Skip to main content

FormBeat is een online platform (en mobiele app) waarmee je jouw ritten super inzichtelijk maakt. De missie van FormBeat is om data rondom training toegankelijk te maken voor iedere fietser. Daan sprak met de eigenaar/ontwikkelaar en loopt je in dit artikel door het platform heen. Eerst in vogelvlucht, daarna in de diepte, waarin we alle schermen en begrippen langslopen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: we zijn op geen enkele manier betaald om dit artikel te schrijven. We vinden FormBeat gewoon een veelbelovend platform.

Inhoud

Eerst vertellen we je iets over de achtergrond, belangrijkste features en de prijs. Daarna duiken we in op de data die je per scherm op FormBeat vindt. Daarna leggen we de verschillende begrippen uit die je op FormBeat (en andere plekken waar over training gesproken wordt) uit. Dit laatste is zeker de moeite waard, want bijvoorbeeld Aerobic Decoupling is ontzettend interessant, maar waarschijnlijk nog niet bekend bij de gemiddelde wielrenner.

Druk op een van de knoppen om naar het desbetreffende onderdeel te springen.

1. De man achter FormBeat 2. Belangrijkste features 3. Prijs 4. Een gebruiker aan het woord 5. Schermen in FormBeat 5.1 Dashboard 5.1.1 Training Status 5.1.2 Weekly Training Load 5.1.3 Form & Fitness 5.2 Analyse 5.2.1 Training Stress Score® 5.2.2 Intensity Factor 5.2.3 Power Curve 5.2.4 Power Profile 5.3 Calendar 5.4 Activities 5.4.1 Activiteitenlijst 5.4.2 Data per activiteit 5.5 Achievements 5.6 Instellingen 6 Metrics in FormBeat 6.1 Normalized Power® (NP) 6.2 Functional Threshold Power (FTP) 6.3 Intensity Factor® (IF) 6.4 Variability Index 6.5 Training Stress Score® (TSS) 6.6 Heart Rate Stress Score (hrTSS) 6.7 Training Impulse (TRIMP) 6.8 Power to weight ratio (W/kg) 6.9 Aerobic Decoupling Stel je vragen over training Gerelateerde artikelen over training

1. De man achter FormBeat

Een tijdje terug zag ik op Instagram een advertentie van FormBeat en toen ben ik het direct gaan bekijken. Het viel meteen op dat FormBeat echt solide in elkaar zit, dus nam ik contact op met de organisatie, om wat meer te weten te komen. Er is namelijk geen ‘Over ons’ pagina. Wat blijkt nou? Het hele platform wordt door één enthousiaste fietser ontwikkeld.

Michal woont in Praag en is designer annex softwareontwikkelaar en blijkbaar enorm geïnteresseerd in data en training. Daardoor heeft hij dit hele, professioneel ogende platform in zijn eentje in de avonduren ontwikkeld. Hij vindt dat bestaande oplossingen niet voldoen. Strava is niet inzichtelijk genoeg en TrainingPeaks is zo uitgebreid en complex ontworpen, dat het niet toegankelijk is voor de gemiddelde fietser. Dit laatste heeft onze eigen wielercoach Bastiaan Gruppen heeft me trouwens eerder ook al eens gezegd.

cobbles trainen formbeat dashboard training load

2. Belangrijkste features

FormBeat stelt je kort gezegd in staat om efficiënt en effectief te trainen. Dit doet het door data op een logische manier te presenteren. Het haalt de data niet alleen uit je activiteiten, maar rekent ook nog eens verder en doet zelfs voorspellingen. Je activiteiten kun je automatisch laten uploaden door te verbinden met Strava of Garmin. Dat is tof, want zodra je FormBeat gebruikt heb je al een zee aan data om mee te beginnen, zodat je direct aan de slag kan met effectief trainen.

Op de verschillende schermen vind je informatie over:

 • Hoeveel je traint en zou moeten trainen
 • Je fitheid
 • Een trainingskalender
 • Analyse per activiteit
 • Analyse van groepen activititen (per week, maand of jaar)
 • Hartslag en zonnes
 • Vermogen.

Dat laatste is wel een ding: als je serieus wil trainen en accurate data wil gebruiken, heb je een vermogensmeter nodig. Lees ook ons artikel over trainen met vermogensmeter.

