Skip to main content

De tijd dat een fietscomputer alleen snelheid en afstand kon meten ligt ver achter ons. Tegenwoordig zijn het volwaardige navigatie-apparaten die je voorzien van alle mogelijke informatie over je rit. Ook de Lezyne Mega XL is zo’n alleskunner. Ruurd ontving een testexemplaar en vertelt je of de Mega XL ook megagrote prestaties levert.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De Mega XL is het paradepaardje onder de fietscomputers van Lezyne. Het apparaat is verkrijgbaar voor een adviesprijs van €199,95 (bijvoorbeeld bij onze partner Bikester). Hiervoor krijg je een oplaadkabel, stuur(pen)houder en uiteraard het apparaat zelf. Wil je weten hoe deze prijs zich verhoudt tot andere navigatiesystemen? Kijk dan naar onze megatabel van fietscomputers.
cobbles-wielrennen-lezyne-mega-xl-review-box

De theorie: indrukwekkende specificaties

Wie de specificaties bekijkt van fietsnavigatiesystemen in deze prijscategorie zal zich zeer waarschijnlijk afvragen: Hoe dan?

Accu

Om maar te beginnen bij het begin: de accuduur is maximaal 48 uur, een getal om u tegen te zeggen. Uiteraard gaat het hier om een maximale accuduur en gaat de batterij minder lang mee als je veel gebruik maakt van energieslurpende functies zoals navigeren.

Data

Uiteraard meet de Lezyne Mega XL alle mogelijke parameters die te maken hebben met snelheid en tijd. Voor het meten van andere gegevens kun je externe sensoren koppelen met behulp van ANT+ en bluetooth. Behalve een kadans- en/of hartslagmeter kun je ook een vermogensmeter aansluiten.
cobbles-wielrennen-lezyne-mega-xl-review-home

Navigatie

Je locatie wordt bepaald met behulp van twee satellietsystemen (GPS en GLONASS), wat de nauwkeurigheid ten goede komt. Navigeren kan met behulp van turn-by-turn maar ook met behulp van een breadcrumb spoor. Om te navigeren kun je zelf (gratis) via de site of de begeleidende app kaarten uploaden naar het apparaat.

App

Met de app kun je ook routes maken, laden en inzien, en hij is handig om de navigatie in te stellen. De Lezyne Mega XL heeft namelijk geen touchscreen en zonder app moet je hem instellen met de knoppen aan de zijkant. Daarnaast kun je in de app je gereden ritten inzien en kun je het apparaat synchroniseren met bijvoorbeeld Strava.

Met een indrukwekkende lijst specificaties en functies is de Lezyne Mega XL op papier een fantastisch apparaat. Zo veel mogelijkheden voor deze prijs is ongeëvenaard. Maar werkt het in de praktijk allemaal net zo mooi als in de handleiding?

De praktijk: de Lezyne Mega XL is een topapparaat…

Accu

De prijs/kwaliteitverhouding van dit apparaat is wel echt top. Om ook hier maar te beginnen bij het begin: de accuduur stelde zeker niet teleur. Ik heb vaak gecontroleerd of hij al aan opladen toe was, maar dit was meestal nog niet nodig. In totaal heb ik op één lading 22 fietsuren gemaakt. Dat lijkt misschien weinig, maar op dezelfde acculading heb ik ook de GPS ingesteld, gebruik gemaakt van de navigatiefuncties, gefietst met sensoren, en (te) veel op het terras gezeten. Met de capaciteit van de accu zit het dus echt wel goed, je hoeft zeker niet bang te zijn dat het apparaat meer tijd aan de oplader ligt dan dat het op je fiets zit.
cobbles-wielrennen-lezyne-mega-xl-review-menu

Data

De Lezyne Mega XL biedt je de keuze uit veel verschillende datavelden om je tijdens de rit van alle gewenste informatie te voorzien. Zodra je het apparaat opstart kun je gelijk het gewenste profiel kiezen. Ik heb zelf verschillende profielen gemaakt voor ritten op de racefiets, gravelbike en MTB, zodat ik per ritsoort gelijk de gewenste data voor mijn neus had. Ook is het mogelijk om per profiel meerdere pagina’s aan te maken, zodat je tijdens je rit nog kunt wisselen van scherm.

Navigatie

De kaart heeft door het zwart/wit scherm een heldere en duidelijke weergave, zodat je goed kunt zien waar je moet fietsen en wanneer je moet afslaan. Ook de mogelijkheid om de navigatie zowel horizontaal als verticaal te monteren helpt mee met de weergave. Zo vond ik het persoonlijk voor navigeren fijner als de navigatie horizontaal gemonteerd zat. Als ik zonder de navigatiefuncties ging fietsen monteerde ik hem verticaal. Tenslotte viel het mij ook op dat de navigatie mooi strak in de steun geklikt zit.
cobbles-wielrennen-lezyne-mega-xl-review-navigatie

App

Het instellen van de schermen en de navigatie deed ik via de app. Mijn mobiel was doorgaans binnen een paar seconden seconden verbonden. Soms was het even zoeken, maar over het algemeen was het geen probleem om de juiste functie of instelling te vinden. Op deze manier kon ik vanaf mijn mobiel een route starten of op mijn navigatie meldingen lezen.

…Maar er blijft altijd iets te wensen

De Lezyne Mega XL is zonder meer een prima fietscomputer, maar toch kan ik nog wel een paar verbeterpuntjes noemen. Deze zitten voor mij vooral in de navigatiehoek. Zo zijn er standaard geen kaarten geladen in het apparaat. Dit moet de gebruiker dus zelf doen. Het systeem waarmee je kaarten zoekt en laadt is vrij traag, en je kunt maar een beperkt gebied per keer laden. Het downloaden en inladen van de kaart van Nederland kostte zo’n 15 minuten. Dit hoef je natuurlijk niet elke keer te doen, maar het zou mooi zijn als Lezyne standaard een kaart van (bijvoorbeeld) Europa op het apparaat zou zetten. Ook vind ik het jammer dat je alleen routes vanaf je mobiel kunt laden, en dus niet in het apparaat zelf een route kunt maken. Helaas ging het inladen van routes, gemaakt in Strava, niet altijd zoals gepland.

Tenslotte nog een heel persoonlijk dingetje. Zelf ben ik gewend om met de windrichting op mijn datascherm te fietsen. Dit was bij dit apparaat helaas geen optie. Gelukkig kon ik wel snel naar de kaart switchen, zodat ik alsnog wist welke kant ik op fietste.
cobbles-wielrennen-lezyne-mega-xl-review-strava

Conclusie

Ik zou niet weten waar je voor €200 een betere fietscomputer kunt vinden. De Lezyne Mega XL heeft veel functies en is goed aan te passen aan je persoonlijke voorkeuren. De accuduur zal je zeker niet teleurstellen. De navigatiefunctie heeft zijn beperkingen, maar voor apparaten die het beter doen zul je ook dieper in de buidel moeten tasten. Dus ben jij op zoek naar een goede GPS fietscomputer in dit prijssegment? Dan is de Lezyne Mega XL zeker een aanrader.

Ben jij weleens verdwaald tijdens een fietstocht?

Vertel je verdwaalverhaal (met óf zonder navigatie) in de Cobbles Cycling Strava Club. Nog geen lid? Aanmelden is gratis!

Gerelateerd artikel

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×