Skip to main content

Doe je ogen dicht, en denk aan een gravelbike. Welke komt er het eerste in je op? Grote kans dat het de Canyon Grail is. En dat is natuurlijk niet zonder reden, want de meest beruchte gravelbike van het moment heeft namelijk een feature die er enorm uit springt: dat gekke stuur. Maar wat doet dat stuur nou precies? En hoe is de Grail verder? Cobbles’ gravelbaas Merlijn heeft ‘m uitgebreid getest en vertelt je wat hij ervan vindt.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Het stuur

Laten we hier maar meteen mee beginnen, dan hebben we dat maar gehad. Toen de Canyon Grail voor het eerst werd gepresenteerd ging er een schok door de gravelwereld. Iedereen had meteen een mening over het stuur, en het werd veelal erg lelijk gevonden. Maar wat is nou het idee achter deze bijzondere constructie? Volgens Canyon heeft het vooral te maken met comfort en controle. Doordat het frame direct doorloopt in het onderste gedeelte van het stuur, heb je in de drops het meest directe gevoel. Dit merk je dan ook als je een sprintje trekt onderin de beugels!

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-stuur-hires
Ook heb je met je handen bovenop het stuur een veel groter comfort dan bij een conventioneel stuur: er zit wel tot een centimeter flex in dit gedeelte.  Erg comfortabel dus, zolang je de handjes maar bovenop het stuur houdt. Met je handen op de shifters is van extra comfort echter niets meer te merken, en dat is jammer. Als ik offroad ga wil ik namelijk meer controle, dus zit ik eigenlijk altijd met mijn handen op de hoods zodat ik direct kan remmen en schakelen. In deze houding heb je dus niets aan het speciale stuur. Kortom: leuk bedacht, maar in de praktijk voegt het voor mij niets toe.

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-shifters-remmen-hires

De fiets

Frame en geometrie

Het is jammer dat het stuur altijd de overhand neemt als je het over de Grail hebt, want het is namelijk gewoon een steengoede gravelbike. Het carbon frame ziet er gelikt uit en de strakke integratie met het stuur maakt van de fiets één mooi geheel. De stijfheid van het frame is goed en zit op de juiste plekken, waardoor de kracht goed naar het achterwiel gaat zonder dat je comfort verliest.

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-totaal-hires
In tegenstelling tot de Inflite, een echt racemonster, is de Canyon Grail wat relaxter qua geometrie. Er zit ook meer demping in de Grail. Neem bijvoorbeeld de zadelpen; dit is een volledig gespleten pen die daardoor werkt als een soort grote veer en zo heel veel trillingen opvangt. Ook de seatstays zijn mooi dun en zorgen zo voor meer rijcomfort zonder dat het ten koste gaat van snelheid. Klein nadeeltje: de bout om de zadelpen vast te zetten zit precies tussen de chainstays, waardoor deze erg snel vies wordt en vol zand en troep komt te zitten.

Afmontage

De Canyon Grail is natuurlijk te krijgen met allerlei verschillende afmontages, maar wij hebben het geluk dat we er een met SRAM Force eTap AXS mogen testen. De nieuwste draadloze groep van SRAM zit in de 1×12 variant op de Grail. Er liggen dus maar liefst 12 kransjes op de cassette. De 10-50 Eagle cassette is in combinatie met het 42-tands voorblad misschien wat overdreven voor in Nederland. Maar als je een echte avonturier bent, kom je praktisch overal boven met deze vertandingen.

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-aandrijflijn-hires
Het schakelen gaat wel anders dan je gewend bent: met de linkershifter schakel je naar een lichter verzet, en met rechts schakel je zwaarder. Even wennen dat je één derailleur met twee shifters bedient, maar het is heel intuïtief en je bent er in no time aan gewend. Het schakelen gaat met deze groep dan ook vlekkeloos, en de shifters zelf zijn ook erg comfortabel en bieden meer dan genoeg grip. Natuurlijk zijn de schijfremmen ook van SRAM, de hydraulische force remklauwen werken meer dan goed en zijn perfect te reguleren.

Om de fiets af te maken zitten er op de Canyon Grail een paar bombproof DT Swiss G1800 Spline DB wielen. Verder heeft Canyon gekozen voor een setje Schwalbe G-One gravelbanden in 40 millimeter. Een lekker lichtlopende band die ook op asfalt nog snel door rolt, maar op gravelwegen echt op z’n best is.

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-wielen-banden-hires

De Canyon Grail in de praktijk

Nu zijn alle details over de afmontage natuurlijk leuk, maar het belangrijkste is of het een leuke fiets is om op te rijden. En dat is het absoluut! Zodra je wegrijdt valt het al op dat ie ondanks z’n 40 millimeter brede banden prima doorrijdt op asfalt. Maar het wordt pas echt leuk als je op onverharde paden en wegen komt wordt. Op snelle en wat hardere gravelstroken is deze fiets echt in z’n element en kan je de gashendel flink opentrekken. Ook grovere bospaden zijn geen probleem, en zelfs zanderige weggetjes kan je goed doorploegen. In de bochten merk je de grip die de noppen van de Schwalbe G-One geven goed. Als het gaat regenen is de controle wel meteen een stuk minder. Zodra het wat modderig wordt verliezen deze banden ook al snel hun grip en wordt het een grote glijpartij.

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-praktijk-hires
De Canyon Grail is natuurlijk een gravelbike, maar met de enorme diversiteit aan mountainbikeroutes bij mij in de buurt is het natuurlijk heel verleidelijk om eens wat technische singletracks en steile afdalingen mee te pakken. En ook dat gaat soepel op de Grail. Het is natuurlijk geen mountainbike, en je moet er soms wat harder voor werken, maar leuk is het wel om deze fiets door kombochten te gooien en af en toe een jump mee te pakken! Het sturen is reactief genoeg om scherpe bochtjes zonder problemen te maken. En door de banden en comfortabele geometrie heb je eigenlijk geen vering meer nodig in je frame. Je hebt zelfs de mogelijkheid om 650B wielen in dit frame te doen. Zo wordt je nog wendbaarder en kun je nog veel sneller over singletracks knallen.

cobbles-wielrennen-canyon-grail-review-vies-hires

Conclusie

Dankzij het beruchte stuur heeft deze gravelbike over aandacht niet te klagen, en marketingtechnisch is het stuur natuurlijk goed verzonnen. In de praktijk heb je er weinig aan, maar dat doet niets af aan de rest van de fiets. Want dat Canyon met de Grail een dikke gravelbike heeft neergezet is wel duidelijk. Een comfortabele en responsieve fiets die niet alleen op gravel leuk is, maar op allerlei verschillende soorten terrein. Sterker nog, haal er een of twee extra wielsetjes bij en je hebt een prima do-it-all fiets, waarmee je zowel op gravel als op de weg, en ook op MTB-routes en zelfs bij een veldrit prima uit de voeten kunt.

Hoe ziet jouw ideale gravelbike eruit?

Post een vette foto van jouw gravelmonster in de Cobbles Cycling Strava Club, gratis en voor niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-graveltochten-2020-gerelateerd

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×