De belangrijkste feature van FormBeat is eigenlijk het design. Het is clean, overzichtelijk en snel. Heel veel van de grafieken en tabellen kun je ook filteren zoals je het zelf wil. Allemaal vrij intuïtief eigenlijk, mits je bekend bent met de begrippen rondom training. Zelfs als je dat niet bent, helpt het platform je verder: bij ongeveer iedere grafiek staat wel een i-icoon, waarachter je meer informatie over de desbetreffende data kunt vinden. Wil je je data delen met een coach of gewoon showen bij je fietsmaatjes? Dan zit er bij iedere grafiek een export-functie (afbeelding of PDF).

Andere features die nog op de planning staan zijn functies voor coaches en coachees (later in 2021 beschikbaar) en een trainingsprogramma-tool. Bij dit laatste is het langetermijndoel om FormBeat via AI een trainingsprogramma te laten samenstellen, wat past bij jouw data en op basis van je doelen. Maar eerst komt er nog de mogelijkheid om zelf trainingen aan te maken.

3. Prijs

FormBeat is wat betaalbaarder dan je gewend bent van online platformen voor fietsers. Je betaalt $25 per jaar of $3 per maand (€60 en €5 bij Strava en Komoot). Per jaarabonnement wordt ook nog eens een boom geplant door One Tree Planted. Je hebt geen creditcard nodig voor de betaling. Voor je gaat betalen kun je het platform eerst 30 dagen op proef nemen.

En onze trouwe Cobbles lezers ontvangen ook nog eens 20% korting via onderstaande link. Deze korting blijft voor altijd gelden, ieder jaar opnieuw!

Ontvang 20% korting met code 'cobblescycling'

Wees er snel bij, want deze code is geldig tot half mei 2021

4. Een gebruiker aan het woord

Omdat ik geblesseerd ben en niet echt kan trainen heb ik er niet héél veel aan, afgezien van dat het leuk is om nerdig met fietsen bezig te zijn. Daarom vroeg ik onze eigen Merlijn wat hij ervan vindt. Die was namelijk meteen enthousiast toen ik hem tipte en sindsdien is hij fervent gebruiker.

“FormBeat geeft alles duidelijk en overzichtelijk weer. Eigenlijk is alle info die je zoekt hier wel te vinden, perfect om je voortgang te checken dus. Ik kijk ook vooral naar de weekly training load en zorg dat mijn TSS zo is, dat ik mijn conditie op peil houdt, nu ik niet voor wedstrijden hoef te trainen. Het is wel jammer dat het alleen voor fietsactiviteiten is, aangezien andere sporten natuurlijk ook invloed hebben op je vorm.”

Merlijn heeft dit laatste punt nog aan Michal, de maker van FormBeat voorgelegd en hij geeft aan dat het deels implementeren van zwemmen en hardlopen in de Fitness/Fatigue/Form-grop de planning staat. Goed nieuws voor triatleten dus!

5. Schermen in FormBeat

Hieronder lopen we je door de schermen in FormBeat heen. En wat is een betere start dan dit artikel naast je eigen FormBeat account houden! Je kunt FormBeat 30 dagen gratis uitproberen en met deze link ontvang je (tot half mei 2021) ook nog eens 20% korting op je jaarabonnement.

5.1 Dashboard

5.1.1 Training Status

Dit getal geeft per week weer hoe effectief je training is, gebaseerd op activiteiten uit het verleden. Het vergelijkt je gerealiseerde Training Load met je Optimal Training Load (zie hieronder). Er zijn vijf niveau’s (van laag naar hoog):

 • “Detraining”: je traint niet hard genoeg en je Fitness gaat achteruit
 • “Recovery”: lichte training na een periode van intensieve training
 • “Maintaining”: genoeg training om je Fitness op hetzelfde peil te houden
 • “Productive”: je training heeft je Fitness verbeterd
 • “Overreaching”: je hebt te hard getraind en je lichaam heeft behoefte aan herstel. Ga wat rustige herstelritjes doen.

cobbles trainen formbeat dashboard weekly summary

5.1.2 Weekly Training Load

Training Load geeft de opgetelde Training Stress Score weer uit een bepaalde week. Zo zie je in een oogopslag hoe hard je getraind hebt in een bepaalde week.

Daarnaast berekent FormBeat je Optimal Training Load Range, gebaseerd op je activiteiten uit het verleden. Dit helpt je om je fitness te behouden en te verbeteren.

