Skip to main content

Den Haag staat misschien niet bekend als de fietsstad van Nederland, maar dat wil niet zeggen dat je niet leuk kunt wielrennen in Den Haag en omgeving. Martijn is een voormalig Hagenaar en voorziet je van een aantal goede tips voor routes rond de Hofstad.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Ruim vijf jaar heb ik in Den Haag gewoond. Over het algemeen met plezier, maar het laatste jaar begon Zeeland me te roepen, en merkte ik dat als je eenmaal hebt besloten te willen veranderen, er steeds meer dingen komen die je gaan tegenstaan. Dit wordt echter geen afrekening met Den Haag en omstreken, of met de duizenden stoplichten waar ik voor heb staan wachten met mijn racefiets, maar een ode aan mooie routes die te maken zijn vanuit Den Haag. Want die zijn er volop.

Route 1: door de duinen

Mijn eerste rit ooit in de regio Den Haag begon in Scheveningen. Mijn toekomstige huis werd nog bewoond door de vorige huurders, waardoor ik overnachtte bij mijn tante in Scheveningen. Komende vanaf het Kurhaus sloeg ik vlak na de gevangenis linksaf, de duinen in. Als snel kom je op de Prinsenberg. Denk bij het klimmen – met een percentage van gemiddeld één procent moet dat lukken – even aan Michael Boogerd. Boogie reed tijdens zijn jeugdjaren vaak door de duinen en waande zich bovenop de Prinsenberg klimmer. Na de Prinsenberg blijft het de hele tijd op en af gaan. Je kunt deze rit zo zot maken als je zelf wilt. Ik ben eens tot en met het Kopje van Bloemendaal gereden, maar ook na Bloemendaal kun je nog verder, tot in IJmuiden.

Je rijdt op deze route door Katwijk, Noordwijk en eventueel Zandvoort. Hier moet je over de boulevard, verder gaat de rit door duinen, waar je op een goede dag een vos kunt zien. Of sterretjes, tijdens een pittige bloktraining. Je kunt vooral in Noordwijk de boulevard links of rechts laten liggen en over de Erasmusweg rijden. Maximaal elf procent. Een tip: rijd deze route zo min mogelijk in de zomer. Het wil weleens druk zijn.

Bekijk de route op Komoot

Route 2: klimmen in Wassenaar

“Col du Wassenaarseslag. De Muur van Rijksdorp. De Van Bergenlaan.” De toch al niet bevriende collega keek me met een grote grijns aan. Hij had net verteld dat je voor het klimmen in Wassenaar moest zijn. Ik kende Wassenaar alleen van de grote huizen en Duinrell, niet van de beklimmingen. Dus ik naar Wassenaar. Eerlijk, met klimmen heeft het natuurlijk niks te maken. Maar je kunt er wel lekker trainen.
cobbles-wielrennen-routes-den-haag-wassenaar

De Col du Wassenaarseslag (het bleek dezelfde klim te zijn als de Muur van Rijksdorp) is 630 meter lang aan een percentage van drie. De Van Bergenlaan is mijn favoriet. Vanwege de ondergrond (klinkers), het percentage (maximaal negen procent) en het feit dat je er een rondje kunt rijden. Elke ronde van 900 meter klim je er 300. Voor de terugreis kan je makkelijk de duinen in, of door de bossen langs Duinrell rijden. Ideaal voor een wat korter ritje op een doordeweekse avond.

Bekijk de route op Komoot

Route 3: over de Maeslantkering

Dit rondje reed ik minstens eenmaal per week. Vanuit Den Haag vertrok ik richting Nootdorp en Pijnacker, om via Oude Leede weer naar het westen te rijden. Het stuk door Oude Leede is met zuidwestenwind best pittig. Door een polderlandschap ging het vervolgens over de Zweth richting Vlaardingen. Na Vlaardingen volgde het tweede zware stuk. Parallel aan de A20 ligt de Broekpolderweg. Open, recht, en meestal met wind tegen. Het enige minpunt aan deze weg is dat er geen kasseien liggen.

Via wat gekronkel door Maassluis zie je aan de linkerkant grote schepen de Nieuwe Waterweg bevaren, op weg naar de Noordzee. De blik naar links maakt langzaam maar zeker plaats voor de Ventoux van Zuid-Holland. De klim naar de Maeslantkering komt eraan. 350 meter aan bijna vijf procent. Ventoux is misschien licht overdreven. Afdalen doe je via de waterkant. Je kunt dit rondje ontelbare keren rijden, maar dat hoeft natuurlijk niet.
cobbles-wielrennen-routes-den-haag-maeslantkering

Vervolgens gaat het verder naar Hoek van Holland. Ik reed dit rondje vaak met zuidwestenwind. Het mooiste moment was het indraaien van de duinen net na Hoek van Holland. Wind mee, doodse stilte. Heerlijk. De duinen onder Den Haag zijn vlakker dan die aan de noordkant. Alleen vlak voor Kijkduin gaat het even omhoog. Een rondje van zo’n tachtig kilometer, door polders en duinen.

Bekijk de route op Komoot

Route 4: de Keukenhof op de fiets

Deze rit is het mooist tussen maart en mei, als de bollenvelden in volle bloei staan. Ik vertrok meestal richting Leidschendam, om vanuit daar over de met klinkers belegde Stompwijkseweg naar, niet verrassend, Stompwijk te rijden. Door het Groene Hart rijd je door Hazerswoude en langs Alphen aan den Rijn. De landende en opstijgende vliegtuigen worden groter naarmate je Leimuiden nadert. In Leimuiden kan je ervoor kiezen langs de Kaag te rijden. Ook fraai, maar in maart, april en mei zijn de bollenvelden rond Lisse mooier. Bij de Keukenhof niet vergeten te zwaaien naar iedereen die in de file staat om naar de bloemen te komen kijken.
cobbles-wielrennen-routes-den-haag-bollenveld

Ook nu kun je kiezen hoe je terug richting Den Haag gaat, door de duinen, of via Voorhout, Rijnsburg en Wassenaar. De Vlietweg, langs het gelijknamige watertje is ook een optie, zie wel dat je niet door Leiden rijdt.

Bekijk de route op Komoot

Route 5: de Reeuwijkse Plassen en de Rottemeren

Het liefst heb ik tijdens fietstochten in het begin wind tegen. Dat valt met Den Haag als vertrekpunt niet altijd mee, gezien de zuidwestenwind die meer dan eens blaast. Het gebied ten oosten van Den Haag is echter te fraai om niet te komen. Bovendien is het er een stuk rustiger dan in de duinen. Zolang je niet door Gouda rijdt, kom je op deze route weinig drukke punten tegen. De Reeuwijkse Plassen zijn mooi, net als de Rottemeren en het Bergse Bos, net boven Rotterdam.

Bekijk de route op Komoot

cobbles-wielrennen-routes-den-haag-reeuwijk

Conclusie

Rond Den Haag is het prima fietsen, al is het er drukker dan in bijvoorbeeld Noord-Brabant of Zeeland. In de steden schiet het niet op, maar daarbuiten is er genoeg natuurschoon. Mijn excuses voor de stoplichten, ik heb nog voorgesteld om ze weg te halen.

Tot slot: als vertrekpunt zou ik centrum Den Haag (ik woonde jaren aan de Schenkkade) niet aanraden. Leidschendam is een prima alternatief.

Waar ga jij het liefst wielrennen in Den Haag en omstreken?

Deel je favoriete routes met je clubgenoten in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-routes-den-haag-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×