Skip to main content

Wielerschoenen moeten tegenwoordig niet alleen praktisch of stijf zijn, iedereen die een beetje gesoigneerd op zijn fiets zit heeft een stijlvol paar wielerschoenen aan zijn voeten. Glimmend, brandschoon, en als het even kan smetteloos wit. Maar er is tegenwoordig van alles te krijgen, in alle kleuren van de regenboog. Van Rysel is een relatief nieuwe naam in het schoenenschap. Merlijn neemt de proef op de som en test het topmodel, de Van Rysel RR900.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Eerlijk is eerlijk, Van Rysel is niet helemaal een nieuwkomer. Het merk was voorheen bekend als B’twin, het ‘eigen merk’ van sportwinkel Decathlon. Van Rysel is eigenlijk een nieuw merk: puur gericht op wielrennen, met focus op de competitief ingestelde fietser. Komt dat even mooi uit: ondergetekende rijdt al een paar jaar met de vorige wielerschoen van Decathlon, toen nog onder de naam B’twin. Prima vergelijkingsmateriaal dus.
cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-02

Stijlvolle sloffen

De Van Rysel RR900 maakt qua uiterlijk meteen indruk. De schoen is in een prachtig parelmoer-grijs beschikbaar, die alle kleuren van de regenboog weerkaatst in de zon. En ook in volledig matzwart, dit is de kleur die ik test. Onopvallend maar toch stijlvol. De schoen beschikt over een volledige carbon zool, en ook over 2 ATOP draaiknoppen om hem goed strak te zetten. De vormgeving is verder minimalistisch, met alleen wat ventilatiegaten aan de zijkant en een reflecterende streep achterop. Bij de neus zit beschermend rubber en ook de hak heeft een stuk rubber eronder, zodat je prima kan lopen op deze schoenen zonder dat je meteen de zool beschadigt. In maat 43 weegt hij slechts 312 gram (zonder plaatjes) per schoen! En had ik al verteld dat de Van Rysel RR900 voor €129,99 al aan je voeten zit?
cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-05

Wie de schoen past…

De maatvoering van de schoen is vrij groot, in vergelijking met zijn voorganger althans. Waar ik voorheen een maat 45 had (toegegeven, misschien een klein tikkeltje te groot maar ze zaten erg comfortabel), zitten mijn voeten bij dit model in een maat 43 als gegoten. Ik rij zelf regelmatig met een andere zool, en ook deze past er gewoon in. De wreef is bij dit model standaard al wat hoger dan ik gewend ben, maar dat vind ik niet erg. Voor mij betekent het dat mijn voet in zijn geheel beter ondersteund wordt, maar dit verschilt natuurlijk per voet. Als ik de schoen aandraai sluit hij mooi strak af, en vormt hij mooi om mijn voet. Bij de tenen is het wel wat krap, maar nog net niet oncomfortabel.
cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-04

Geen halve zool

Als ik op de fiets spring valt de full carbon zool meteen op, deze is beduidend stijver dan wat ik gewend was. Vooral bij even aanzetten na bochtjes merk je dit meteen, en natuurlijk bij gas geven op klimmetjes. Dit is gewoon gratis wattage! Het bijstellen op de fiets is ook makkelijk zat met de ATOP draaiknoppen, al heb ik het idee dat ik ze soms niet allebei precies even strak krijg. Of dit aan mijn voeten ligt of aan de schoenen durf ik niet te zeggen, maar echt storend is het niet. Wat me iets meer stoort is de wel erg goede ventilatie. Nou ja, in het frisse voorjaar in ieder geval. Ik heb van nature al snel koude voeten, en door de ventilatie in de zijkant en in de zool worden ze er niet warmer op.
cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-03

Bang for your buck

Al met al moet ik zeggen dat de Van Rysel RR900 op het eerste gezicht absoluut geen verkeerde wielerschoenen zijn. Sterker nog: dit zou wel eens de best bang for your buck kunnen zijn, oftewel de beste prijs-kwaliteit verhouding. Een carbon zool voor 130 euro heb ik in ieder geval nog niet eerder gezien! De afwerkingskwaliteit lijkt ook prima, en ze zien er ook nog eens mooi uit. Maar een eerste indruk zegt niet alles en dat weten wij ook. Daarom gaan we deze zwarte sloffen ook aan een long-term review onderwerpen. Over een half jaar meer!

Zweer jij bij gebod 6.11 van de wielercode (Schoenen zijn zwart), of houd je wel van een flitsend kleurtje aan je voeten?

Ga de discussie aan in de Cobbles Cycling Strava Club en overtuig de anderen. Foto’s zijn welkom!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-van-rysel-rr900-schoenen-review-gerelateerd

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×