5.1.3 Form & Fitness

De Form & Fitness is een slimme grafiek, gebaseerd en maakt berekeningen en voorspellingen gebaseerd op je activiteiten. Het geeft je Fitness, Fatigue (vermoeidheid) en Form over tijd weer. Deze grafiek wordt opgebouwd met de Traning Stress Score van iedere rit.

Fitness (blauw) geeft je opgebouwde fitness over tijd weer. Dit bouwt op als je traint. Als je geen activiteiten hebt (of ze in elk geval niet uploadt op FormBeat) dan gaat je fitness level langzaam naar beneden.

Fatigue (paars) is de vermoeidheid van je lichaam na een training. Je vermoeidheid wordt hoger door te fietsen. En een paar heftige ritten achter elkaar zal het dan ook opbouwen. Met voldoende hersteltijd daalt je vermoeidheid weer. Een hoog Fatigue niveau is slecht voor de prestaties die je kunt leveren, zelfs als je een hoge fitness hebt.

Form geeft je prestatieniveau weer. Het is simpelweg het verschil tussen Fitness en Fatigue. Hoe hoger je Fitness en hoe lager je Fatigue, hoe groter de prestaties worden die je kunt leveren en hoe hoger je Form dus is.

cobbles trainen formbeat form fitness fatigue

5.2 Analyse

5.2.1 Training Stress Score

Dit staafdiagram is eigenlijk vergelijkbaar met de Weekly Training Load op het dashboard, want het laat de opgetelde TSS-score zien in een bepaalde maand.

5.2.2 Intensity Factor

Dit staafdiagram laat zien wat de gemiddelde intensiteit was uit een bepaalde maand.

5.2.3 Power Curve

De Power Curve laat zien wat het maximale vermogen is dat je voor een bepaalde tijd kan vasthouden. Bijvoorbeeld 5 seconden op 1200W of 5 minuten op 200W. Verder naar onder op het Analyse-scherm vind je ook nog de Power Curve Recency, die met kleurtjes laat zien hoe recentelijk je deze maximale vermogens hebt neergezet. Het geeft inzicht in hoe sterk je vroeger was en nu bent was op bepaalde tijdsduren. Als je hier nog dieper op wil induiken, kun je ook de Power Record History lijngrafiek gebruiken.

cobbles trainen formbeat power curve recency

5.2.4 Power Profile

De Power Profile grafiek vergelijkt jouw maximale vermogens met die van andere fietsers. FormBeat  gebruikt hiervoor een grote dataset van Dr. Andrew Coggan (die van de FTP-test ja). Zo zie je in een oogopslag in welke categorie je valt op een bepaalde tijdsinspanning. Bijvoorbeeld ‘Beginner’ in de 5 Second Max Power en ‘Good (Cat. 3)’ in de 5 Minute Max Power.

cobbles trainen formbeat power profile

5.3 Calendar

Dit is wat je misschien kent als ‘Training Log’ in Strava. Het is een kalender waarop je bolletjes ziet staan die je trainingen weergeven. De kleur van het bolletje geeft de intensiteit aan. Voor de grootte van de bolletjes kun je kiezen tussen TSS, tijdsduur, afstand of hoogtemeters. Je ziet per week ook direct de totale trainingsduur, TSS en Training Status.

5.4 Activities

5.4.1 Lijst

In dit scherm vind je een lijst van al je activiteiten, waarbij de belangrijkste statistieken direct inzichtelijk zijn. Iedere activiteit is klikbaar, waarna je inzicht krijgt in die specifieke activiteit.

5.4.2 Data per activiteit

Momenteel heb je per activiteit een overview. De overview geeft je inzicht in de belangrijkste data voor, zoals de TSS, intensiteit, afstand, trainingstijd, snelheid, hoogtemeters en de kaart. Daarnaast vind je onder andere tabbladen info over:

 • Met de enkele belangrijke statistieken, de powercurve voor die rit en de tijd in de vermogenszones.
 • Heart Rate. Met de belangrijkste statistieken en de tijd in de verschillende hartslagzones.
 • Ride Profile. Vergelijkt je rit met de gemiddelden van de afgelopen periode (30 dagen / 90 dagen / jaar / all time) op TSS, NP, hartslag, afstand, trainingstijd, gemiddelde snelheid en hoogtemeters.
 • Laat je vermogen, hartslag, snelheid en cadans zien voor de ingestelde rondes in je training. Dit zijn de rondes zoals je ze in bijvoorbeeld je fietscomputer of Zwift geprogrammeerd hebt.
 • Similar Rides. FormBeat herkent automatisch als je eenzelfde route meer dan eens gereden hebt en laat zien hoe je prestaties op die route verbeterd zijn.
 • View on Strava. Klik om naar de activiteit op Strava te gaan.

