Skip to main content

Tubeless banden kom je steeds vaker tegen en al lang niet meer alleen op mountainbikes. Ook op gravelbikes, cyclocrossers en zelfs racefietsen! Met name voor de laatste zien we een sterke groei; niet alleen in in mensen die er op rijden, maar ook in bandenmerken die een tubeless variant aanbieden. Maar wat is tubeless nou precies, en waarom zou je het op je racefiets willen? Merlijn legt het je haarfijn uit.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is gemaakt in samenwerking met Continental fietsbanden. Dank aan Merlijn S. Photography voor de mooie foto’s!

Tubeless betekent eigenlijk grofweg hetgeen wat het woord betekend; je rijdt op een buitenband zonder binnenband. Deze buitenband sluit vaak wat strakker om de velg zodat ie volledig luchtdicht is, en je vult ‘m normaal gesproken met witte vloeistof; latex. Dit zorgt ervoor dat de band helemaal luchtdicht op de velg komt te zitten en beschermt je tegen lekke banden.

Voordelen tubeless racefiets banden

Daar komen ook nog eens een aantal mooie voordelen bij om de hoek kijken: de latex zorgt ervoor dat als je een (klein) gaatje hebt deze al rijdend wordt gedicht; soms heb je het geeneens door! Ook is de kans op stootlek aanzienlijk lager, doordat je geen binnenband meer hebt. De rolweerstand is ook nog eens lager door het ontbreken van een binnenband. Hierdoor heb je meer grip en kan je met een lagere druk rijden.Dit vertaalt zich in voordelen op allerlei verschillende terreinen; zo kan je met een lagere druk en minder kans op stootlek vliegen over kasseien; maar ook bij een technisch criterium waar je op de limiet door de bochten moet heb je overal maximale grip.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen tubeless racefiets banden continental bandendrukMet tubeless banden kun je met minder druk rijden

Ben jij tubeless ready?

Dat klinkt allemaal goed, en misschien wil je nu zelf ook wel eens kijken of dit iets is voor je volgende bandensetje. Voordat je begint is het handig om te kijken of je velgen tubeless-ready zijn. Steeds meer nieuwe wielen zijn dit, maar helaas nog niet allemaal. Verder heb je het volgende nodig:

 • Tubeless banden; bijvoorbeeld de populaire Continental GP5000
 • Sealant; bijvoorbeeld Continental Revo Sealant
 • Tubeless ventielen
 • Bandenlichters
 • Rimtape, bijvoorbeeld Continental Easytape aan in combinatie met de GP5000

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen tubeless racefiets banden continental grand prix 5000 sealantMet deze producten van Continental kun je je racefiets tubeless maken

How to: racefiets banden tubeless maken

We beginnen met de velgen en de Continental Easytape. De velg moet helemaal luchtdicht zijn, dus alle spaakgaatjes moeten worden afgedekt. Zorg dat je de juiste breedte hebt; minimaal de interne breedte van de velg, maar 1 of 2 millimeter breder is nog beter.  Trek de tape strak over het velgbed; zorg dat alle spaakgaten volledig afgedicht zijn en dat de tape goed strak erop geplakt zit. Prik bij het ventielgat een klein gaatje waar het ventiel later doorheen kan.

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen tubeless racefiets banden continental spaakgatenEen luchtdichte velg

Als je geluk hebt (zoals hier op de foto’s) heb je een velg waarbij er geen spaakgaten meer zitten; dan hoef je dus ook niet te tapen, dat scheelt weer!

Nu mag het ventiel er in. Zorg dat het gat in de rimtape waar het ventiel door moet mooi aansluit, zodat ook hier geen luchtverlies kan optreden. Draai het ventiel vervolgens goed vast met het boutje.

Vervolgens gaan we de banden monteren. Dit werkt hetzelfde als bij een normale band; eerst de ene kant erop leggen, en dan de andere kant. Gezien de banden wat strakker aansluiten gaat dit vaak wel wat moeilijker dan bij een normale band; maar met wat spierkracht en handigheid liggen deze GP5000 Tubeless er zo op.

Tubeless racefiets banden tips

 • Gaat het bij jou minder makkelijk? Hier enkele tips:
 • Probeer de band wat op te rekken; ga er op staan en trek er een half minuutje hard aan met je handen.
 • Probeer de zogeheten ‘tire bead’ (de rand van de band) zoveel mogelijk in het midden van de velg te houden. Het midden van de velg is vaak iets dieper, en dit geeft je meer speling om de band erop te leggen.
 • Er bestaan speciale tools om je band op de velg te trekken. Mocht het écht niet lukken, is dit een goede uitkomst.

Latex / sealant aanbrengen

De band zit er op, tijd om ‘m te vullen met sealant! Afhankelijk van de grootte van de band raadt Continental aan om 25-30 milliliter Revo Sealant te gebruiken per band. Dit kan je op twee manieren toevoegen:

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen tubeless racefiets banden continental sealant ventiel(1) Giet de sealant door het ventiel

(1) Door de ventielkern eruit te halen kan je het (eventueel met een spuit) door het ventiel in de band krijgen

Artikel gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen tubeless racefiets banden continental sealant bandenlichter(2) Giet de sealant rechtstreeks in de band

(2) Je kan ook met twee bandenlichters de band iets oplichten, en het dan in de band spuiten. Als de sealant erin zit, draai het wiel vervolgens goed rond om te zorgen dat het zich goed kan verspreiden in de band.

Banden oppompen

Tijd om te pompen! Normaal gesproken moet dit vrij makkelijk gaan; een kwestie van pompen en wachten tot de band zich ‘zet’ op de velg, met een hard ploppend geluid. Bij deze band/velg combinatie gebeurde dit overigens niet, maar met 8 bar zat de band wel goed op de velg.

Lekt je tubeless racefiets band nog steeds lucht?

Het kan gebeuren dat je band alsnog wat lucht lekt en je ‘m niet goed opgepompt krijgt; dan kan je de volgende dingen doen.

 • Haal de ventielkern er uit, en pomp ‘m zonder ventielkern op. Dan krijg je per pomp sneller lucht er in, en zet de band zich makkelijker.
 • Rol het wiel over de grond en voer wat druk erop uit; zo komt de sealant ook goed op de tire beads.
 • Als het echt niet lukt; zoek een compressor op, of ga langs je lokale fietsenmaker die een compressor heeft.

Klaar!

Je kan je wielen weer onder je racefiets gooien, en lekker een stukje gaan rijden. Vergeet niet om de sealant elke 3 tot 4 maanden even bij te vullen. De sealant droogt uit, waarmee je weer gevaar op lek loopt. Ook als je fiets te lang stil staat loop je kans op lek (omdat de sealant dan op een plek opdroogt), dus weer een extra reden erbij om veel te fietsen!

Check ook de website van Continental voor de nieuwste racefiets banden.

Wat vind jij van tubeless racefiets banden?

Praat mee in de Cobbles Strava club!

Gerelateerd artikel

Wil jij álles weten over racefiets banden? Check dan onze mega uitgebreide racefietsbandengids:

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×