Skip to main content

Met een gratis Strava account kun je van alles: je ritten opnemen en delen, vriendschappen aangaan en routes bouwen. Strava biedt echter ook een betaald abonnement aan: Strava Summit. Welke extra features krijg je voor je geld, en is een Strava Summit abonnement de moeite waard? Wiebe zet het voor je op een rijtje.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

When it’s not on Strava, it didn’t happen. Geen discussie mogelijk. Het is ontzettend leuk (en verslavend) om je prestaties bij te houden en te vergelijken met deze populaire app. Kijk wat je fietsmaten doen op een segment, volg fietsers over de hele wereld, maak je eigen fietsroutes en word lid van virtuele fietsclubs zoals de Cobbles Cycling Strava club. En Strava is allang niet meer alleen voor fietsers en hardlopers, je kunt er ook andere workouts in kwijt. Voor veel mensen is een gratis basisabonnement genoeg, maar om alle mogelijkheden van Strava te benutten moet je een betaald Strava Summit abonnement nemen.

Strava Summit

Tot kortgeleden kon je kiezen uit drie verschillende varianten van Strava Summit, maar er is nu (weer) gewoon één pakket. De extra features ten opzichte van de gratis variant zijn nog wel ingedeeld in drie categorieën: Training, Veiligheid en Analyse. Na een gratis proefperiode van een maand kost een Strava Summit abonnement €5,- per maand, als je tenminste kiest voor jaarlijkse betaling. Meer informatie vind je uiteraard op de website van Strava.
cobbles-wielrennen-strava-summit-training-veiligheid-analyse

Hartslag en vermogen

Strava Summit vertelt je in welke hartslagzones je precies hebt gereden tijdens je training. Hetzelfde geldt voor het getrapte vermogen (je moet dan natuurlijk wel een vermogensmeter op je fiets hebben). Door de gegevens van vermogen en hartslag krijg je automatisch ook inzicht in je trainingsintensiteit. Strava Summit geeft je ook een mooie vermogenscurve, zodat je precies weet hoelang je met een bepaald vermogen kunt blijven fietsen zonder dat je te diep moet gaan. Dit is ontzettend handig als je bijvoorbeeld gaat trainen voor een lange, zware klim als de Stelvio of de Mont Ventoux.

Fris en fruitig sufferen

De Fitness & Freshness curve geeft aan hoe je conditie er op dit moment voor staat. Dit doet Strava ook weer op basis van je vermogen en hartslag. De curve laat je conditie, vermoeidheid en vorm zien. Als je dit ongeveer een jaar bijhoudt kun je precies zien wanneer je een vormpiek bereikt, of juist uit moet kijken dat je niet overtraind raakt.
cobbles-wielrennen-strava-summit-fitness-freshness

Na een training geeft Strava Summit via de ‘Suffer score’ aan hoeveel je hebt afgezien. Een rustig ritje met wat terrasjes tussendoor geeft een lagere score dan een lange rit met 30 kilometer per uur in de regen en kou. Strava beloont je voor je epische gebikkel met een hoge Suffer score en motiverende opmerkingen. Je score per training telt ook op in de week, en aan het eind van de week zie je een totaalscore. Strava Summit geeft op basis hiervan ook aan wanneer het verstandiger is om het een weekje rustiger aan te doen of juist eens een tandje bij te schakelen.cobbles-wielrennen-strava-summit-suffer-score

Routes en heatmaps

Een andere leuke feature van Strava Summit is dat je routes van je vrienden kunt jatten. Als je maatje een route heeft gereden die je leuk vindt, kun je deze downloaden en dus zelf rijden. Handig als je maatje een weekje Tenerife heeft geboekt en jij over een maand ook gaat.

Verder is nog interessant dat je heatmaps kunt maken van al je ritten over de hele wereld. Zo zie je precies op de kaart waar je al eens bent geweest en welke gebieden je nog kunt ontdekken. De wegen waar je het vaakst rijdt kleuren dik rood, dus je woon-werk ritjes worden vet gemarkeerd. Routes waar je slechts één keer bent geweest zijn met een soort blauwe stippellijn als herinnering vastgelegd op je heatmap.
cobbles-wielrennen-strava-summit-heatmap-manchester

Trainingsschema’s

Wanneer je echt plannen wil maken voor bijvoorbeeld een tijdrit of een klim en niet zo thuis bent in trainingsprogramma’s of hoe een intervaltraining eruitziet, heeft Strava Summit uitgebreide trainingsplannen voor je klaar staan. Je kunt hier precies invullen hoeveel tijd je hebt en wanneer je wilt beginnen. Strava maakt dan automatisch een trainingsprogramma voor je aan en herinnert je ook wanneer je weer een training mag gaan afwerken.

Is Summit het summum?

Is Strava Summit voor iedereen nuttig? Als je alleen af en toe een rustig toerritje maakt, kun je vast zonder. Maar ook dan kan het leuk zijn om eens wat dieper in de data te duiken. Net zoals je voor die toerritjes eigenlijk geen superdeluxe fiets nodig hebt met alles erop en eraan, maar het toch wel leuk is om zo’n fiets in de schuur te hebben. Zo is ook Strava Summit niet altijd per se nodig, maar wel leuk.
cobbles wielrennen strava made me dope t-shirt kom

Als je serieus wil fietsen, is Strava Summit meer dan alleen leuk. Als je echt aan doelen wil werken zoals een kilometerdoel, een specifieke prestatie in een Grand Fondo of een wedstrijd, dan is het een ideaal hulpmiddel om je hierbij te helpen. Zo maken de betaalde features het voor mij als fanatiek criterium- en veldrijder mogelijk om gerichter en effectiever te trainen. Persoonlijk zou ik niet meer terug willen naar het gratis account.

Welke gratis en/of betaalde trainings-apps gebruik jij?

Deel je tips en ervaringen in de Cobbles Cycling Strava club. Dit premium lidmaatschap kost in ieder geval niets!

Gerelateerd artikelcobbles-wielrennen-strava-summit-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×