Skip to main content

Je vrienden hebben je overtuigd om een racefiets te kopen, en vol goede moed begin je aan je eerste tochtje. Hoe begin je optimaal aan deze rit, die de eerste van vele zou moeten worden? Michelle heeft tien tips op een rij gezet die handig zijn om te weten voordat je op de racefiets stapt voor je eerste rit. Een aantal van deze tips kreeg ze zelf toen ze begon met fietsen, andere had ze destijds graag gekregen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Dit artikel is een bewerkte versie van een eerder blog.

1. Vertrek op een schone fiets met harde banden

Het maakt echt een ontzettend verschil of je fiets in goede conditie is of niet. Koop een pomp met een drukmeter erop, zodat je ziet hoeveel bar er in je banden gaat. Mijn pomp was ooit kapot en toen heb ik het met een handpompje gedaan, wat resulteerde in een frustrerende tocht met veel te zachte banden. Check iedere keer voordat je gaat fietsen je banden en pomp ze indien nodig op! Ze lopen sneller leeg dan je denkt. Poets daarnaast je fiets als deze vies is en maak je regelmatig je ketting schoon en vet deze opnieuw in. Je zult merken dat een rit met een schone fiets veel beter gaat dan een rit met een smerige fiets.

Tekst gaat verder onder afbeeldingCobbles fiets poetsenMet een vieze fiets kom je nergens.

2. Eet voldoende voordat je gaat fietsen (langzame koolhydraten)

Leg een goede bodem met langzame koolhydraten voordat je gaat fietsen. Denk bijvoorbeeld aan havermout of volkoren brood. Je verbrandt namelijk veel calorieën als je gaat fietsen, dus je hebt veel energie nodig. Hoe meer brandstof, hoe langer je het volhoudt.

3. Neem eten en drinken mee voor onderweg (snelle koolhydraten)

Ook voor onderweg heb je eten nodig. Er is echt niks vervelender dan een hongerklop krijgen. Ik heb wel eens uitgeblust zonder eten op een bankje in de Loonse en Drunense Duinen gezeten, en het enige ik kon denken wa: ik moet nog zo’n eind! Voor onderweg zijn snelle koolhydraten het fijnst, zodat je snel een energieboost krijgt. Denk aan mueslirepen (koop ze niet zonder suiker, dit wil je juist), bananen of krentebollen met suiker.

Tekst gaat verder onder afbeeldingCobbles bananenBananen zijn ideaal krachtvoer voor op de fiets.

4. Neem een pompje, een reserveband en bandenlichters mee

Shit! Je rijdt over glas of een scherpe steen en je band is lek. Dit komt vaker voor dan je denkt, dus neem altijd bovenstaande zaken mee, zodat je onderweg je band kunt vervangen. Oefen het van te voren een keertje thuis, zodat je wat zekerder van je zaak bent. Gelukkig zijn er vaak aardige mede-wielrenners die je graag een handje helpen.

Tekst gaat verder onder afbeeldingCobbles mini fietspompFoto: Road Cycling UK

5. Schakel terug bij stoplichten

Dit zul je waarschijnlijk nog regelmatig vergeten, maar probeer het er meteen in te krijgen. Als je in een zware versnelling bij het stoplicht staat, kom je veel moeilijker weg dan als je in een lichtere versnelling staat. Het ziet er ook wel dom uit: iemand op een supersnelle racefiets die door iemand op een omafiets wordt ingehaald bij het stoplicht. En ik kan het weten.

6. Houd in de bocht je binnenste been boven

Bochtenwerk is een kwestie van oefenen, maar zorg er in ieder geval voor dat je binnenste been omhoog zit (dus je linkerbeen als je naar links gaat). Zo kun je meer druk uitoefenen op je buitenste voet en de bocht beter nemen. Rem ook altijd af vóór de bocht en niet in de bocht.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-10-tips-eerste-rit-bochtZo sla je linksaf.

