Skip to main content

Met het toenemende enthousiasme voor gravel in de wielerwereld zien we steeds meer graveltochten op de kalender verschijnen! Niet alleen in het buitenland, maar ook in ons kleine landje is er meer dan genoeg ruimte om lekker te gravellen. Als je onze Gravelgids voor beginners nog eens goed hebt doorgenomen ben je klaar om een of meerdere van deze toffe tochten te rijden. Check daarom de tips van Daan en Merlijn.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

 Disclaimer: dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met NL Tour Rides.

Onze partner NL Tour Rides gaat nu ook graveltochten organiseren. In de nieuwe Gravelty Series rijd je sowieso een goed verzorgde tocht. De graveltochten maken namelijk gebruik van de faciliteiten (start & finish, verzorgingsposten en technische ondersteuning) van de wegtoertochten van NL Tour Rides. Om gave routes te maken, hebben ze routemeister Jacco ingeschakeld. Jacco kent naar eigen zeggen bijna alle gravelroutes in Nederland. We zijn allemaal fans van toffe routes, dus dat belooft wat!

1. NL Grit Series Gravel Ride (16 februari)

Tip van Merlijn

De naam verraadt het al, maar dit is een graveltocht van de hand van de beruchte NL Crit Series, een wedstrijdenreeks voor Fixed gear fietsen. Waar er normaal zonder remmen en versnellingen aan 50 per uur door de straten wordt geknald, is dit een enorm relaxte graveltocht met varianten van 60 en 100 kilometer. Vanaf de Proloog in Amerongen lopen de routes bijna tot aan Arnhem, over de prachtige heuvels van de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De routes zijn uitdagend maar ook voor beginners goed te doen met zo’n 60% gravel. Na afloop wachten er een heerlijke burger en een lekker à Bloc biertje op je!
Aanmelden kan hier en meer informatie vind je op Facebook.

Gave gravelwielset?

Check de nieuwe ERE Tenaci GR30 gravelwielset

 • 20mm velg: stevig & comfortabel
 • Compatible met alle groepen
 • Goede prijskwaliteit-verhouding

Meer info

2. Gravelmania Arnhem (7 maart)

Tip van Merlijn

Gravelmania, dat klinkt al goed. En als je ziet dat het in Arnhem is, dan weet je genoeg: dat wordt genieten en afzien! Niet alleen omdat er rondom Arnhem enorm veel gravel ligt, maar ook omdat het voor Nederlandse begrippen bijzonder heuvelachtig is. Er zullen dus de nodige hoogtemeters overwonnen moeten worden. De start is bij het Mountainbike Museum vlak buiten Arnhem. Vanaf daar slinger je over de mooiste gravelwegen die de Veluwe te bieden heeft, met prachtige vergezichten en geweldige natuur. Het is een kleinschalig evenement wat self-supported is, dus er is geen rustpunt onderweg. Wel is er na afloop een lekker feestje bij het Mountainbike Museum.  Behalve nagenieten van de tocht kun je hier ook kijken of Mathieu Van Der Poel de échte Strade Bianche in Italië op zijn naam kan schrijven. Check Facebook voor meer info!

cobbles-wielrennen-graveltochten-2020-ltd-gravel-fest

3. LtD Gravel Fest (20-22 maart)

Tip van Merlijn

In opvolging van de inmiddels beroemde LtD Gravel Raid is er nu ook een Gravel Fest: een weekend lang alles op en naast de fiets wat met gravel te maken heeft. Dus niet alleen het gravellen zelf, maar ook de heerlijke biertjes na afloop bij het kampvuur, of een lekkere sappige burger als je afgepeigerd terugkomt van een fraaie gravelrit. Onder Laurens ten Dams’ bekende motto ‘Live slow ride fast’ is hij neergestreken in Zuid-Limburg om een heel gravel-festival neer te zetten. Naast hele dikke graveltochten op de zaterdag biedt het programma ook livemuziek, speciaalbier, BBQ’s, Foodtrucks, en nog veel meer! Als je het hele weekend gaat kun je je tentje meenemen en op de camping bij Laurens blijven slapen. Maar je kunt ook alleen op zaterdag komen om tot maximaal 160 kilometer te gravellen. Het festival is bij Kasteel Terborg in Schinnen en meer informatie vind je natuurlijk op de site.

