Skip to main content

Alles en iedereen is in de ban van de coronapandemie. De nu geldende maatregelen zullen nog zeker tot begin juni een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Deze week zou Martijn eigenlijk een blog schrijven over mooie toertochten in april. In plaats daarvan geeft hij nu tips om deze periode van corona zonder toertochten en groepsritten door te komen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

In een normale wereld was ik nu klaar om revanche te nemen voor mijn eerste en tot dusver enige kennismaking met de toerversie van Parijs-Roubaix. De situatie waarin we nu verkeren is echter verre van normaal. Het is onduidelijk of en wanneer er toertochten verreden worden, en zelfs de profs weten niet waar ze aan toe zijn. De start van de Giro is uitgesteld, en over de haalbaarheid van de Tour zijn grote twijfels. En hoe gaan die koersen eruit zien als ze doorgaan? Wedstrijden zonder publiek, huldigingen en reclamekaravaan? Een Giro met alleen Italianen aan de start? Het is allemaal erg onzeker.

Voor de duidelijkheid: wielrennen is slechts bijzaak in deze dagen van corona. Net als vele anderen ben ik dagelijks bang dat mijn ouders me meedelen dat ze besmet zijn met het coronavirus, wat hun stevig doorrookte longen geen goed zal doen. Toch kan en wil ik de fiets niet volledig negeren, zelfs niet als we in een situatie van een totale lockdown belanden en niet meer buiten mogen trainen. Maar hoe? Hier vijf tips.

cobbles-wielrennen-corona-tips-ronde-vlaanderenDit voorjaar moeten we het zonder klassiekers doen.

Profiteer van het verlangen

De Dijk zong er al over. Voor veel mensen is het in deze tijden van corona helaas actueel. We moeten onze geliefde missen. Slechts door glas kunnen we haar bewonderen. Glimmend, klaar om bereden te worden, maar wachtend op een man of vrouw in strak pak die haar bij de hand neemt. Die korte ritjes alleen zijn we snel beu. We verlangen naar een toertocht, of een rit met je fietsvrienden.

Hoe lang gaat het duren? De maatregelen gelden nu tot en met 6 april. Ben ik een pessimist door te stellen dat de coronacrisis zeker een maand langer duurt? Ik hoop het, maar vrees ervoor. Eén voordeel: hoe langer het duurt, hoe groter het verlangen naar de fiets wordt. Het verlossende moment komt ooit. We zullen ons als koeien op de eerste lentedag voelen en meer dan ooit van onze geliefde fiets houden.

Droom (het liefst onrealistisch)

Als fanatieke wielertoerist denk je dagelijks aan de fiets. Heel vrolijk word je daar deze dagen niet van. Gelukkig kun je je gedachten zelf sturen. Een (vrijwel) fietsloze tijd is uitermate geschikt om nieuwe doelen te stellen en daarover te dromen. Zet alles op een rijtje en bedenk welke fietsdoelen je nog wil bereiken. Nu kan het nog, over vijf jaar misschien niet meer. Droom bijvoorbeeld van deelname aan een Gran fondo. Ter inspiratie twee aanraders voor op je bucket list:

La Fausto Coppi – 177 km (4125 hm) of 111 km (2550 hm) door Piemonte. Alleen al de moeite waard vanwege de beklimming van de Fauniera. Staat dit jaar gepland voor 28 juni, dus of hij verreden wordt is op zijn minst twijfelachtig, maar volgend jaar ben je erbij!

cobbles-wielrennen-corona-tips-colle-faunieraDe colle della Fauniera.

La Charly Gaul – iets dichter bij huis, in Luxemburg. 160 km (2500 hm) of 105 km (1550 hm) door een prachtige omgeving met mooie, maar niet te zware beklimmingen. Laat in het seizoen (dit jaar op 6 september), dus nog veel tijd om je voor te bereiden.

Of sluit je ogen en waan jezelf in een peloton vol amateurs. Reageer op demarrages, maak zelf de slag en rijd als enige het gat van de tweede naar de eerste waaier dicht. Wie weet wat ervan komt, wellicht ben je in augustus coureur. Zo niet, dan heb je in ieder geval even lekker kunnen dromen, even weg van de allesoverheersende corona.

Rijd je eigen toertochten

In eerste instantie was het de bedoeling om in dit blog vijf tips voor mooie toertochten in april te geven. Maar helaas voor de organisatoren van de Klassieker van het Goede Doel, de Holterbergtoer en Strade Brabantia gooide corona roet in het eten en zijn hun tochten afgelast, wat overigens volkomen logisch is.

Zolang het niet verboden is om (in je eentje!) buiten te fietsen houdt niets je tegen om een mooi parcours op te zoeken. Zo zijn er in elke provincie bewegwijzerde fietstochten. Bovendien heeft het merendeel van de fietsers een fietscomputer met GPS. Zoek een mooie route uit en rijd die solo. Het route-archief van Cobbles kan hierbij ook van pas komen. Goed, je mist de beleving van een toertocht, moet zelf je eten meenemen en hopen dat je ketting niet breekt, maar voor de fietser die niet zonder kan, is het beter dan niks.

Als Zeeuw kan ik het niet laten om een bewegwijzerde route in Zeeland aan te prijzen. Wil je namelijk zeker weten dat je nauwelijks iemand tegenkomt, dan is de Theo Middelkamp route in Zeeuws-Vlaanderen een aanrader: 145 kilometer, veel kasseistroken en een leeg landschap.

De Theo Middelkamp route.

Compenseer met het thuisfront

Het is niet voor iedere fietser even simpel om naast de fiets nog een andere partner te hebben. Mijn vrouw bijvoorbeeld is best lief, maar houdt totaal niet van de fiets, laat staan die van mij. Dat levert weleens discussie op. Veel lezers zullen het volstrekt normaal vinden om op zondagochtend in alle vroegte de fiets te pakken voor een rit van vier uur, om net op tijd terug te zijn voor de koplopers die de kasseien van Trouvailles opdraaien. Mijn vrouw is daar minder blij mee.

De periode van de voorjaarsklassiekers is normaal gesproken mijn favoriete tijd. Dit jaar gebruik ik deze fietsloze tijd om zoveel krediet op te bouwen dat ik de rest van het jaar elke discussie win. De Schaal Sels is uiteraard geen Parijs-Roubaix, maar als je honger hebt, smaakt zelfs een hoop stront als de beste vlaai.

Doe niks

Dit is eigenlijk niet echt een tip. Maar misschien hebben we binnenkort geen keuze meer en wordt dit noodzakelijk. Mocht er in Nederland een totale lockdown komen, dan mogen we niet meer naar buiten. Natuurlijk bestaat er zoiets als een Tacx en kun je met Zwift nog aardig trainen. Maar het echte fietsen gebeurt buiten. Gebruik deze tijd om je lichaam rust te geven. Hopelijk komt het niet zo ver, maar er zal wellicht even niets anders op zitten.

Hoe zorg jij ervoor dat je je fietser blijft voelen in deze periode van corona?

Gedeelde smart is halve smart, dus verhalen en tips zijn welkom in de Cobbles Cycling Strava club.

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-corona-tips-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×