Skip to main content

Een nieuwe mountainbike kopen is leuk, maar een kant-en-klare mountainbike voldoet wellicht niet aan al jouw wensen. Om op de fiets van je dromen te kunnen rijden, zul je dan zelf aan het bouwen moeten slaan. Daarnaast is het natuurlijk ook best cool om te kunnen zeggen dat je je eigen mountainbike in elkaar hebt gezet. In dit artikel helpt Ruurd je op weg bij het opbouwen van jouw zelf samengestelde mountainbike. We gaan er hier vanuit dat je een hardtail, dus zonder achtervering, gaat bouwen.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Eerder schreef ik al uitgebreid over aandachtspunten bij het kopen van een mountainbike, en over wat je behalve de fiets nog meer nodig hebt voor je het bos in duikt. Maar nu is het tijd  voor het serieuze werk: zelf een fiets bouwen! Platgeslagen heb je de volgende stukken nodig voor jouw bouwproject. Deze lijst kun je ook gebruiken als checklist:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Hieronder zal ik deze onderdelengroepen stuk voor stuk bespreken. Een mountainbike bouwen is niet alleen een berg losse onderdelen kopen. Daarom gaat het laatste stuk van dit blog over matching, de kunst om alles zo bij elkaar te zoeken dat het geheel technisch klopt. En dat het er vet uitziet natuurlijk!

Snel naar:

Frame

Bij een frame is er maar één ding echt essentieel en dat is de maatvoering. De maat en geometrie van het frame bepalen namelijk grotendeels hoe jij op de fiets komt te zitten. Daarnaast is het natuurlijk van belang welk materiaal je kiest. Ga je voor old school staal of het moderne carbon, of kies je voor aluminium of titanium? In het goedkopere segment zul je uitkomen op staal en aluminium. In het duurdere segment vind je carbon en titanium. Als recreant zou ik niet speciaal een frame uit het hogere segment kiezen, maar dat is persoonlijk (hoewel ik zelf op een carbon frame rijd). Carbon kan meer comfort geven, maar of jij dit het geld waard vind laat ik graag aan jou over.

Naast maat en materiaal heb je ook nog de keuze tussen verschillende wielmaten, bevestigingsmechanismen en daarbij behorende inbouwbreedtes (de breedte van het frame, op het punt waar je het wiel bevestigt). Momenteel zijn er drie inbouwbreedtes op de markt: quick release met 135mm, steekas met 142mm en steekas (boost) met 148mm. Aan te bevelen is om een frame te kiezen dat geschikt is voor de nieuwe boostnaven: een steekas is stijver en de bredere boost-as betekent een scherpere spaakhoek. Hierdoor creëer je meer stijfheid vanuit het wiel. En meer stijfheid betekent meer controle. Daarnaast heb je door de grotere inbouwbreedte ook meer ruimte voor bredere banden.

Aan je frame zitten veel andere onderdelen vast. Het juist matchen van deze onderdelen is bij een mountainbike bouwen dan ook essentieel. Zo is het van belang dat je balhoofd past. Hiervoor kan je wellicht deze tool van Cane Creek gebruiken om je op weg te helpen. Dan nog kan het een hele taak zijn het juiste balhoofd te vinden. Als je het niet zeker weet, vraag dan hulp bij iemand die vaker een balhoofd vervangen heeft. Ook zal je een derailleurpad nodig hebben, een tussenstukje om je derailleur aan het frame te monteren. Het derailleurpad wordt meestal meegeleverd met het frame. Welke trapaslagers je nodig hebt is ook afhankelijk van het frame. Dit is meestal beschreven in de technische specificaties van het frame. En ten slot heb je voor het frame nog een zadelpenklem nodig. Deze is normaliter meegeleverd. Indien je toch een andere wilt, voor bijvoorbeeld een wat mooier kleurtje, kun je simpelweg de diameter opmeten en er één kopen.

Voorvork

De voorvork is een belangrijk onderdeel van je mountainbike. Dit is namelijk een onderdeel wat je veel comfort en efficiëntie kan opleveren. Je hebt drie typen vorken die in aanmerking kunnen komen voor jouw hardtail. Hieronder zie je de meest kenmerkende eigenschappen:
cobbles-mountainbiken-zelf-mtb-bouwen-vork

Bij het aanschaffen van een voorvork moet je erop letten of deze compatibel is met je balhoofd, en dus ook met je frame. Als je een tweedehands voorvork koopt is het aan te bevelen om te kijken of deze niet te ver is ingekort. Daarnaast moeten ook je remmen erop passen en kan je rekening houden met of je wielen gaat kopen met boostnaven. Dan heb je namelijk een 110 mm inbouwbreedte nodig. Als je een luchtgeveerde voorvork kiest is het aan te raden om ook een voorvorkpomp aan te schaffen. Zo kun je je voorvork naar wens instellen.

Aandrijflijn

Bij het aanschaffen van een aandrijflijn zul je meerdere keuzes moeten maken. Ga je singlering (1×11 bijvoorbeeld) rijden, dus met één voorblad? Dan heb je geen voorderailleur nodig. Houd wel rekening met het eventuele bereik dat je kan halen (de verhouding tussen de lichtste en de zwaarste versnelling). Op de mountainbikemarkt zijn twee grote merken waaruit je kunt kiezen, namelijk Shimano en SRAM. Uiteraard zijn er ook losse onderdelen beschikbaar van andere fabrikanten. Beide merken hebben hun eigen kenmerken. Dit merk je voornamelijk in het schakelgedrag. Beide zijn goede keuzes (mits je ook materiaal uit een degelijke onderdelenlijn koopt).

