Skip to main content

Voor deze review testte Daan diverse tubeless producten. Waar het voorheen alleen mountainbikers waren die tubeless reden, zie je het tegenwoordig ook door steeds meer wielrenners gebruikt worden. Je vindt hier producten voor beide en een beetje extra voor wielrenners.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: deze review is mede mogelijk gemaakt door onze partner One Way Distribution, die ons de producten beschikbaar stelde. We worden nooit betaald voor reviews en doen ons best om een zo eerlijk mogelijk beeld te schetsen.

In deze review nemen we onder de loep:

 • Milkit Tubeless Valve System: tubeless ventielen, inclusief sealant en spuit
 • Milkit Booster: een vervanging voor een tubeless pomp
 • Lezyne Overdrive: een tubeless pomp
 • ERE Genus: high-end racefietsbanden, in tubeless variant
 • Als basis voor deze reviewproducten gebruikten we de Scope R5 tubeless ready 55m racefiets wielset

Spring snel naar:

Milkit Tubeless Valve System Lezyne Pressure Overdrive Milkit Booster Ere Research Genus

Wie of wat is Milkit?

Laten we, voor we met de review beginnen, eerst even naar Milkit kijken. Het is een naam die in Nederland nog niet zo bekend is. Milkit is een relatief klein Zwitsers bedrijf, wat in 2016 via een crowdfunding actie voor het eerst leven zag. Vanuit eigen ervaringen wilden de oprichters de uitdagingen rondom tubeless… minder uitdagend maken. Al snel haalden ze $25k aan funding op. Vanuit daar is Milkit verder gaan ontwikkelen. Omdat het nog zo’n jong bedrijf betreft, ben ik tijdens deze review dan ook tegen een paar kinderziektes aangelopen, daarover later meer.

Milkit Tubeless Valve System

Het Milkit Tubeless Valve System zijn tubeless ventielen, ontwikkeld om het monteren van tubeless ventielen gemakkelijker en minder rommelig te maken. Als je wel eens met tubeless banden gewerkt hebt, weet je vast dat de sealant wel eens overal terecht zou kunnen komen. De Milkit ventielen voorkomen dit met behulp van een rubberen kapje aan het einde van het ventiel. Dit rubberen kapje zit aan de binnenkant van je velg en zorgt ervoor dat er in principe geen lucht uit het ventiel kan ontsnappen. Ook niet als er druk op je banden staat. Zelfs niet als de ventielkern uit het ventiel gedraaid is.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles tubeless review milkit valve systemMet de spuit haal je eerst gemakkelijk de sealant uit de fles…

Hoe werkt het?

Milkit levert een grote spuit bij het Valve System, met een slangetje aan het einde. Eerst zuig je wat sealant uit de fles op (kijk voor de hoeveelheid per racefiets/mountainbike/gravelband op de verpakking). Vervolgens steek je het slangetje door het ventiel heen (met spuit eraan, anders komt de latex dus met 3 bar je band uit vliegen – rookie mistake) en injecteer je de latex. Je trekt de spuit incl. slang weer uit de band en je bent al klaar. Blaas op het einde nog wel even de overtollige latex uit het slangetje, anders raakt het verstopt.

Werkt het echt?

Ja, de ventielen werken goed. Ik heb slechts één keer wat latex laten ontsnappen, omdat ik een domme fout maakte. Dit is de eerste keer dat ik zelf een wielset ‘tubeless maakte’ (velglint leggen was niet nodig, mijn wielset is al tubeless ready), dus dat valt eigenlijk reuze mee. Door het Milkit Tubeless Valve System was het eigenlijk zo gepiept.

Het enige nadeel wat ik kon ontdekken is dat de band soms helemaal leegloopt als ik het ventiel indruk (om te checken of ie goed open staat), wanneer de band al op druk is. Volgens Milkit is dit een kinderziekte die inmiddels verholpen is.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles tubeless review milkit valve systemVervolgens spuit je de sealant door het slangetje, wat je door het rubber aan de binnenkant van de velg steekt. Schoon en simpel. Ter demonstratie hebben we hier de band nog niet gemonteerd.

Prijs

De Milkit Tubeless Valve System wordt geleverd met twee ventielen, ventielkern-tooltje en de injectiespuit. Afhankelijk van de ventiellengte koop je deze vanaf €55,95 op Futurumshop, of $53,95 op Amazon (shop via deze affiliate link en help Cobbles). Het is wel een investering, maar dan heb je wel een makkelijk systeem.

Conclusie Milkit Tubeless Valve System

De Milkit Tubeless Valve System stelt dat je gemakkelijk en zonder rommel banden tubeless maakt en navult. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het hiermee eens ben. Je betaalt er wel wat extra voor ten opzichte van andere tubeless ventielen, maar dan heb je wel een kit die het echt heel makkelijk maakt.