Je kunt ook een notitie (voor jezelf) toevoegen, om wat extra info voor later te bewaren over hoe de rit gegaan is.

Op de kaart zelf kun je kiezen voor verschillende weergaven (zoals je tegenwoordig ook met Strava kunt bereiken, als je bepaalde hashtags gebruikt): de kaart kan bijvoorbeeld met verschillende kleuren aangeven wat het hoogteprofiel van de route is of hoe hoog je vermogen, hartslag of snelheid op bepaalde punten van de route was.

De analyse op en onder de kaart gaat binnenkort echter helemaal op de schop. Michal van FormBeat geeft aan dat binnenkort een volledig nieuw trainingsanalyse-scherm verschijnt, met veel meer detail en handige tools (zie de screenshot hieronder). Cadans ontbrak bijvoorbeeld nog. En je zult makkelijk kunnen inzoomen op bepaalde stats, zoals een lap, je 5 minute best power of 1 minute of highest heart rate.

Deze nieuwe trainingsanalyse van FormBeat is binnenkort beschikbaar.

5.5 Achievements

In het Achievements-scherm vind je jouw belangrijkste resultaten op allerlei statistieken. Ook deze functie wordt binnenkort uitgebreid met een aantal andere records (snelheid, hoogtemeters, afstand).


5.6 Instellingen

Op je profiel kun je van alles instellen:

 • Geslacht
 • Meeteenheden (km + kg / mijl + lbs)
 • Hartslag (maximaal, rust, lactate threshold, hartslagzones)
 • FTP. Hier ontbreekt nog de mogelijkheid om zelf je vermogenszones in te stellen, maar dat staat op de planning!
 • Gewicht

Soms wil of kun je zaken als VO2Max en FTP niet zelf meten. FormBeat is daarom bezig met een functie die je FTP en VO2Max nauwkeurig inschat.

6. Metrics die je in FormBeat tegenkomt

Hieronder gaan we in op de metrics die je in FormBeat tegenkomt. Niet alleen daar eigenlijk, maar overal waar over trainen gepraat wordt. Je komt hier metrics tegen die door FormBeat uitgewerkt zijn, maar ook metrics die bijvoorbeeld door TrainingPeaks bedacht zijn. FormBeat probeert dus niet het wiel opnieuw uit te vinden. Heel fijn dus, want je hoeft als gebruiker ook niet ineens een cursus te gaan volgen.

Plaatje met metrics in relatie tot elkaar

6.1 Normalized Power® (NP)

NP is een fictieve (geschatte) waarde die draait om vermogen. Het geeft aan welk vermogen je in een specifieke rit had kunnen leveren met dezelfde fysieke ‘investering’, als wanneer je die hele rit een constant vermogen had gereden. Normalized Power ‘filter’ zaken als de wind, ondergrond en hoogteverschillen weg, zodat je jouw ritten beter onderling kunt vergelijken. NP wordt gebruikt om Training Stress Score® te meten.

6.2 Functional Threshold Power (FTP)

Het maximale vermogen wat je een uur lang kunt volhouden. Lees ook ons blog over fietsen met een powermeter, voor o.a. meer info over FTP-testen.

6.3 Intensity Factor® (IF)

De Intensity Factor geeft weer hoe moeilijk was een specifieke rit voor je was, in vergelijking met je fitness. Het is de verhouding tussen NP en FTP. Bijvoorbeeld: 100% Intensity betekent dat de Normalized Power hetzelfde is als je FTP.

cobbles trainen formbeat intensity factorIntensity = Normalized Power / Functional Threshold Power

6.4 Variability Index

De Variability Index meet hoe ‘effen’ (zelfde tempo) of variabel (veel veranderingen in tempo) je rit was. Het wordt berekend door je Normalized Power te delen door de Average Power van je rit.

cobbles trainen formbeat variabilityVariability = Normalized Power / Average Power

6.5 Training Stress Score® (TSS)

TSS is een kengetal dat de totale trainingsbelasting (stress op je lichaam) voor een specifieke training meet. Het gaat in op de intensiteit en de duur van de rit. Het wordt berekend met je Normalized Power, Intensity Factor en duur van de rit. De basis van dit kengetal is 100, wat betekent dat je een uur lang op 100% intensiteit rijdt. En bij Intensity Factor hebben we gelezen dat 100% intensiteit hetzelfde is als je FTP. Dus 100 TSS staat eigenlijk gelijk aan je FTP.

