Skip to main content

Ben jij op zoek naar een mooie toertocht dit voorjaar? Wil jij je even in de roze trui wanen? Denk dan eens aan de Gran Fondo Rosa. Deze uitdagende toertocht vindt plaats op 19 mei en start in Oosterbeek. Onze eigen local en fotograaf Merlijn ging op pad om de Endurance-route (110 km) alvast te verkennen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Disclaimer: dit artikel is gemaakt in samenwerking met NL Tour Rides. NL Tour Rides biedt een toertochtkalender met zeer goed verzorgde toertochten voor recreatieve, geoefende en fanatieke toerwielrenners. Bekijk de kalender.

Italië op de Veluwe

Vier het Italiaanse wielrennen! Er zijn weinig landen waar ze meer passie voor wielrennen hebben, en waar het levensmotto ook nog eens la bella vita is. Waar anders dan op de Veluwe ga je dit vinden in Nederland? Prachtige natuur, een heerlijke omgeving, en ook nog eens een route die bomvol venijnige klimmetjes zit. Want die zijn er meer dan je denkt hier!

De Gran Fondo Rosa begint allesbehalve voorzichtig: met nog geen 5 kilometer in de benen begin je al aan –hoe kan het ook anders– de Italiaanseweg! Dit eeuwenoude klinkerweggetje over het prachtige Landgoed Duno loopt fraai omhoog, met twee echte haarspeldbochten. Met percentages die de 10% aantikken is dit een echt kuitenbijtertje, en door de slecht liggende klinkers is het een uitdaging om je tempo te houden.

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-italiaansewegKlimmen over de klinkers van de Italiaanseweg.

Hierna slingert de route verder over deze stuwwal, die is ontstaan in de ijstijd doordat het ijs een enorme hoeveelheid land voor zich uit schoof. Dat ijs is gelukkig weg, maar de heuvels zijn gebleven en dit maakt het midden van Nederland tot een fantastisch fietsgebied.

Koers richting Nijmegen

Hierna gaat de route richting Nijmegen (tenzij je de kortste route fietst), en gaat dwars door het gebied tussen Rijn en Waal. Een fraai boerenlandschap, afgewisseld met kleine dorpjes en lange rechte stukken waar je de gashendel vol open kunt trekken. Als er hier wind staat kun je een mooie waaier trekken, of juist je maten eraf rijden in het kantje!
Bij Slijk-Ewijk draai je de dijk op en zie je Nijmegen al liggen, en als je goed kijkt zie je Berg en Dal al opdoemen, waar de beruchte Oude Holleweg ligt. Als je Nijmegen binnen rijdt via de Waalbrug zie je de heuvels al goed liggen, een indrukwekkend gezicht.

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-waalbrugVia de Waalbrug rijd je Nijmegen binnen.

Klimmen zoals de profs (bijna dan)

Via een klein stukje Ooijpolder bereik je dan al snel Beek, en hier ligt misschien wel het zwaarste drieluik uit de omgeving: Van Randwijckweg – Oude Holleweg – Ubbergse Holleweg. Qua percentages zijn dit echte beesten, met de Oude Holleweg als zwaarste: uitschieters tot boven de 14% en de steilste 400 meter is 12% gemiddeld! Je hebt inmiddels ook al zo’n 50 kilometer Gran Fondo Rosa in de benen, dus deze ga je voelen!

Bij het oude electriciteitsgebouw, vroeger de energievoorziening voor de tram, begint het. De Van Randwijckweg is nog rustig inkomen, maar de Oude Holleweg kan zich niet voor niets meten met de klimmetjes uit Zuid-Limburg; dit is omhoog harken! Als toetje dan nog de fraaie Ubbergse Holleweg; een bijzonder mooi klinkerweggetje dat dwars door het bos omhoog gaat, misschien wel de mooiste klim in de omgeving.

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-van-randwijckwegHet begin van een heftig stukje klimmen.

