Skip to main content

Zoek je een veelzijdige, comfortabele en betaalbare racefiets met een mooi design? Lees dan deze review van de Canyon Endurace CF SL 8.0 Disc, met Ultegra groep. Daan testte hem voor je!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: Cobbles doet haar best reviews zo objectief mogelijk uit te voeren. Een Cobbles review geeft de ervaringen en beleving van de schrijver/schrijfster weer. Cobbles wordt niet betaald of op andere wijze gecompenseerd voor deze review.

Onlangs was mijn oog gevallen op de Canyon Endurace racefietslijn. Niet alleen vanwege het opvallende design, maar ook omdat ik hou van een veelzijdige fiets: iets waarmee je snel in een groep kan rijden, maar ook op een onverhard avontuur mee kan. Aan de slag dus!

Specificaties Canyon Endurace CF SL 8.0 disc

De Canyon Endurace CF SL 8.0 Disc heeft de volgende specificaties:

 • Carbon frame & vork
 • Shimano Ultegra R8000 disc groep (met 11-34 cassette)
 • DT Swiss E 1800 wielset met Continental Grand Prix 5000 28mm banden
 • VCLS 2.0 zadelpen met bladveer
 • Fizik Aliante R5 zadel

Dat liegt er niet om! Voor velen is dit meer dan ze ooit echt nodig zullen hebben. Laten we kijken hoe hij op de weg bevalt!

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen canyon endurace cf sl disc 8.0 review zadelpenDeze bladveer-zadelpen is even wennen, waarna het je ontzettend veel comfort oplevert!

Design

Qua design lijkt de Canyon Endurace veel op zijn populaire broer, de Canyon Ultimate. Als je in de specificaties duikt zie je echter wel wat verschillen: het geheel is allemaal net wat comfortabeler en wat minder racy. Een snel design dus, erg gaaf! Zeker in de rode kleur die wij testten. Je kunt momenteel uit drie kleuren kiezen: ‘Kerosine Red’, ‘Flash Blue’ en ‘Stealth’ (zwart) – soigneren is niet moeilijk dus (en bovendien heel belangrijk). De kabels zijn (afgezien van het stuur naar het frame) mooi intern verwerkt. Lekker clean dus. Al met al kwamen er veel positieve reacties op de rode Endurace uit deze test.

Comfort

Comfort op lange ritten is waar de Canyon Endurace voor gebouwd is. Het zit immers – bijna – in de naam. Dit is te danken aan een combinatie van factoren. Een van de belangrijkste is de gekozen wielset, met een 28mm band. De andere voornaamste factor die voor veel comfort zorgt is de Canyon VCLS 2.0 zadelpen, met ingebouwde bladveer. Deze combinatie zorgt ervoor dat je veel langer over de kasseien kan denderen voor je van je fiets trilt. Gravel en onverhard terrein is ook een feest: hiermee laat de Endurace echt zijn veelzijdigheid zien (in de klassieke zin van ‘gravel’, ik zou er geen mountainbikeroutes mee rijden). Daarnaast zorgt het lichtelijk langere en luiere (relatief aan de Ultimate) balhoofd voor fijne stuurmanoeuvres in een mooie fietstocht.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen canyon endurace cf sl disc 8.0 review gravelOok op gravel redt de Endurace zich heel goed!

Prijs-kwaliteit

Naast comfort is er nog iets waar de Canyon Endurace in uitblinkt: prijs-kwaliteitverhouding. Voor €2.500 koop je een carbon racefiets met zeer nette specificaties. Dit past natuurlijk helemaal in de filosofie van Canyon. Het is inderdaad zo dat de 7.0 versie €500 goedkoper is, met een 105 groep – tegenwoordig ook een hele mooie groep. Maar deze mist de bladveer-zadelpen (die los €250 kost) en die is erg belangrijk voor het comfort. Met de andere verschillen meegerekend (o.a. een betere wielset) raad ik aan voor de 8.0 versie kiezen. Een mooie deal volgens mij!

Service

Wanneer je een Canyon fiets koopt kun je voor service terecht bij het Canyon Service Center in Eindhoven of een van het groeiende aantal Canyon Friendly Bikeshops in Nederland. Sommigen zien hierin een nadeel: niet alle lokale fietsenmakers worden vrolijk van service aan niet-bij-hen-gekochte fietsen. Ikzelf lig hier niet wakker van. Waarschijnlijk zit je bij zo’n zaak toch al verkeerd. Met een beetje onderzoek vind je wel een goede fietsenmaker in de buurt of zelfs een die bij je langs kan komen. Plus: dit ‘probleem’ zou dan ook voor veel andere winkels, zoals grote online webwinkels of grote budgetwinkels, gelden.

Conclusie

De Canyon Endurace is mijn nieuwe favoriete fiets. Een prachtige fiets met een betaalbaar prijskaartje, met voor mij tot nu toe ongekend comfort. Met drie beschikbare kleuren is soigneren ook nog eens goed te doen. De Canyon Endurace CF SL 8.0 uit deze test heeft mijn Stamp of Approval!

+ Comfort
+ Prijs/kwaliteitverhouding
+ Design
+/- Een mechanieker vind je misschien niet bij jou op de hoek

Heb jij ervaringen met Canyon?

Deel ze in de Cobbles Strava club en help je mede-fietser aan meer info!

Gerelateerd artikel

Ben je benieuwd hoe je nog meer comfort kan toevoegen? Lees dan hoe je jouw racefietsbanden tubeless maakt! Je krijgt er ook nog meer grip bij cadeau en natuurlijk het belangrijkste: geen zorgen meer over lekke banden.

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×