Skip to main content

Ben jij op zoek naar een toffe gravelbike die helemaal naar jouw smaak is? Daan testte de Onyx GX, het gravelmodel van het Nederlandse Apex, custom gespoten in Cobbles-oranje.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: voor deze review hebben we niet betaald gekregen, maar we hebben de Apex Onyx GX wel met korting gekocht. We doen altijd ons uiterste best een eerlijke review te schrijven, met voordelen en nadelen/verbeterpunten.

Custom setup

Voor deze review testte ik de Apex Onyx GX, met DT-Swiss C1800 wielen en Schwalbe G-One 40 mm banden, afgemonteerd met Shimano 105 en SPD-pedalen. Ik heb voor 105 gekozen omdat ik de fiets gekocht heb en ik hem ook veel op de weg wil gebruiken. De opties die GRX, de gravelgroep van Shimano, qua verzet biedt sluiten daar minder goed bij aan. De trade-off die je dan maakt is wat meer kettinggeklapper op hobbelig terrein. Wil je nog meer een racefiets setup? Dan kun je zonder meerprijs kiezen voor de DT-Swiss P1800 wegwielset (of voor een meerprijs voor allerlei andere opties). Dit soort opties zijn een fijne mogelijkheid als je een nieuwe fiets koopt, zo hoef je niet achteraf zelf nog andere onderdelen te kopen en te monteren.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewDe Apex Onyx GX zoals wij hem getest hebben.

Tip: de juiste cassette kiezen

Stem je cassette af op de omgeving waarin je 90% van de tijd rijdt. Rijd je vooral op platte wegen, verhard of onverhard, kies dan voor een 11-28 of 11-30 cassette. Wil je ook op mountainbikeroutes of in de heuvels rijden, kies dan een 11-34 cassette. Apex biedt je immers veel keuzevrijheid, dus maak er goed gebruik van.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewKies een cassette die bij jouw rijstijl past.

Custom design

Een van de grote pluspunten van een Apex is dat je hem helemaal eigen kunt maken. Een groot onderdeel daarvan is de custom paintjob designs die je bij elke Apex krijgt. Basiskleuren zijn inbegrepen; voor een meerprijs kun je het zo gek maken als je wil. Ik liet de Apex Onyx GX spuiten in hoogglans ‘Fox Orange’ met zwarte logo’s en striping, die in de zon hele gave spikkels in alle kleuren van de regenboog laten zien (‘Magic Black’). De paintjob van deze Apex Onyx GX is afgewerkt met een gaaf patroon in de voorvork en achterbrug.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewMagic Black: heel gaaf in de zon.

Bij ieder Apex model heb je de keuze uit minimaal twee paintjobs. Daarbinnen kun je kiezen uit alle kleuren en afwerkingen die je maar kunt bedenken. Hoe gaat dat in z’n werk? De frames komen in ‘raw’ carbon binnen bij de spuiterij van Apex. Jij gaat in gesprek met de verkoper of zelfs de spuiter over de kleur en de afmontage. Dan wordt het frame geschuurd, wordt er een grondlaag aangebracht en daarna natuurlijk jouw kleuren. Het frame wordt luchtgedroogd voor een harde lak. De spuiter gaf aan dat Apex lak gebruikt die heel hard opdroogt. Dat is fijn, want dat voorkomt beschadigingen.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewBij iedere Apex zit een custom paintjob (voor de slimmeriken: dit is overduidelijk een andere fiets).

Frame & geometrie

Het frame is netjes afgewerkt met interne kabels, waardoor de uitstraling redelijk clean is. Het is echt een endurancefiets, maar door de uitsparing voor het achterwiel in de zadelbuis ziet de Apex Onyx GX er toch redelijk aero uit. Ook met de bikepackers is rekening gehouden, met diverse nokjes voor fietstassen. Het gewicht van de Onyx GX is ook goed: tussen de 8,3 (high end setup) en 9.1 kg (standaard setup).

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewZowel voorop als achterop de Apex Onyx GX vind je nokjes voor fietstassen.

Om te zorgen dat je met de juiste maat fiets naar buiten gaat, biedt Apex op geselecteerde modellen (waaronder de Onyx GX) een gratis Guru-bikefit aan.

Artikel gaat verder na afbeeldingencobbles apex onyx gx gravelbike reviewDe Guru bikefit in actie.

cobbles apex onyx gx gravelbike reviewUit de bikefit volgt bijvoorbeeld je stuurbreedte – heel belangrijk.

Prijs

De prijs van de Apex Onyx GX is niets anders dan goed te noemen. Voor €2.499 krijg je een net afgewerkte gravelbike met carbon frame, GRX of 105 groep en heel veel custom opties. Laten we hem dan maar meteen vergelijken met een van de voordeligere premium merken: Canyon. De Grail 7.0 is €200 goedkoper. Hierbij mis je echter de custom opties, plus de service van het kopen in een winkel. Je zult goed je best moeten doen als je een voordeligere gravelbike (met vergelijkbare specificaties) dan de Apex Onyx GX wil vinden. Het is mij in elk geval niet echt gelukt. Dit prijsvoordeel behaal je omdat je bij Apex direct bij de fabrikant koopt, zoals bij Canyon ook het geval is.