Bovenstaande gaat uiteraard om een navulling. Als je voor de eerste keer je banden tubeless maakt, moet je natuurlijk eerst een band monteren. Dus daar gaan we nu op in!

Lezyne Pressure Overdrive (‘gewone’ tubeless pomp)

Als je de Lezyne Pressure Overdrive vloerpomp in handen hebt, merk je meteen dat hier engineers achter zitten. De pomp is vervaardigd uit degelijke materialen. Zo’n beetje alles is van metaal, met een mooi klassiek ogend houten handvat en een slang met geweven stoffen huls.

De pomp heeft weinig verpakking, alleen een kartonnetje met minimale uitleg op het handvat. Daardoor duurde het even voor ik doorhad hoe hij werkte. De nieuwe (metalen) slangkop (in jargon een ‘chuck’ genoemd) bevestig je namelijk door hem op het ventiel te schroeven, in plaats van met een hendel vast te klemmen, zoals je waarschijnlijk gewend bent. Als je dat eenmaal door hebt, valt het allemaal reuze mee eigenlijk.

Het enige waarmee je moet oppassen met het schroefsysteem, is dat je hem niet té strak vastdraait. Dan bestaat namelijk de kans dat je de ventielkern mee losschroeft als je de pomp weer losdraait. Gelukkig zit op de achterkant van de slangkop een ingebouwde ventielkerntool. Al moet ik zeggen dat het kleine plastic tooltje van de Milkit ventielen makkelijker was.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles tubeless review lezyne pressure overdriveDe Lezyne Pressure Overdrive tubeless fietspomp

Tubeless banden monteren & oppompen

In deze test heb ik twee tubeless banden gemonteerd met de Lezyne Pressure Overdrive. Dat ging vrij simpel. Eerst pomp je de drukkamer op de Overdrive op tot 11 bar. Vervolgens haal je de hendel op de pomp over, die de druk in de band laat schieten. Dat was dus heel snel gedaan. Er is een nadeel waarmee je rekening moet houden: als je je fiets uit de schuur haalt en je banden op wil pompen voor een fietsrit, dan zit er natuurlijk al wat druk in je banden. Wanneer je de Overdrive gebruikt, moet je eerst de drukkamer op dezelfde druk krijgen (en houden) voor er druk in je banden komt. Je bent dus eigenlijk twee keer zo lang bezig met pompen als met een normale fietspomp. Als je vaak tubeless banden moet monteren is de pomp zeker de moeite waard. Anders is een normale pomp plus een Milkit Booster (mits verbeterd) een stuk efficiënter.

Prijs

De Lezyne Pressure Overdrive fietspomp is te koop voor €124,95 op Mantel.com. Ik test hier de analoge versie; er is ook een digitale versie, die €152,95 op Mantel.com kost. Dat is vergelijkbaar met de Topeak JoeBlow Booster fietspomp, die je voor €122,95 ziet.

Conclusie Lezyne Pressure Overdrive

Met de Lezyne Pressure Overdrive haal je voor een prima een mooie, stevige tubeless vloerpomp in huis. Je voelt echt dat je een kwaliteitsproduct in je handen hebt. Ik ben geen fan van de slangkop met schroefsysteem; ik heb liever de traditionele hendel. Als je veel met tubeless te maken hebt, kan ik de pomp aanraden. Doe je minder met tubeless, is een ‘normale’ pomp plus een Milkit Booster (mits verbeterd, zie hieronder) efficiënter.

Milkit Booster (alternatief voor tubeless pomp)

De Milkit Booster is een alternatief voor een ‘gewone’ tubeless pomp zoals de hierboven beschreven Lezyne. Handig voor als je al een goede vloerpomp hebt. Dat is het idee in elk geval.

Hoe werkt het?

Een tubeless band werkt alleen als deze goed achter de velg haakt. Daar is enorm veel luchtdruk tegelijk voor nodig. Dat doe je bijvoorbeeld met een compressor of een tubeless vloerpomp, waarbij je eerst een groot luchtreservoir op druk pompt, om vervolgens de lucht snel in de band te persen. De tubeless band schiet dan met een paar harde “PANG!”-geluiden op de velg. De Milkit Booster is eigenlijk het luchtreservoir, maar dan los en wat kleiner. Monteer je vloerpomp op het ventiel, bouw druk op in de Booster, koppel los, zet op het ventiel van je wiel en laat de lucht ontsnappen door te drukken. Heel simpel. Voor dit systeem heeft Milkit zelfs een award gewonnen op Eurobike 2019.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles tubeless review milkit booster fietspompEerst pomp je de Milkit Booster op…

Werkt het echt?

