Skip to main content

Veel mensen vieren dit jaar vakantie in eigen land. Nederland is natuurlijk een perfect land om op de fiets te ontdekken. Een mooie gelegenheid dus om eens kennis te maken met bikepacking, de moderne variant van de klassieke fietsvakantie. Menno geeft je een stoomcursus bikepacking in Nederland.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Welke fiets heb je nodig?

Regel één van bikepacken is: the best bikepacking bike, is the bike you already have! Je hoeft echt geen extra fiets aan te schaffen voor bikepacking in Nederland. Je kunt op elke fiets op pad gaan. Kies de juiste fiets voor het terrein dat je gaat opzoeken, of stippel een route uit die bij je fiets past. Blijf je op het asfalt, dan voldoet een racefiets of trekkingfiets met dunne banden tot 32 mm. Ga je offroad, gebruik dan een mountainbike, trekkingfiets, cyclocrosser of gravelbike.

Artikel gaat verder onder afbeelding
Bepakt en bezakt door Nederland! Zonder rekjes of speciale nokjes.

Welke tassen heb je nodig?

Er bestaat tegenwoordig een heel scala aan fietstassen. Moderne bikepacking tassen zijn zo ontworpen dat je geen rekjes hoeft te gebruiken, maar de tas direct aan je frame, stuur of zadelpen kunt hangen.

Naast de gemakkelijke montage is het voordeel van dit soort tassen dat je verplicht wordt om licht bepakt op stap te gaan. Daardoor blijft de aerodynamica nog enigszins gewaarborgd en kun je redelijk op tempo fietsen als je dit wil. Heb je wel een bagagedrager of voordrager, dan kun je zonder problemen wat meer spullen meenemen.

Zadeltas (backloader)

Een zadeltas van 12 tot 15 liter voldoet prima voor een twee- of driedaagse tocht. In de stevige buitentas zit vaak een waterdichte binnenzak, die zomaar van pas kan komen bij bikepacking in Nederland. Veel binnentassen hebben bovendien een ventiel waardoor je de lucht eruit kunt laten en de ruimte zo efficiënt mogelijk kunt gebruiken. Spullen die je hierin kwijt kunt zijn middelzwaar zoals je luchtbed, tent, bivibag, opblaasbaar kussen, kleding en kookspullen.

Stop de zwaarste spullen eerst in de tas om zwabberen te voorkomen. Met de straps kun je de tas goed vastsjorren. Over het algemeen heb je tijdens het fietsen geen last van de backloader, dit is ook het grote voordeel van deze tas.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-bikepacking-nederland-tassenReady to go!

Frametas (midloader)

Let goed op de ruimte in je frame wanneer je een frametas aanschaft. Er zijn verschillende maten (1,5 tot 6 liter) en niet elke tas past tussen je frame. Spullen die je hierin kunt stoppen zijn bijvoorbeeld: tentstokken, haringen, reservebanden, gereedschap en voeding. Een frametas is een prima plek voor iets zwaardere spullen omdat de tas zich in het midden van je fiets bevindt.

Stuurtas (frontloader)

Een stuurtas van 8 tot 20 liter is een goede plek om je slaapzak, bivibag of tent te stoppen. Let goed op of de tas op/tussen het stuur past. Zeker een dropbar heeft een beperkte ruimte. Een rekje voorop kan je helpen om de tas niet tegen de voorband aan te laten komen.

Bovenbuistas (toptube bag of fuelbag)

Een klein tasje bovenop de bovenbuis is handig voor spullen die je snel bij de hand wil hebben zoals je telefoon, eten, gereedschap, enzovoort.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-bikepacking-nederland-routeLet er goed op dat je stuurtas tussen je dropbars past

Heb je al die tassen nodig?

Hoeveel tassen je nodig hebt is afhankelijk van de manier waarop je overnacht. Ga je voor een luxe bikepacking in Nederland en overnacht je in hotels, dan kun je uit de voeten met alleen een backloader, gevuld met wat extra kleding. Alternatieven zijn een frametas, of een combinatie van een stuurtas met een fuelbag.

Wanneer je gaat kamperen is het prettig om meerdere tassen te monteren. Stop grote maar lichte spullen in de zadeltas. Denk hierbij aan tentdoek, slaapzak, matje, kleding en kookgerei. Stop relatief zware spullen in de frametas, bijvoorbeeld haringen, tentstokken en extra eten. Dit is ook een goede plek voor spullen waar je snel bij wil kunnen, zoals een reserveband en gereedschap.

