Skip to main content

Wil jij graag een Alpencol beklimmen, maar er niet helemaal voor naar Frankrijk rijden? Beklim er dan een in Nederland! Tijdens de 1K Ride toertocht op 1 september maak je meer dan 1000 hoogtemeters over de glooiende heuvels van de Posbank. Onze locatie-expert Merlijn geeft je alvast een voorproefje van de klimmen die je in de 120km route van de toertocht kan verwachten.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is geschreven in het kader van onze samenwerking met NL Tour Rides, dat het hele jaar door prachtige toertochten door heel Nederland verzorgt.

Inschrijven & info 1K Ride

Tijdens de 1K Ride van onze partner NL Tour Rides beklim je natuurlijk geen echte Alpencol, want het hoogste punt van Nederland, gelegen in Limburg, is maar 322 meter boven zeeniveau. Maar meer dan duizend hoogtemeters in een ritje, dat kan natuurlijk wel! Sterker nog: daarvoor hoef je niet eens naar het hoogste punt, helemaal in Zuid-Limburg af te reizen.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen veluweHeerlijk toch om in deze omgeving te kunnen toeren?

In Gelderland, op de glooiende heuvels van de Posbank en de steile stuwwal boven de Rijn zijn tientallen klimmetjes te vinden, die vaak venijnig steil omhooglopen. Met de Zijpenberg als Souvenir Henri Desgrange, oftewel het hoogste punt in de route met 106 meter boven NAP, kom je buiten het zuiden van Limburg nergens anders zo hoog in Nederland.

1K Ride: Een goed begin is het halve werk

De route begint bij de Westerbouwing op het Dunoplateau, een mooi gelegen plek bovenop de stuwwal waar je aan fantastisch uitzicht hebt over de rivierenvallei aan de andere kant van de Rijn. Het is zaak om de benen meteen goed om te warmen nadat je van start gaat, want na slechts 7 kilometer volgt de eerste klim en dat is meteen een pittige. De Holleweg is dan wel niet lang, maar met de eerste 200 meter aan 11% moet je zeker niet te hard van start gaan! Vanaf hier gaat de route langzaam richting de Veluwezoom, maar eerst slingeren we in Oosterbeek nog mooi over de stuwwal, waar het geen meter vlak is!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen dunoplateauUitzicht vanaf het Dunoplateau

Voordat je bij de Veluwezoom aan komt, moet je natuurlijk nog door Arnhem. De mensen die hier weleens eerder zijn geweest weten dat dit misschien wel de meest heuvelachtige stad van Nederland is, waar overal steile straatjes zomaar opduiken en je door oude woonwijken heen fantastisch kan klimmen. Naast woonwijken heb je ook fantastische vergezichten; bij park Klarenbeek kan je kilometers ver kijken en zie je bijna de hele stad onder je liggen. Een on-Nederlands mooi uitzicht!

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen klarendalUitzicht bij park Klarenbeek

1K Ride: sightseeing bovenop de Veluwezoom

Zodra je Arnhem uit rijdt wordt het langzamerhand tijd voor de echte klimmen rondom de Veluwezoom, die in lengte en percentages toch vaak wat meer voorstellen dan de rest van het parcours. Zo is de klim naar de Posbank ruim 2 kilometer met een mild stijgingspercentage van 3%. Maar laat dat getal je niet foppen; de laatste honderd meter loopt ruim boven de 10% en hier is het voor de meeste fietsers harken naar de top.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen veluwezoomDe 1K Ride voert je door de Veluwezoom

Vergeet niet even van het uitzicht te genieten hier, want met helder weer reikt het uitzicht tot in Duitsland! Ook de volgende 15 kilometer loopt de route nog dwars door dit fantastische Nationale Park, vergeet dus vooral niet om te genieten van de prachtige omgeving.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen posbankVergeet niet te genieten van het uitzicht bovenaan de Posbank!

1K Ride: recht omhoog door Arnhem

Eenmaal terug in Arnhem komt de volgende klim alweer snel; via de Doctor Schaepmanlaan ga je recht omhoog dwars door de wijk Geitenkamp. Door de bebouwing aan beide kanten lijkt de klim steiler dan ie in werkelijkheid is en doordat ie rechtdoor omhoogloopt lijkt ie bijna eindeloos. Dat is ie niet, maar na zoveel klimkilometers ga je elke meter omhoog voelen.

1K Ride: op adem komen

Als je Arnhem weer goed en wel uit bent is er eindelijk tijd om even op adem te komen. De klimmetjes zijn hier even voorbij. Tijd om bij te komen dus, of juist de snelheid nog even flink omhoog te gooien. Het zwaarste gedeelte heb je in ieder geval gehad!

Via Bennekom en Wageningen ga je nog een paar keer omhoog, en hoewel kort, de Wageningse Muur blijft een fraaie klim.

Het slotstuk: de Italiaanseweg

Maar we zijn er nog niet! Om de benen voor de laatste keer goed leeg te trekken gaan we nog een keer goed omhoog; waar anders dan de Italiaanseweg! Na bijna 120 kilometer gaat deze klim absoluut pijn doen. Nog een tip: fiets het eerste gedeelte rustig op, na de eerste haarspeld vlakt de klim wat af, waarna je je maten er flink af kan fietsen als je nog wat over hebt! Eenmaal boven is er tijd om uit te hijgen; je hebt het gehaald! De finish ligt nog geen twee kilometer verderop.

Tekst gaat verder onder afbeelding
cobbles wielrennen toertochten nl tour rides 1k ride toertocht klimmen italiaansewegDe Italiaanseweg

Die duizend hoogtemeters kan je mooi in je zak steken!

Info & inschrijven 1K Ride

Bij de 1K Ride wordt je sfeervol bij de start onthaald. Parkeren kan gratis bij het start/finish-terrein. Bij deze Finish Village bij de Westerbouwing geniet je van een prachtig uitzicht over de Rijn tot aan Nijmegen aan toe. Om het genieten te garanderen ontvang je een gratis drankje en kun je bij de foodtrucks terecht voor een hapje. Ook onderweg wordt je niet vergeten, want de revitaliseringspunten goed uitgerust, zowel voor de interne wielrenner, als voor zijn/haar fiets – met een technische hulppost van Cyclon. Mocht er echt iets misgaan is er ook een bezemwagen die je ophaalt.

Ben je overtuigd van de 1K Ride? Schrijf je dan in via onderstaande button, dan help je Cobbles ook een beetje! Inschrijven kan vanaf €25 voor een vriendenteam (va. 5 pers.) of €27 individueel. Alvast bedankt!

Inschrijven & info 1K Ride

Naast de mogelijkheid tot inschrijven vind je achter deze link info over het 1K Ride wielershirt, de routekaartjes en bereikbaarheid.

Wat zijn jouw tips om te klimmen?

Deel ze met je medefietsers in de Cobbles Strava club!

Gerelateerd artikel

Wil je beter leren klimmen, om die Alpencol te overleven? Check dan onze 5 tips voor wielrenners om beter te leren klimmen.

cobbles wielrennen klimmen tips gerelateerd

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×