Je kunt TSS ook gebruiken om de benodigde rust na een rit te bepalen:

 • 0 – 150 Weinig stress, herstel is de volgende dag al klaar
 • 150 – 300 Gemiddelde stress, wat vermoeidheid de volgende dag, maar weg op de tweede dag
 • 300 – 450 Veel stress, wat vermoeidheid zelfs na twee dagen
 • 450+ Heel veel stress, waarschijnlijk een aantal dagen vermoeidheid

cobbles wielrennen trainen formbeat training stress score tss

6.6 Heart Rate Stress Score (hrTSS)

De hrTSS geeft de fysieke investering van een specifieke activiteit weer. Het wordt afgeleid uit de tijd die je in iedere hartslagzone hebt doorgebracht. Wil je meer info over fietsen op hartslagzone? Lees dan ons blog over fietsen met een hartslagmeter.

FormBeat gebruikt hrTSS om de Training Load van een activiteit te meten, als er geen nauwkeurigere data (gebaseerd op vermogen) beschikbaar is.

6.7 Training Impulse (TRIMP)

Training Impulse is een algoritme dat de Training Load en Training Stress schat, gebaseerd op hartslagdata en de duur van je rit.

6.8 Power to Weight Ratio

Deze ratio is je gewicht maximale vermogen gedeeld door je gewicht in kilogram. Bijvoorbeeld 280 Watt / 70kg = 4W/kg. Zwifters zijn hier waarschijnlijk maar al te bekend mee, omdat dit een belangrijke factor is om je snelheid in de game te berekenen.

Je kunt in FormBeat ook je gewicht bijhouden, zodat je ziet hoe deze ratio zich over tijd ontwikkelt.

6.9 Aerobic Decoupling

Aerobic Decoupling is een belangrijke metric, die weergeeft hoe goed je in staat bent om een stabiele inspanning te leveren, onder de anaerobe drempel, voor een lange duur, met minimale vermoeidheid als gevolg.

Dit ‘decoupling’ gebeurt wanneer de hartslag en vermogenswaarden uit elkaar drijven gedurende een rit. Dit kan gebeuren doordat je hartslag stijgt terwijl je vermogen gelijk blijft, of doordat je vermogen daalt, terwijl je hartslag gelijk blijft.

cobbles trainen wielrennen formbeat aerobic decoupling

Simpel gezegd: hoe langer je kunt fietsen zonder dat decoupling optreedt, hoe fitter je bent.

Aerobic Decoupling is een goede indicator van uithoudingsvermogen. Daarom is het optrainen van een goede basis zo belangrijk aan het begin van ieder fietsseizoen. Fietsers die aeroob goed zijn, weten deze ratio meestal onder de 5% te houden.

Bijvoorbeeld: je doet een training van twee uur. In het eerste uur rijd je gemiddeld op 198W, met een gemiddelde hartslag van 138 bpm. De ratio is dan: 198 / 138 = 1,43. In het tweede uur is dit 187W en 142 bpm; de ratio is dan 1,32 – een verschil van 0,11 met het eerste uur. Dan laat je de volgende berekening erop los: (ratio uur 1 / ratio uur 2) / ratio uur 1 = ‘decoupling’. In dit voorbeeld is dit 0,11 / 1,43 = 7,7%. Dat is dus meer dan 5%, wat betekent dat je basis voor een rit van 2 uur nog moet verbeteren.

Wat zou jij nog graag willen weten over training?

Plaats een bericht of reactie in de Cobbles Strava Club, dan proberen we je vraag zo goed mogelijk te beantwoorden. Wie weet komt het zelfs terug in een artikel!

Gerelateerd artikel

Ben je benieuwd geraakt naar training? Dan heb je geluk! Daar hebben we een paar hele handige artikelen voor, op volgorde:

cobbles trainingsschema wielrennen wielerfit gerelateerd

cobbles wielrennen training hartslag

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×