Op onverharde paden (als gravelbike)

Er zijn talloze soorten onverharde wegen, waarbij de Apex Onyx GX anders zal aanvoelen. Hij komt het beste tot z’n recht op onverharde wegen met hier en daar een kuil, wortel of steen – een hobbel die je liever niet op je racefiets tegen zou komen. Ook voor modder hoef je niet bang te zijn, want daar ploeg je zo doorheen. De fiets is heerlijk licht, dus je kunt ook gemakkelijk over te grote wortels of kuilen heen springen. Hij is gewoon snel. Door de 40 mm tubeless banden geniet je bovendien van heel veel rijcomfort. Pomp ze op tot 3 bar voor en 3,5 achter en de Onyx GX haalt de kleinere ongeregeldheden in de ondergrond er zo voor je uit.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewDe DT-Swiss C1800 40 mm tubeless banden geven grip en comfort.

Gravel blijft altijd een avontuur, waarbij je niet altijd weet wat je tegenkomt. Zo wilde ik op een gegeven moment per se een bepaalde gravelweg rijden, zonder dat het duidelijk ergens op uitkwam. Daarna had ik uitsluitend de keuze uit tractorpaden die alweer uitgehard waren, een soort ribbetjes. Daar had ik echt fatbike banden nodig gehad voor enig comfort. Het is in elk geval geweldig om de vrijheid te hebben ongeveer alle wegen in te slaan die je tegenkomt, verhard of onverhard. Als je maximale demping wil, kun je op de standaardvelgen tot 50 mm banden monteren, of 2.1” als je voor een 650b velg kiest.

Op de weg (als racefiets)

Op de weg fietst de Onyx als een hele comfortabele racefiets. Omdat de noppen subtiel zijn, houd je in de bocht prima grip op het asfalt. Met 40 mm banden heb je natuurlijk wel wat extra rolweerstand, maar dat krijg je er dubbel en dwars in comfort voor terug. De 11-34 cassette waarvoor ik gekozen heb, past niet helemaal bij op de weg rijden in het platte Noord-Brabant. In Zuid-Limburg, op de Utrechtse Heuvelrug of ergens anders waar hoogtemeters te vinden zijn is het wel een uitkomst. Je kunt met 34-34 (1:1) op de meeste beklimmingen een mooie cadans houden, zelfs als je wat minder getraind bent.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewGaaf patroon in de Apex Onyx GX.

Ik heb de Onyx GX ook nog uitgeprobeerd met een wegwielset: Scope R5 met 28 mm ERE Research Genus tubeless banden en een 11-28 cassette. Dan zit je ineens op een ware kilometervreter. Je merkt de verminderde rolweerstand direct. Deze cassette geeft je op platte wegen ook wat meer keuzevrijheid om precies in de goede versnelling te rijden. Je vliegt de bochten ook echt door.

De derailleur raakte echter wel wat van slag bij de wielwissel. Een beetje toen ik van gravel naar wegbanden ging, en nog meer toen ik weer terugwisselde. Zo sterk dat ik de derailleur opnieuw moest afstellen. Waarschijnlijk komt dit door een marginaal verschil in de breedte van de wielset. Dit moet ik nog op de lange termijn uitproberen.

Op de mountainbikeroute

Op mountainbikeroute is de Onyx GX snel, voornamelijk op minder bochtige stukken. Bochten nemen gaat ook goed, maar bij een aantal scherpe bochten achter elkaar merk je toch dat je met drop bars rijdt. Door kuilen rijden zonder vering is geen pretje. Maar een wortel of kuil hier en daar kun je met wat scherp sturen en een sprongetje hier en daar prima ontwijken. Op de rechtere,  harde stukken merk je de verminderde rolweerstand ten opzichte van mountainbikebanden goed en ben je supersnel. In mul zand is het goed opletten. Met het 34 voor / 34 achter-verzet kwam ik alle klimmen in de Loonse en Drunense Duinen prima op.

Artikel gaat verder na afbeelding
cobbles apex onyx gx gravelbike reviewDe 160 mm remschijven bieden na het klimmen weer voldoende remkracht in de afdalingen.

Apex Onyx GX bestellen

Om je research te vergemakkelijken en je voorpret te vergroten biedt Apex sinds kort ook een online configurator aan. Je kiest eerst je fiets, vervolgens het design, daarna de kleuren (primair, logo & strepen) inclusief afwerken. Vervolgens verschillende stappen met de afmontage, zoals je stuur, zadel, velgen, banden, pedalen en bidonhouders. Daaruit volgt een overzicht wat je kunt downloaden als PDF en aan Apex kunt doorsturen.

Conclusie: Apex Onyx GX

In het kort: als je op zoek bent naar een toffe gravelbike, kan ik de Apex Onyx GX zeker aanraden. De prijs is goed, hij rijdt lekker op gravel, op (niet te heftige) mountainbikeroutes en ook op het asfalt. Als je een extra wegwielset hebt, heb je eigenlijk maar één fiets nodig om zowat overal te kunnen fietsen (al raakte de derailleur wel erg van slag bij mijn wielwissel, dit ga ik op de lange termijn nog verder testen). Daarbij hoort ook bikepacking tot de mogelijkheden. De grootste pluspunten zijn de custom opties. Je kunt helemaal doorspreken hoe je de fiets wil hebben, zodat je na aankoop niets meer hoeft aan te passen. De custom paintjob is hier het kroonjuweel. Dit vond ik echt heel gaaf.

Gerelateerd artikel

Onlangs testte Merlijn de Canyon Grail (uit een andere prijsklasse weliswaar), lees hier de review:

cobbles canyon grail gravelbike review gerelateerd

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×