Skip to main content

Vorig jaar maakten we kennis met Van Rysel, het nieuwe merk voor de wielrenproducten van Decathlon. Deze Franse sportgigant timmert ook in Nederland behoorlijk aan de weg. Decathlon staat bekend om zijn scherpe prijzen, maar slagen ze er ook in om een goede kwaliteit te leveren? De afgelopen maanden namen Merlijn en Mathijs een aantal Van Rysel producten onder de loep. Lees hier hun ervaringen.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles doet haar best reviews zo objectief mogelijk uit te voeren. Een Cobbles review geeft de ervaringen en beleving van de schrijver/schrijfster weer. Cobbles wordt niet betaald of op andere wijze gecompenseerd voor deze review.

Van Rysel wielerschoen RR900 (long term review)

Getest door Merlijn Spenkelink

Met de Van Rysel RR900 heeft Decathlon een op het eerste gezicht erg interessante wielrenschoen op de markt gezet. De RR900 beschikt over een full carbon zool, 2 ATOP draaiknoppen voor een goede afstelling van de schoen, is beschikbaar in meerdere kleuren en ziet er ook nog eens gesoigneerd uit. Zoals we een paar maanden geleden bij onze eerste indruk  al hebben gezien belooft het een topschoen te zijn, en gezien de scherpe prijs van €130 misschien wel de beste bang for your buck op dit moment.
cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-05

Maar ondanks de prijs moeten wielerschoenen mijns inziens wel minimaal één seizoen mee gaan, en als het even kan toch wel twee. En aan het eind van het wielerseizoen, met duizenden kilometers op deze schoenen in allerlei verschillende omstandigheden kan ik wel zeggen dat ze goed getest zijn. Het is dus tijd voor het finale oordeel.

Stijf en stijlvol

Over de kwaliteit kan ik kort zijn; die is simpelweg erg goed. Het materiaal aan de buitenkant kan tegen een stootje en beschadigt niet bij het minste of geringste, en in het zwart zorgt dit ervoor dat je schoenen er in ieder geval mooi uit blijven zien. De rubberen hak en het rubberen stuk wat bij de neus op de zool zit zorgen er ook voor dat de carbon zool niet te erg beschadigt. Hierdoor hou je de carbon zool voor een groot deel vrij van krassen en voorkom je grote beschadigingen. De zool zelf levert ook niet in aan stijfheid, de schoenen zijn nog net zo stijf als de eerste keer dat ik ze aantrok. Ook werken de ATOP draaiknoppen nog net zo soepel als voorheen.
cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-03

Koude voeten

Toch zitten er een paar minpuntjes aan, voor mij althans. Doordat de schoen goed geventileerd is wordt het bij lagere temperaturen al snel koud met de RR900. Ook is de toe box vrij klein, wat betekent dat je tenen weinig beweegruimte hebben. Dit draagt bij mij ook bij aan het ontstaan van koude en gevoelloze tenen. De fit van de schoen is dan ook vrij strak, ik zou zeggen dat hij met name voor normale en smalle voeten geschikt is.

Wie de schoen past…

Als ze bij je voeten passen zullen de Van Rysel RR900 wielerschoenen voor veel mensen een fantastische keuze zijn. Het zijn echte alleskunners: van koersen tot aan hele dagen in het zadel, het gaat allemaal erg goed met de RR900!

Van Rysel wielrenbroek RR500

Getest door Merlijn Spenkelink

Met de Van Rysel RR500 wielrenbroek lijkt het erop dat Van Rysel de stap heeft proberen te maken naar het hogere segment wielerbroeken, en dan met name in kwaliteit. De prijs is namelijk als vanouds goed: €60 voor een bibshort is een meer dan prima prijs.
cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-bibshort-1

Mooie broek met luxe uitstraling

Als we de broek voor het eerst bekijken zien we meteen al dat de stoffen erg fijn zijn: licht, dun, en erg rekbaar. De kleur is natuurlijk gewoon zwart, de enige kleur die een bibshort zou mogen hebben. De bretels zijn mooi breed, en het ruggedeelte is een haast doorschijnende en lekker ademende stof. Er zit zelfs nog een gat in het midden. Ook zit er een klein zakje op de rug; ideaal voor autosleutels, maar ook voor bijvoorbeeld een koersradio, als je op hoog niveau wedstrijden zou rijden. De pijpen zijn goed qua lengte, en ook de grippers zijn lekker breed en hebben prima grip. Het logo staat mooi subtiel in het wit op de zijkant. De zeem is overigens niet veranderd, dit is al jarenlang dezelfde die in alle duurdere bibshorts van Decathlon zit.

