijna niet elastisch. Dat betekent in de praktijk dat de zak niet meerekt met de broek, en dus enigszins in je been snijdt tijdens het fietsen. Erg jammer, want verder is het echt een prima instapmodel.

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-tribanEen cargo bibshort voor vijf tientjes? Bij Decathlon kan het.

De zeem is comfortabel genoeg voor een paar uur, en je kunt toch al snel wat extra reepjes of je telefoon kwijt in de zak. Ook de prijs is Decathlon kennende natuurlijk in orde. Voor slechts €49,99 rijd je hierin rond. Maar zorg wel dat je niet te gespierde bovenbenen hebt, anders is het comfort snel weg.

Conclusie

Een paar jaar geleden zag je ze nergens, maar nu zijn cargo bibshorts aan een snelle opmars bezig. Net zoals bij ‘gewone’ fietsbroeken heb je genoeg keuze, zowel in de hoeveelheid en de grootte van de zakken als in de prijs. Het hangt natuurlijk van je persoonlijke fietsstijl en voorkeuren af of een broek met zakken voor jou handig en nuttig is. Maar het is in ieder geval fijn dat de keuze er is, en je een extra mogelijkheid hebt om tijdens het fietsen spullen mee te nemen.

Wat vind jij van cargo bibshorts? Ideale oplossing of een absolute no-go?

Deel je mening en tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-cargo-bibshorts-gerelateerd

 

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×