Een kleine sfeerimpressie van de Gravelty Cyclon route.

4. Gravelty Cyclon (29 maart)

De Gravelty Series trapt af met de Gravelty Cyclon. Brabant barst van de prachtige gravelwegen. De route voert je dwars door het Oost-Brabantse land, echt pittig, voor tweederde onverhard! Inclusief Cyclon Cadeau Box t.w.v. € 14,50, waarmee je jouw fiets kunt reinigen, smeren en beschermen – heel belangrijk na al dat gravel onder je banden. De start en finish zijn bij het hoofdkwartier van Cyclon in Schaijk. Ook gaaf om daar even een kijkje te nemen dus.

Meer info & inschrijven

 

5. Where The Streets Have No Name #5 (18 april)

Tip van Merlijn

Dit is ondertussen een klassieker in de gravelscene, maar editie 5 speelt zich af in een totaal andere omgeving: Groesbeek! De organisatie is met True Grit Cycling nog steeds hetzelfde, en er is ook nog ‘gewoon’ een editie in Lage Vuursche. Maar een graveltocht rondom de heuvels van Groesbeek en Nijmegen, dat belooft wat! De beruchte Oude Holleweg ligt op een steenworp afstand, en het mooie Duitse Reichswald biedt een overvloed aan gravelmogelijkheden. De route is nog niet bekend, maar die kan niet anders dan heel mooi worden. Nog wel één klein dingetje: het is helaas ondertussen al een hele tijd uitverkocht. Mocht je heel graag willen gaan, kan je altijd een oproep plaatsen op de eventpagina, misschien heb je geluk!

Zonnige sferen tijdens de Gran Fondo Rosa Strade Bianche!

6. Gran Fondo Rosa Strade Bianche (16 mei)

Vanuit Sportpark Hartenstein in Oosterbeek vertrek je voor de Gran Fondo Rosa Strade Bianche. Dit is het Italiaanse weekend van NL Tour Rides, want een dag later vindt ook de wegversie van de Gran Fondo Rosa plaats. De route van deze Nederlandse Strade Bianche loopt dwars door de Veluwe. Inmiddels weten we dat daar genoeg mooie gravelpaden zijn om je dagenlang te vermaken. En met goed weer is het er met heuvelachtige landschap helemaal geweldig: je kunt je echt een dagje in Italië wanen!

Meer info & inschrijven

Vergeet niet van de prachtige omgeving te genieten tijdens het bikkelen in de 100K.

7. Gravelty 100K (5 juli)

De Gravelty 100K is voor echte hardcore gravelrijders. De organisatie heeft niet geheel verrassend een route van maar liefst 100 kilometer uitgezet. Je bikkelt vanuit De Westerbouwing in Oosterbeek over de Veluwe. Van de 100 kilometer is maar liefst 80% onverhard, heerlijk dus! Voeg daar de nodige hoogtemeters aan toe en je hebt een toertocht die niet geschikt is voor watjes.

Meer info & inschrijven

cobbles-wielrennen-graveltochten-2020-dirty-boar

8. Dirty Boar Gravelride (5 september)

Tip van Merlijn

Voor deze graveltocht kijken we even over de landsgrenzen bij onze zuidenburen. De Dirty Boar heeft naast een goede naam ook nog eens een prachtige omgeving uitgekozen, namelijk de Hoge Venen, midden in de Ardennen! Dit prachtige gebied is eigenlijk een soort plateau op hoogte, waar veel fraaie gravelwegen lopen. De route is dik 160 kilometer lang, en met 2500 hoogtemeters is dit zeker een tocht voor gravelleurs met een lange adem. Ook hier vind je na afloop lekker eten, en natuurlijk een heerlijk Belgisch speciaalbiertje. De inschrijving voor dit event start op 7 maart, dus hou hun site in de gaten.

Welke graveltochten ga jij dit jaar zeker niet missen?

Word gratis lid van de Cobbles Cycling Strava Club, deel je tips en daag je fietsmaten uit!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-graveltochten-2020-gerelateerd

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×