Breed inzetbaar

In de praktijk zit de bibshort ook erg fijn; hij sluit mooi aan en zit overal lekker strak, maar nergens te strak of te los. De bretels zijn wel wat minder fijn: ondanks dat ze breed zijn rollen ze snel op, waardoor ze toch wat in je schouders kunnen gaan snijden. De stof ademt wel lekker, en de broek blijft buiten de bretels toch altijd wel comfortabel zitten. We hebben ‘m overal getest: duurritjes, zware criteriums en zelfs in de cross: de bibshort kan het allemaal prima aan, en is zeker van 5 tot 35 graden Celsius prima bruikbaar. Eventueel in combinatie met beenwarmers natuurlijk.
cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-bibshort-2

Zeem kan beter

Het enige echte minpunt vind ik de zeem, al is dat wel persoonlijk natuurlijk. De zeem is niet echt slecht, en voor een bibshort van €60 al helemaal niet, maar toch kan hij mij niet echt bekoren. Na 2 uur wordt de zeem voor mij beduidend minder comfortabel, en ook heb ik het idee dat het comfort al na een paar maanden gebruik vermindert. Hopelijk zijn ze bij Decathlon druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe zeem, want met een betere zeem zou dit wel eens een van de betere bibshorts op de markt kunnen worden!

Van Rysel handschoenen ROADR 900 H

Getest door Merlijn Spenkelink

De ROADR 900 H handschoenen zijn de high end variant van Van Rysel. Voor €25 zijn ze van jou. Ze ogen strak en aerodynamisch, zijn mooi onopvallend zwart, en worden ook gebruikt het door U19 racing team dat Van Rysel sponsort. Dat laatste staat ook op de handschoenen geprint. Niet heel storend, maar ik ben zelf al lang niet meer jonger dan 19 en ben ook niet deel van dat team, dus persoonlijk hoeven dat soort dingen van mij nooit. Al doet het natuurlijk niks af aan de handschoen zelf.
cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-handschoen-1

Pasvorm en padding

De ROADR 900 H is een meer dan prima handschoen. De maat is goed, en de handschoen sluit mooi aan om de hand. Strak, maar niet afknellend. Ze zijn wat lang en lijken daarom wat aerodynamisch, maar het lange gedeelte blijft dan helaas weer net niet mooi zitten. Geen ramp, maar als dit ook mooi strak was zou het perfect zijn.

De padding die in de handschoen zit is van Technogel, en is erg comfortabel. Deze is lekker dik en vangt goed schokken op, en zorgt er ook voor dat je handen tijdens het fietsen comfortabel op het stuur blijven. Dat de padding van goede kwaliteit is merk je na een paar maanden pas echt. Qua vorm en dikte is deze praktisch niet veranderd, en het comfort blijft dan ook hoog. Ondanks de dikke padding zijn de handschoenen trouwens niet warm. De bovenkant ventileert goed en ook met temperaturen boven de 30 graden kun je ze prima aan.
cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-handschoen-2

Losse letters

Het enige echte minpunt aan de handschoenen is dat de letters die erop staan snel loslaten. Na een paar maanden mis ik al wat letters, en dit ziet er simpelweg niet uit. Buiten dat zijn het tophandschoenen!

Van Rysel fietshelm RR900

Getest door Mathijs Strijards

Met de naamsverandering van B’Twin naar Van Rysel is ook het ontwerp van de kleding en helmen drastisch veranderd. Zo verschilt deze Van Rysel RR900 helm flink van mijn oude, witte B’Twin BH500 helm. Waar mijn B’Twin wat zwaar en goedkoop aanvoelde, is deze Van Rysel licht van gewicht. Met de opvallende witte stipjes op het piepschuim, de ‘grille’ aan de voorkant en de matzwarte finish is de helm ook netjes afgewerkt. De helm is overigens ook in andere kleuren en zonder stipjes verkrijgbaar en kost €50.
cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-helm-3

Pasvorm en ventilatie

Bij het passen van de helm viel meteen iets op: ik was de enige op de Cobbles borrel die de helm goed paste, waarschijnlijk door de eivormige pasvorm van de helm. Deze helm is daardoor minder geschikt voor rijders met een breder hoofd. Tijdens het fietsen viel vooral het verschil in grootte en gewicht op ten opzichte van mijn vorige helm. De Van Rysel is dunner en laat meer lucht door dan de B’Twin, waardoor de luchtweerstand minder is, en door de redelijke koeling van de helm heb ik onderweg minder last gehad van een broeierig gevoel onder de helm ten opzichte van de B’Twin.

Draagcomfort

Op het vlak van draagcomfort laat de helm wel wat punten liggen. De padding aan de binnenkant is redelijk dicht en stevig, maar misschien wat aan de dunne kant. De bandjes onder je kin zitten wel fijner dan die van de B’Twin, maar het aanpassen van de lengte vergt wel wat aandacht, ze zitten vrij snel te strak of juist te los. Het grootste verschil is te maken in het ‘3D turnring’ pasmechanisme aan de achterkant van de helm. Hoewel het draaisysteem handig en snel aan te passen is, zit er geen padding op het stuk plastic dat tegen je achterhoofd strakker gezet wordt. Dat drukt op een vervelende plek op je hoofd en zit daardoor oncomfortabel.
cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-helm-2

Met de Van Rysel RR900 heeft Decathlon een stijlvolle helm op de markt gebracht voor een budgetvriendelijke prijs. Maar de pasvorm is niet voor iedereen en het draagcomfort laat helaas nog te wensen over.

Wat zijn jouw ervaringen met fietsspullen van Decathlon?

Onverslaanbaar als het op prijs/kwaliteit aankomt, of kies jij toch voor een A-merk? Deel je mening in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-van-rysel-kleding-review-gerelateerd

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×