Ga voordat je een meerdaagse trip gaat maken eerst eens één nachtje weg, een mini bikepacking in Nederland. Dit zorgt ervoor dat je ervaring opdoet met het inpakken, en zo merk je wat je daadwerkelijk nodig hebt. Probeer zo licht mogelijk op pad te gaan, less is more!

Een laatste inpaktip: neem goede verlichting mee (lees ook onze review van de Lezyne Lite Drive 700 XL & Lezyne Strip Drive). Het is prettig om eventueel in de donker door te kunnen rijden. En bij het kamperen komt een hoofdlamp altijd van pas.

Artikel gaat verder onder video

GCN legt je uit hoe je licht kan pakken

Welke kampeerspullen heb je nodig?

Overnachten

In Nederland en België kun je op verschillende manieren kamperen. Voorheen had je in Nederland gratis paalkampeerplekken, maar deze zijn helaas opgeheven door Staatsbosbeheer. Een goed alternatief voor bikepacking in Nederland zijn de natuurkampeerterreinen. In België kun je nog wel op een aantal plekken gratis bivakkeren.

Bivibag

De lichtste manier om te overnachten is slapen in een bivibag of bivakzak. Dit is een hoes voor om je slaapzak, hier leg je ook je matje of luchtbed in. Dit is een goede optie wanneer het goed weer is en je tot een laat tijdstip doorfietst en alleen een paar uurtjes wil rusten. Denk ook aan een muskietennet voor om je hoofd, zeker als je in een bos gaat overnachten. Een bivibag kan ook prima gecombineerd worden met een tarp.

Tent

Tegenwoordig heb je veel keuze uit lichtgewicht tenten die compleet niet meer dan 1,5 kilo hoeven te wegen. Een tent is comfortabel en je kunt je spullen (droog) opbergen. Wanneer het goed weer is kun je overwegen om de buitentent niet mee te nemen om gewicht te besparen. Pro tip: het loont om de tent niet in zijn geheel in te pakken, maar bijvoorbeeld het tentdoek in een stuurtas, en de stokken en haringen in een frametas.

Andere opties zijn het gebruik van een tarp, die je vooral tegen de wind en regen beschermt, of een hangmat. Een hangmat is goed te combineren met de tarp en heeft als voordeel dat je niet direct op de grond ligt. Een hangmat is wel iets minder geschikt voor buikslapers.

Artikel gaat verder onder afbeeldingcobbles-wielrennen-bikepacking-nederland-kamperenOp pad met de tent zorgt voor het echte bikepacking gevoel

Koken

Wanneer je twee of drie dagen eropuit trekt hoef je niet veel eten mee te nemen. Het is beter om gebruik te maken van de faciliteiten die je onderweg tegenkomt. Een ontbijt voor de eerste ochtend voldoet. Je kunt overwegen om maaltijden mee te nemen waar je enkel wat kokend water bij moet doen.

Het is wel handig als je water kunt koken, het is prettig om ’s ochtends je eigen koffie te kunnen zetten. Een handige lichtgewicht optie is de beercan stove, een brander gemaakt van een blikje. Je gebruikt bio-ethanol als brandstof. Met ongeveer 100 ml bio-ethanol kun je een liter water aan de kook brengen.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles-wielrennen-bikepacking-nederland-kokenBack to basics!

Hoe plan je je route?

In Nederland hebben we een prettig netwerk van fietspaden en -routes. Je kunt verschillende GPX routes aan elkaar koppelen, of je kunt de route zelf maken. Lees voor tips bijvoorbeeld onze eerdere blogs over het maken van routes met Komoot (het premium abonnement bevat een optie voor meerdaagse tochten) of Strava.

Wanneer je meerdere dagen gaat is het goed om het aantal kilometers dat je per dag wil maken goed in te delen. Plan ook een dag met minder kilometers zodat je kunt herstellen. Bij bikepacking in Nederland kun je veel kilometers maken per dag omdat het relatief vlak is. Wanneer je in het buitenland gaat bikepacken waar er meer hoogteverschil is, hou er dan rekening mee dat je tochten veel meer tijd kosten. Zeker omdat je bepakt bent wordt klimmen een stuk zwaarder.

Kijk ook eens op www.bikepacking.com voor mooie routes in Duitsland en België. Daarnaast zijn er leuke Facebook groepen die ervaringen en routes delen.

Heb jij ervaring met bikepacking in Nederland?

Deel je tips en verhalen in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-bikepacking-nederland-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×