Wanneer je op de racefiets of mountainbike stapt wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Dus wil je problemen voorkomen? Zorg dan dat je deze elf handige dingen bij je hebt. Met een beetje passen en meten passen ze allemaal op je fiets of in je achterzak.
Artikel gaat verder onder banners
Gravel, snert, trappist & vuurkorven:
- Zondag 9 maart 2025
- 60 of 90km prachtig gravel
- De Kempen en het Vlaamse grensgebied
- Cobbles '25 winterjack twv €69 optioneel €29
Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder blog.
1. Twee bidons
Voor korte ritten van minder dan anderhalf uur is één bidon met water of dorstlesser genoeg, maar voor langere ritten kun je er het beste twee meenemen. Ga je echt op duurtraining, dan zal je ze onderweg ook nog eens bij moeten vullen.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Vergeet niet je bidons, onderweg drinken is erg belangrijk.
2. Binnenband
Of eigenlijk twee. De kans op een lekke band is altijd aanwezig, dus zorg ervoor dat je binnenbandjes bij je hebt. Kan ook nog eens van pas komen wanneer je met een minder voorbereide fietser op pad gaat. Zorg ook dat je weet hoe je een binnenband verwisselt. Mocht je dat niet weten, lees dan hier mijn tips over het verwisselen van een binnenband.
3. Twee of drie bandenlichters
Gebruik altijd kunststof bandenlichters, deze kunnen geen krassen op je velg veroorzaken.
4. Een klein pompje of een paar CO2 patronen
Zodat je bij een lekke band altijd je banden op kan pompen. Neem je twee binnenbanden mee? Neem dan ook twee patronen mee.
5. Multitool
Meestal heb je geen gereedschap nodig onderweg, maar soms kan er iets losgaan. Dan is het handig om een compacte multitool bij je te hebben. Van zo’n klein ding heb je bovendien toch geen last, zeker als je niet een al te uitgebreide koopt. Maar iets meer dan een schroevendraaiertje is wel handig. Benieuwd naar welke gereedschappen handig zijn op een multitool? Lees dan ons eerdere blog over dit onderwerp.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Een multitool kan je onderweg uit de brand helpen.
6. Eten
Zelfs voor ritten van minder dan twee uur is het slim om in elk geval een reepje bij je te hebben, voor het geval dat. Voor duurtraining is het een must. Een banaantje in je achterzak is ook lekker voor een energy-boost onderweg. Lees ook mijn tips over wat je het beste kunt eten tijdens een rit en waarom.
7. Telefoon
Het kan maar zo zijn dat je in een noodgeval moet bellen. Ook kun je je telefoon gebruiken om je rit met Strava vast te leggen. Hij kan in je achterzak, maar natuurlijk ook op je stuur. Wil je je telefoon gebruiken om te navigeren? Check dan hier de opties die je hebt.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Monteer je telefoon op je stuur en je hebt een groot scherm tot je beschikking.
8. Geld
Mocht je toch onderweg onverwacht wat moeten kopen (eten, drinken) of je moet onverwacht met een veerpont dan is het slim om altijd wat geld bij je te hebben.
9. Legitimatie
Officieel moet je altijd legitimatie bij je hebben als verkeersdeelnemer, dus dan kun je hem maar beter bij je hebben.
10. Verlichting
Zeker in de herfst en de winter, als het vroeg donker wordt. Dus als je in de middag een rit gaat maken, neem dan voor de zekerheid een paar lampjes mee. Heb je nog geen goede fietslamp? Lees eens onze review van de Lezyne Lite drive of de Lezyne Laser drive.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Goede verlichting zorgt voor een veiligere rit.
11. Regenjas
Soms weet je zeker dat je hem niet nodig hebt, maar Buienradar is niet altijd betrouwbaar, dus zorg ervoor dat je hem bij twijfel altijd bij je hebt. Neem een exemplaar dat je goed klein op kunt vouwen, zodat hij gemakkelijk in je achterzak past. Hetzelfde geldt trouwens voor een achterspatbord. Bij twijfel kun je deze prima monteren. Al zijn de meningen over spatborden sterk verdeeld.
Wat zit er nog meer in jouw achterzak?
Zonder welke zaken ga jij de deur niet uit? Deel je tips in de Cobbles Cycling Strava club, het is helemaal gratis!