Skip to main content

Veloviewer biedt een scala aan visualisaties en analyses op basis van jouw Strava-activiteiten. De website is een paradijs voor datafreaks en een leuke aanvulling voor de fietser die op zoek is naar nieuwe fietsdoelen. Dick laat je zijn favoriete Veloviewer-features zien.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Wat is Veloviewer?

De Veloviewer website haalt jouw Strava data op en zet die om in allerlei inzichten en overzichten. Van complexe prestatiegrafieken tot een kaart die toont waar je allemaal ooit gefietst hebt. Deze informatie wordt op zeer verschillende niveaus gebruikt. Van recreanten die nieuwe routes willen ontdekken of zich willen vergelijken met hun fietsmaten tot World Tour ploegen die diepgaande analyses loslaten op de prestaties van de profs. In dit artikel licht ik enkele leuke functies voor recreatieve fietsers eruit.

Infographic

De infographic is een visuele samenvatting van jouw prestaties over een bepaalde periode. Een plaatje waar je direct uit kunt opmaken hoe bijvoorbeeld jouw fietsjaar eruit zag. Met filters pas je aan welke informatie je wilt zien. Denk aan het aantal kilometers, de hoogtemeters en de gemiddelde snelheid die je in 2020 hebt gereden. Op een kalendertje zie je elke activiteit als een bolletje. Hoe groter het bolletje, hoe langer de rit. Je bepaalt zelf welke informatie je wilt zien in je infographic en over welke periode. Zo bevat de jouwe desgewenst ook jouw Eddington Score…

Tekst gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-veloviewer-infographicDe infographic geeft je een jaaroverzicht in één oogopslag.

Eddington score

Dat brengt ons direct bij een functie voor de fietser het leuk vindt om zijn fietsmaten te overtreffen met zijn verbluffende statistieken: de Eddington score. In het Eddington overzicht van Veloviewer tref je een staafdiagram aan. Elk balkje staat voor een aantal gereden kilometers. Hoe hoger het balkje, hoe vaker je deze afstand gereden hebt. Jouw Eddington score is het maximale aantal kilometer (X) dat je X keer gereden hebt. Dat klinkt misschien vaag, maar het is heel eenvoudig: heb je bijvoorbeeld 61 keer een rit van minimaal 61 kilometer gereden, dan heb je een Eddington score van 61.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-veloviewer-eddingtonJe Eddington score serieus verhogen is een flinke klus.

Ter motivatie geeft Veloviewer ook aan hoe vaak je afstanden nog moet rijden om je Eddington score te verhogen. Dus bijvoorbeeld nog vier keer minimaal 62 km, nog zes keer minimaal 63 km, enzovoort. Er zijn ook Eddington scores voor de tijdsduur van je ritten en het aantal hoogtemeters per rit.

Explorer score

Een van de populairste onderdelen van Veloviewer is de Explorer functie. Over de landkaart wordt een virtueel raster gelegd bestaande uit vierkantjes van 1 bij 1 mijl, in de volksmond ook wel ‘tegeltjes’ of ‘blokjes’ genoemd. Het doel is om fietsend in zoveel mogelijk tegeltjes te rijden. Heb je in een tegeltje gefietst, dan veranderd deze van kleur en maakt dit tegeltje voortaan onderdeel uit van jouw Explorer statistieken. Tegeltjes rijden daagt je uit om steeds nieuwe routes in nieuwe gebieden te fietsen. Op deze manier ontdek je leuke nieuwe paadjes waar je anders mogelijk nooit zou komen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-veloviewer-explorer-tilesDrie keer raden waar Dick woont…

Overtref je maten met het grootste vierkant

Net als bij de Eddington score komt er aan de Explorer functie enige prestige te pas in de vorm van je ‘maximum square’. De uitdaging is om een zo groot mogelijk vierkant op de kaart ‘in te kleuren’ door in elk vakje van het vierkant gereden te hebben. Om je gewenste tegeltjes allemaal in te kleuren is soms wel wat doorzettingsvermogen nodig. Zo kan het zijn dat er in een bepaald tegeltje geen verharde wegen liggen. Fanatiekelingen stappen dan af om met hun fietscomputer een paar honderd meter een weiland in te lopen om zo dat ene lastige tegeltje mee te pakken. Hoe groter je vierkant wordt, hoe verder je moet rijden om ontbrekende tegeltjes te bereiken. Naarmate je vorderingen maakt, wordt de uitdaging dus steeds groter.

Wereldrecord

Om het huidige grootste maximum square te verbeteren ben je waarschijnlijk nog wel even zoet. Dit record is in handen van Jürgen Knupe uit Duitsland. Zijn score ligt op 105: een waanzinnig vierkant van 168 bij 168 kilometer. Ook zijn Eddington score liegt er niet om. Maar liefst 171 keer reedt Jürgen een rit van minimaal 171 kilometer!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-veloviewer-max-square-recordHet indrukwekkende vierkant van Jürgen Knupe.

Tegeltjes jagen met Strava

Een tip voor de tegeltjesjager: Als je in Chrome de Veloviewer Strava plug-in installeert, krijg je in de Strava Routebouwer een layover van de Veloviewer tegeltjes te zien. Als jouw route door onaangetaste tegeltjes loopt kleuren deze geel, waardoor je zeker weet dat je jouw Explorer score zult uitbreiden door deze route te gaan rijden.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-veloviewer-strava-route-builderEen rit met 9 nieuwe tegeltjes. Helaas ontstaat er wel een gat op de kaart…

Gratis en pro

Als je Veloviewer wil proberen kun je gratis 25 Strava-activiteiten uploaden en spelen met alle functies die de site te bieden heeft. Dat is leuk om een eerste indruk te krijgen, maar statistieken op basis van zo weinig activiteiten zeggen natuurlijk niet zoveel. Om je hele Strava-historie te analyseren heb je een betaald account nodig. Dit kost 10 Britse pond per jaar, via PayPal over te maken aan ontwikkelaar Ben Lowe. Hij bouwde het platform als hobbyproject, maar inmiddels heeft Ben zijn ‘day job’ opgegeven om het platform te blijven ontwikkelen. Hoewel het platform voor de gemiddelde fietser al overcompleet is, kunnen we dus nog nieuwe functies van Veloviewer verwachten.

Wat is jouw favoriete onderdeel van Veloviewer, of gebruik je een andere Strava app?

Word gratis lid van de Cobbles Cycling Strava Club en laat het weten.

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen strava poezie gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×