Ik heb zeer wisselende ervaringen gehad met de Milkit Booster. De eerste keer ging het eigenlijk perfect. Omdat de luchtdruk niet eerst door een slang hoeft, maar direct uit de drukkamer je band in schiet, werkt het in sommige opzichten zelfs beter dan een echte tubeless pomp.

Maar daar bleef het voor mij helaas bij. Mijn Topeak JoeBlow Sport III vloerpomp deed het hierna namelijk niet meer. Na contact met Milkit blijkt de Booster heel soms een probleem met de JoeBlow te hebben, waarbij er iets losschiet en wat makkelijk te verhelpen is. Helaas was dat bij mij niet het geval en heb ik mijn pomp weg kunnen gooien. Nogal een heftig minpunt dus. Volgens Milkit komt dit probleem bij andere pompen niet voor, maar daar geef ik geen garanties op. Een ander kritiekpunt is het ventiel op de Booster. Dit werkte al snel niet helemaal lekker meer; het ventiel draaide niet meer goed open. Wellicht zijn dit dus de kinderziekten waarmee je te maken krijgt bij een innovatief product van een jong bedrijf.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles tubeless review milkit booster ventielVervolgens schiet je de lucht in je band

Prijs

De 75cl Booster fles kost €49,95 op Futurumshop. Deze maat heb je ook wel nodig, gezien er flink wat lucht nodig is om een tubeless band op de velg te krijgen. Als je de prijs van de Booster optelt bij een goede vloerpomp, ga je al in de richting van de prijs van een ‘echte’ tubeless pomp. Dat je de Booster met een andere dop ook als waterfles kan gebruiken, is voor mij geen pluspunt. Ik denk dat iedereen bidons genoeg heeft.

Conclusie Milkit Booster

Het systeem van de Milkit Booster is echt heel goed bedacht. Heel even werkte het ontzettend goed. Helaas ging mijn JoeBlow pomp daarna kapot. Ook moet het ventiel van de Booster nog wat verbeterd worden. Nog even wachten met kopen dus. Als deze kinderziektes eruit zijn en de prijs gaat nog iets omlaag, dan heeft Milkit goud in handen. Dan is het denk ik praktischer dan een ‘echte’ tubeless pomp.

ERE Research Genus TU 700C x 28 racefietsband

We testen hier ERE Research Genus Pro TU 700C x 28 racefietsbanden. Dit is het vlaggenschip van ERE’s tubeless banden. Een band kost €59 op de site van ERE Research en wordt geleverd in een net doosje. De band is opgebouwd uit 120 TPI (threads per inch, lees ook onze racefietsbandengids). Dat betekent lekker veel grip. Dat is ook terug te zien in het profiel van de band: als je rechtdoor rijdt, rijd je in principe op ‘slicks’ – het midden van de band is glad. Aan de zijkant zit er een minuscuul nopje op het rubber, waardoor je extra veel grip hebt in de bochten, zelfs op een onverhard weggetje. Die kun je met deze band prima inslaan, want met de verminderde bandendruk (je rijdt op 5 tot 7 bar), de lage kans op lek en de grip, hoef je echt niet bang te zijn voor wat gravel.

Voor deze test heb ik de ERE Genus band vier keer gemonteerd. Drie van de vier keer ging de band er met wat wringen redelijk snel op. De laatste keer was het nogal een worsteling, maar dat kan ook mijn gebrek aan ervaring zijn.

Artikel gaat verder onder afbeeldingDe ERE Research Genus TU 700C x 28 tubeless racefietsband

Conclusie ERE Research Genus TU 700C x 28 racefietsband

Al met al een zeer geschikte band als je op zoek bent naar een combinatie van snelheid, comfort, grip en lekbestendigheid. Met €59 per band betaal je ietsje meer dan de altijd populaire Continental Grand Prix 5000 band, maar niet veel. Je hebt met de ERE Genus een premium allround wegband.=

Totaalconclusie

Al met al een boel ervaringen in deze review dus, positief en negatief. Ik denk dat Milkit op de goede weg is en dat ze met wat extra R&D echt een topproduct in handen hebben. De mooie ERE Genus banden zijn ook een fijne combinatie met de handige Milkit ventielen. Om in je schuur aan tubeless wielsets te ‘sleutelen’ biedt de Lezyne Pressure Overdrive een goede basis.

Gerelateerd artikel

Lees ook onze ‘how to gids’ over tubeless racefietsbanden. Hierin behandelen we verschillende producten van Continental, dus het werkt net iets anders, maar interessant leesvoer!

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×