Skip to main content

Over het bijzondere jaar 2020 is al genoeg gezegd en geschreven. In dit laatste artikel van het jaar laten we de actualiteit en de waan van de dag links liggen. In plaats daarvan maakt Wout een overzicht van een aantal topartikelen uit de Cobbles database die steevast hoog scoren in onze statistieken. Toch nog een paar mooie klassiekers om van te genieten!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wielrennen

Afvallen en je conditie verbeteren

Voor veel mensen is het verhogen van hun fitheid en/of het verlagen van hun gewicht de motivatie om te beginnen met wielrennen. Met de tips van Bas voorkom je dat je te hard van stapel loopt en geblesseerd raakt, maar ook dat je te weinig vooruitgang boekt en daardoor je motivatie verliest.

Ben jij een beginnende wielrenner? Lees dan hier meer artikelen voor (en door) ‘lotgenoten’.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles wielrennen afvallen conditie vet verbrandenFietsen is een goede manier om af te vallen (als je maar niet van je fiets af valt). 

Effectief trainen met een trainingsschema

Velen raken al snel besmet met het fietsvirus en worden fanatieke wielrenners. Voor het bereiken van ambitieuze fietsdoelen is het een goed idee om gebruik te maken van een trainingsschema. In dit artikel legt voormalig prof Bastiaan uit hoe zo’n schema in elkaar zit.

Om gericht te trainen is het aan te raden niet te veel te focussen op snelheid maar op je hartslag. Wil je het serieuzer aanpakken dan is een vermogensmeter nóg beter.

De fiets

Of het nu je eerste racefiets is of al nummer zoveel, bij het kopen van een nieuwe fiets komt een heleboel zoek- en speurwerk kijken. In deze gids zet Ruurd voor je op een rijtje wat de belangrijkste zaken zijn om op te letten.

Weet jij precies wat je wil en ben je een beetje handig? Dan is het bouwen van je eigen racefiets een mooi project voor jou!

Artikel gaat verder na afbeeldingcobbles-wielrennen-racefiets-bouwen-gids-omslagKopen of zelf bouwen, nieuw of tweedehands, van een nieuwe fiets word je blij!

Mountainbiken

Beginnen met mountainbiken

In dit artikel legt Ruurd uit waar je aan moet denken als je wil beginnen met mountainbiken. Twijfel je nog om (naast je racefiets) een mountainbike te kopen? Kijk dan hier voor een aantal overtuigende argumenten (voor jezelf of je partner).

Schoonmaken

Een nadeel van mountainbiken is dat je fiets er behoorlijk smerig van kan worden. Er zit dan maar één ding op: poetsen. Er zullen weinig fietsers zijn die uitkijken naar dit klusje, maar Ron laat zien dat je in een kwartiertje al een heel eind kunt komen. En dat is inclusief het smeren van de ketting.

Artikel gaat verder na afbeeldingmountainbike schoonmaken foto 12 tekstHet verzorgen en onderhouden van je mountainbike hoort erbij.

Mountainbikeroutes

Ondanks het gebrek aan bergen kun je in Nederland meer dan prima mountainbiken. In dit artikel vergelijkt Wout de mountainbikemogelijkheden in alle provincies van Nederland. Populaire routenetwerken vind je bijvoorbeeld op de Utrechtse Heuvelrug en in Gelderland op de Zuid-Veluwe. Houd Cobbles in de gaten voor updates!

Gravel

Gravellen voor beginners

Een paar jaar terug had niemand er van gehoord, nu is ‘gravelen’ helemaal hot. Merlijn was er vroeg bij en wijdt je in in deze veelzijdige tak van de fietssport. Ook reviewden we dit jaar gravelbikes van Apex, Canyon en Pilot.

Artikel gaat verder na afbeeldingcobbles-wielrennen-gravellen-beginners-bochtEen gravelbike geeft je eindeloze mogelijkheden.

Gravelroutes

Gravelen kan overal! Ook in onze routeblogs beperken we ons niet tot het asfalt. Merlijn laat je de mooiste routes zien rond zijn woonplaats Arnhem. Jef kent de omgeving van Eindhoven dan weer als zijn broekzak. Met bijvoorbeeld Strava of Komoot kun je natuurlijk ook je eigen routes maken.

Bikepacking

Een gravelbike is misschien wel de ideale fiets voor een bikepacking trip. En zoals Menno vertelt hoef je daarvoor de grens echt niet over. Maar ook als je een buitenlandse bikepacking trip wil maken vind je op Cobbles meer dan genoeg inspiratie voor tochten, bijvoorbeeld in Duitsland, Scandinavië en Oost-Europa.

Artikel gaat verder na afbeeldingcobbles-wielrennen-bikepacking-nederland-tassenHet avontuur kan beginnen!

Binnen trainen

Fietstrainers

Vooral in de winter is indoor fietsen op een (smart) fietstrainer een populaire manier om de conditie op peil te houden of te verbeteren. Wout zet een aantal mogelijke set-ups van verschillende prijsniveaus op een rijtje waarmee jij de virtuele weg op kunt.

Zwift trainingsschema

Er zijn natuurlijk ook andere platforms waarmee je virtueel kunt fietsen, maar Zwift is verreweg de bekendste. Bastiaan stelde een trainingsschema voor Zwift op waarmee jij jezelf in 8 weken optimaal voorbereidt op de start van het nieuwe fietsseizoen!

Artikel gaat verder na afbeeldingcobbles-wielrennen-smarttrainers-wahoo-kickr+climbMet een smart trainer en een trainingsapp wordt indoor training bijna leuk.

Krachttraining

Het doen van krachtoefeningen is een goede aanvulling op je fietstraining. Zeker in de winter kun je hiermee een goede basis leggen die blessures helpt voorkomen. Je kunt hiervoor natuurlijk naar de sportschool gaan, maar je kunt deze oefeningen ook prima zelf thuis doen.

Cobbles wenst je een mooi, gezond en sportief 2021!

Ook volgend jaar blijven we je voorzien van nieuwe artikelen over wielrennen, mountainbiken, gravelen en alles wat daarmee te maken heeft. Blijf op de hoogte en word gratis lid van de Cobbles Cycling Strava Club!

 Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-jaaroverzicht-klassiekers-2020-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×