Bij het aanschaffen van je aandrijflijn zou ik zo min mogelijk merken kruisen. De fabrikanten hebben namelijk niet voor niets een lijn uitgebracht. Bij het kiezen van je crank(bladen) dien je rekening te houden met twee dingen. Ten eerste moet de diameter van de crank kloppen met de trapaslager. Daarnaast kan het zijn dat je een afwijkende crank en/of crankbladen nodig hebt als je frame een achter-inbouwbreedte van 148mm heeft voor de wielen, de hierboven al genoemde boostnaven.

Daarnaast moet je zorgen dat je ketting past bij je cassette. Heb je bijvoorbeeld een 11 speed cassette? Dan koop je ook een 11 speed ketting. Ook de derailleur en shifter moet dan 11-speed zijn. Dit alles wordt dan op zijn beurt weer aangedreven met kabels, die op de juiste manier gemonteerd moeten worden.

Tenslotte valt er natuurlijk weinig aan te drijven zonder pedalen. Hoe krijg je anders die trappers rond? Ook hier heb je eigenlijk weer twee keuzes: klik- of platformpedalen (flats). Beginners vinden het vaak fijn om snel een voetje aan de vloer te kunnen zetten en kiezen voor flats. Anderen zitten graag vastgeklikt en rijden met klikpedalen rond. In beide varianten is genoeg keus.

Remmen

Remmen is angst hoor je vaak, maar je kunt niet zonder. Waar we vroeger met V-brakes remden op de velg is het tegenwoordig bijna ondenkbaar om op een mountainbike te rijden zonder schijfremmen. Ook hier is genoeg keuze op de markt. Over het algemeen zou ik wel kiezen voor hydraulische schijfremmen. Deze hebben meer remkracht dan mechanische, dus met kabel aangetrokken, schijfremmen.

Normaliter koop je remmen in sets. Een set bestaat uit een remklauw met remhendel. In veel gevallen moet je dan ook twee sets kopen, één voor (achter)op het frame en één voor op de voorvork. Bij beide sets is het van belang dat deze, eventueel met behulp van een adapter, monteerbaar zijn op je frame/voorvork.

Wielen

Wielen maken een groot deel uit van de efficiëntie van jouw fiets. Bij het mountainbike bouwen is het dan ook aan te bevelen een degelijke set te kopen. Hierbij kun je denken aan een goede naaf (en dus ook goede lagers) en een gewicht van maximaal 1800 gram voor de set wielen. Bij het kopen van een wielset moet je er ook op letten met welke aandrijflijn je gaat rijden. Er zit namelijk verschil in de body van het achterwiel. Daarnaast is het ook essentieel dat je de juiste wielmaat koopt. Logischerwijs zal dat waarschijnlijk 29 inch zijn. De wielmaat en inbouwbreedte moet weer matchen met je frame en voorvork.

Er zijn meerdere manieren waarop een wiel stijf gemaakt kan worden. Boostnaven is hieraan toegevoegd. Door de scherpere spaakhoek creëer me meer stijfheid in de constructie. Daarnaast draagt ook het spaakpatroon bij aan de stijfheid van een wiel. Verder is het aan te raden om een wielset te kopen die tubeless ready is. Dat maakt het leven net wat makkelijker indien je (later) besluit de binnenbanden achterwege te laten.

Ook moet je letten op de soort bevestiging van de schijfrem. Je hebt namelijk twee varianten: centerlock en zesgaats. Technisch gezien zijn beide prima. Ook de diameter van de schijf is van belang. Deze moet namelijk passen met je gekochte remset en moet passen in je frame of op je voorvork. Veelal past een diameter kleiner dan 160 mm niet op een mountainbike. Als je wat meer remkracht wil, kun je kiezen voor een grotere diameter. Voor een hardtail zie je vaak dat er een 180 mm schijf op het voorwiel wordt gemonteerd en een 160 mm schijf op het achterwiel.

Tenslotte moet er natuurlijk nog rubber om je wielset. Eigenlijk kan ik daar niet veel meer over zeggen dan dat er al is gedaan in mijn gids met alles wat je moet weten over mountainbikebanden.

Wil je zeker weten dat alle onderdelen van je nieuwe mountainbike bij elkaar passen?

Ga je een mountainbike bouwen en wil je voorkomen dat je in de problemen komt? Dan heb ik hier het ideale handvat voor je! Als geheugensteuntje voor welke onderdelen allemaal op elkaar aan moeten sluiten heb ik een tabel gemaakt, waarin alles netjes tegenover elkaar staat. Goed opletten dus!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de tabel in je mail:

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de nieuwste artikelen en het laatste Cobbles nieuws

  Een mountainbike bouwen: durf jij het aan om het zelf te doen?

  Deel je tips en ervaringen met je medeklussers in de Cobbles Cycling Strava Club. Kost niets!

  Gerelateerde artikelen

  Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

  Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

  ×
  ×