Dijkweggetjes & rivieren

Daarna is het al snel koers richting de Veluwe, waar de andere bekende klimmetjes uit Gelderland worden bedwongen. Via de Waaldijk en Rijndijk slingert de route langs de grote rivieren mooi die kant op. Hier kan je ook weer lekker gas geven, maar de dijkjes zijn smal dus rekening houden met ander verkeer is het erg belangrijk. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar zeker ook voor die van je medemens!

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-waaldijkOp de Waaldijk kun je vol gas.

Vergezichten op de Posbank

Het laatste stukje is langs de IJssel en hier zie je de heuvels van de Veluwezoom al opdoemen in de verte. Een van de grootste natuurgebieden van Nederland, en zelfs een Nationaal Park! Als je eenmaal de Posbank op draait zie je meteen waarom dit zo is. Naast dat dit een venijnige klim is met een erg steil laatste stuk zijn de vergezichten werkelijk fantastisch: glooiende heidevelden en prachtige bossen. Bovenaan is een uitkijkpunt waar je met helder weer ruim 20 kilometer ver kunt kijken! Dit is het hoog(s)tepunt van de Gran Fondo Rosa. Vanaf hier heb je nog meer dan 15 kilometer voor de boeg, dus verschiet je laatste kruit niet te vroeg!

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-posbankHet uitzicht op de Posbank is de moeite waard.

Afdalen!

What goes up must come down; de afdaling van de Zijpenberg is een van de mooiste in de omgeving, met prachtige bochten waan je je even in een Alpenafdaling. Let wel op, er kan je ook verkeer tegemoet komen, dus blijf te allen tijde op je eigen weghelft! Vervolgens ga je via de gemeen steile haarspeldbochten van de net zo beruchte Emmapiramide richting Arnhem.

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-emmapiramideDe Emmapiramide: nog één keer flink op de pedalen.

De finale van de Gran Fondo Rosa: Arnhem

Midden in de misschien wel heuvelachtigste stad van Nederland pak je ook nog een fraaie klim mee: de Monnikensteeg.  Deze loopt fraai om park Klarenbeek heen, een van de vele stadsparken in Arnhem. Via Park Sonsbeek en Park Zypendaal slinger je door en uit Arnhem om weer in Oosterbeek uit te komen. De Gran Fondo Rosa zit erop, tijd voor een lekker biertje!

Na de toertocht kun je bij de finish op groot scherm genieten van de finale van de Giro, de tijdrit in Verona. Blijf dus vooral achteraf nog even plakken!

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-posbank-2

Naast de Endurance-route die ik fietste biedt de Gran Fondo Rosa ook tochten van 80 en 160 km. Bij inschrijving voor de Gran Fondo Rosa krijg je 2 gratis startbewijzen voor Mission Pink op 2 juni, met start en finish op de Markt in Arnhem. Na deze toertocht kun je op een megascherm de ontknoping van de Giro d’Italia volgen (de tijdrit in Verona).

Inschrijven

Via de website van NL Tour Rides kun je je inschrijven. Wil je ons een beetje helpen? Gebruik dan deze link:

Inschrijven voor Gran Fondo Rosa

Wanneer je je inschrijft voor de Gran Fondo Rosa ontvang je tevens twee inschrijfbewijzen voor Misson Pink op 2 juni, met start en finish op de markt in Arnhem.

Hoe kom jij in ‘roze’ Italiaanse sferen?

Welke route doet jou aan Italië denken, of waar onderweg vind je de beste espresso of gelato? Alle Italiaanse inspiratie is welkom in de gratis Cobbles Cycling Strava Club.

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-gerelateerd-1

cobbles-wielrennen-gran-fondo-rosa-gerelateerd-2

Het begon bij een fixie, maar al snel kwam er ook een racefiets en een crosser bij. Merlijn is van alle markten thuis en rijdt graag wedstrijden, als het kan elk weekend. ’s Zomers criteriums en in de winter veldritten. Merlijn werkt als zelfstandig fotograaf onder de naam Merlijn S. Photography!

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×