Skip to main content

Op de Utrechtse Heuvelrug liggen fantastische mountainbikeroutes. De meeste aandacht en lof gaat naar de routes bij Amerongen en Leersum, maar in de bossen bij Zeist en Austerlitz liggen ook twee prachtige tracks. Marc reed ze allebei en vertelt waarom hij vindt dat de mountainbikeroute Zeist/Austerlitz niet veel onderdoet voor Amerongen/Leersum.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Als je gaat mountainbiken in Zeist en/of Austerlitz kun je goed parkeren bij hotel Bergse Bossen. Op zondagochtend is het wel druk, maar er is genoeg parkeergelegenheid. Dit is in ieder geval een fijne plaats om te starten en te eindigen. Voordat je begint kun je er een goede kop koffie drinken, en als je klaar bent kun je heerlijk op het terras zitten. Een bijkomend voordeel is dat je bij de receptie een MTB-vignet kunt kopen. Dit kost €7,50 per (kalender)jaar en is geldig voor alle routes op de Utrechtse Heuvelrug. Maar ook op andere plekken kun je de auto kwijt, bijvoorbeeld op parkeerplaats Woudenbergscheweg langs de N224.

cobbles-mountainbiken-route-zeist-austerlitz-kaartDe routes van Zeist (rood) en Austerlitz (paars). De blauwe icoontjes zijn mogelijke startpunten (zie tekst). Bij het oranje icoontje vind je de piramide van Austerlitz.

Route Zeist

Vanaf het hotel ga je onder de A12 door om te starten met de mountainbikeroute Zeist/Austerlitz. Als je hier start kom je eerst op de route van Zeist, die is aangegeven met rode bordjes. Afgelopen zomer heb ik de route gefietst bij een temperatuur van 30 graden, en de track lag er uitstekend bij. Je hoeft geen enkele keer van de fiets omdat er bijna geen mul zand is, in tegenstelling tot andere routes in het land. Afgelopen januari heb ik de route weer mogen fietsen, maar nu met een temperatuur van 2 graden onder nul. Wederom lag de route er geweldig goed bij. De route kenmerkt zich door een zeer stevige ondergrond van hard zand en grind, die met verschillende weersomstandigheden uitstekend te fietsen is. Langs de route liggen geen uitgestrekte heidevelden of zandvlaktes, maar wel een prachtig bos met gevarieerde boomsoorten.

De route is geweldig om te rijden en je zit snel in de flow. De bochten liggen mooi, de klimmetjes zijn pittig maar goed te doen. In de route zitten prachtige stukken singletrack, gelukkig afgewisseld met een paar brede paden waar je even op adem kunt komen alvorens weer het bos in te duiken. Een ander voordeel van brede paden is dat je elkaar ook nog even ziet tijdens het fietsen. Naarmate de route vordert wordt je steeds meer uitgedaagd. Je moet flink op de pedalen om fietsend enkele stuwwallen/stuifduinen te beklimmen.

Route Austerlitz

Als je bijna rond bent op route Zeist kun je overstappen op de paarse route van Austerlitz. De splitsing is goed aangegeven. De route van Austerlitz kenmerkt zich door lange singletracks en brede paden. Best lekker, zo’n breed pad waarop je flink gas kunt geven. Misschien is de paarse route iets minder uitdagend dan de rode, maar als je de beide lussen van de mountainbikeroute Zeist/Austerlitz met elkaar combineert is het een prachtig fietsfeest.

Persoonlijk vind ik het jammer dat de piramide van Austerlitz niet is opgenomen in het parcours. Dit markante bouwwerk is toch een stukje geschiedenis dat je eigenlijk niet mag missen. Maar je bent er vlakbij, dus als je een klein stukje van de route afwijkt, kun je de piramide toch bewonderen.
cobbles-mountainbiken-route-zeist-austerlitz-piramide

Toproutes

Kort samengevat kun je op de mountainbikeroute Zeist/Austerlitz fantastisch fietsen. Deze routes bieden genoeg uitdaging voor de beginnende, maar ook voor de gevorderde mountainbiker. Als je regelmatig op de bekende toproutes op de Utrechtse Heuvelrug komt, zou ik voor de afwisseling zeker ook eens naar Zeist/Austerlitz gaan. Maar ook als je niet zo vaak op de Heuvelrug komt, hebben deze routes genoeg te bieden om een bezoek de moeite waard te maken. En als je er dan toch bent, vergeet dan niet een bezoekje aan de piramide te brengen.

Wat is jouw favoriete mountainbikeroute?

Waar moeten de mountainbikers van de Cobbles Cycling Strava Club zeker een keer naartoe? Deel je tips, dat kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-mountainbiken-route-zeist-austerlitz-gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×