7. Ga uit je zadel bij drempels, hobbels en gaten in de weg

Het eerste wat je denkt als je op een racefiets zit is waarschijnlijk: oké, er zit absoluut geen vering op deze fiets. Spaar je bips én je wielen als je over een obstakel rijdt, zoals een drempel of een hobbel in de weg. Of bijvoorbeeld een stok die je op het laatste moment pas zag, waardoor je deze meer kon ontwijken. Maar in eerste instantie probeer je natuurlijk alle obstakels te ontwijken. Rijd je met anderen samen en rijd je op kop? Geef dan aan wanneer er gaten in de weg zitten, boomwortels het fietspad hobbelig maken of er een paaltje midden op het pad staat.

8. Installeer Strava op je telefoon

Strava is dé app voor sportieve fietsers. Deze app laat de route zien die je hebt gereden, je gemiddelde snelheid, hoe lang je beweegtijd was et cetera. Strava is tegelijk een sociaal netwerk, want bevriende fietsers die je volgen kunnen jouw prestaties zien en die liken of erop reageren. Ook kun je lid worden van virtuele fietsclubs, zoals de Cobbles Cycling Strava Club!

Een belangrijk onderdeel van Strava zijn segmenten. Een segment is een stukje van de route (bijvoorbeeld ‘sprintje op de kanaaldijk’) waarop Strava de snelheden bijhoudt van iedereen die daar passeert. Als jij de allersnelste bent op dat specifieke stukje, ben je KOM (King Of the Mountain) of QOM (Queen Of the Mountain). Segmenten kun je overigens gewoon zelf aanmaken (mocht iemand anders dat nog niet gedaan hebben). Met deze app kun je gemakkelijk je vooruitgang bijhouden en het is gewoon leuk om te zien wat anderen doen.

Tekst gaat verder na afbeeldingCobbles StravaDe keiharde waarheid… Maar focus je niet teveel op Strava, maar vooral op lekker fietsen.

Met een gratis account kun je al best veel, maar om alle mogelijkheden van Strava te benutten moet je een premium account nemen. Hiervoor betaal je 5 euro per maand (als je een jaarabonnement neemt). Er zijn regelmatig acties om Strava premium één of twee maanden gratis uit te proberen, dus je hoeft niet meteen in de buidel te tasten.

9. Zet een bel op je fiets

Hoewel wettelijk verplicht gaat het monteren van een fietsbel in tegen de wielercode, maar daar heb ik persoonlijk schijt aan. Als je graag op mooie paadjes fietst waar ook veel andere fietsers komen, dan wil je echt een bel op je fiets. Hierdoor horen mensen je al van ver aankomen en kun je mooi snelheid houden. Ik heb namelijk een hekel aan heel hard “Aan de kant!” of “Heuj!” roepen. Ben daarnaast ook een beetje sociaal en zeg je medefietsers gedag. Dat maakt het fietspad toch een stuk gezelliger.

Tekst gaat verder na afbeeldingCobbles fietsbelEen fietsbel is wel zo sociaal.

10. Doe een fietsbril op

Voor je eerste rit denk je waarschijnlijk: joh dat is toch helemaal niet nodig? Maar als je dan voor de vijfde keer een vliegje uit je ooghoek moet pulken, heb je toch een beetje spijt dat je geen bril hebt opgezet. Daarnaast krijg ik zelf snel last van tranende ogen als ik geen bril op heb, en dan lijkt het net alsof ik het wel héél zwaar heb.

Tip nummer elf krijg je er als bonus bij: vergeet vooral niet te genieten op de fiets! Geniet van het mooie landschap, de wind die langs je benen waait en van het lekkere welverdiende biertje achteraf!

Hoe was jouw eerste rit?

Deel je herinneringen, ervaringen en tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikelcobbles-groep-gerelateerd

Michelle is niet de snelste of de beste wielrenner van het Cobbles-team, maar ze bewijst dat je er desondanks veel plezier uit kan halen. Mooie natuurgebieden ontdekken, de wind langs je blote benen voelen en je wielen over het asfalt horen zoeven: daar wordt ze blij van!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×