Zoek je high performance banden die geschikt zijn voor allround gebruik op de weg? Het Zwitserse ERE Research brengt in dit segment de ERE Research Omnia banden op de markt, een band voor dagelijks gebruik, trainingen en het rijden van criteriums. De band is ontwikkeld voor optimaal gebruik onder verschillende weersomstandigheden. Wiebe mocht hem testen en onderwierp de band aan een grondig onderzoek.
Artikel gaat verder onder banners
Al bij het uitpakken van de verpakking krijg ik een grijns op mijn gezicht. Tegenwoordig moet je toch een beetje ‘bikeporn’ toevoegen aan je producten, en dat hebben ze aardig onder de knie bij Ere Research. In een stijlvolle matzwarte doos tref je aan: de buitenband, een verlenging voor je ventiel (zwart), een beschrijving en een sticker van Ere Research. Als extra cadeautje blijkt de doos een dubbele bodem te hebben, waaronder ik een binnenband op maat vind. Vooral die binnenband was verassend, want bij de meeste buitenbanden moet je zelf maar bedenken welke binnenband je gaat gebruiken.
Een maatje meer
Voor deze test heb ik een set banden gebruikt met de maat 700C x 30 oftewel 30 – 622. Ik test de clincherversie, die dus niet geschikt is voor tubeless. Een vraag die bij me opkomt terwijl ik deze band in mijn handen heb, is of hij wel in mijn frame past. Dat is wel een dingetje met 30 millimeterbanden, zeker bij een fiets met conventioneel remsysteem. Gelukkig test ik ze voor het eerst in een Trek Boone, want zo nu en dan mag je met je cyclocrosser best een ritje maken op de weg, nietwaar? Voor liefhebbers van dunnere banden zijn de ERE Research Omnia banden overigens ook te verkrijgen in de maten 24, 26 en 28 millimeter.
De Omnia voelt soepel aan en weegt voor een 30 millimeterband erg weinig, slechts 250 gram. Op de band staat netjes de rijrichting en de maximale luchtdruk aangegeven, namelijk 100 psi – 7 bar – 700 kPa. Met 120 TPI geeft Ere Research ook aan dat ze met een zeer hoge kwaliteit band op de markt komen met een zeer fijn karkas. Voor wie niet weet wat TPI inhoudt: dit getal geeft aan hoeveel draden per inch worden verweven in de band.
Advertentie
Bekijk onze bikepacking & route e-books:
De eerste rit met de ERE Research Omnia banden
Het opleggen van de band gaat met de hand, maar door de vrij stijve hieldraad kost het wat huidschilfers om de band over de velgrand te duwen. Toch maar een setje bandenlichters meenemen dus. Maar je hoeft in ieder geval niet bang zijn dat deze draadband zomaar van je velg af loopt. Bij het oppompen van de band bekruipt me al snel twijfel of ik er wel goed aan doe om wegbanden in een cyclocrosser te steken. Dat ziet er altijd zo sukkelig uit. Maar die vrees blijkt onterecht, het ziet er eigenlijk best vet uit, ondanks de lage standaardvelgen waar ik de banden op monteer.
Natuurlijk pomp ik voor mijn eerste rit de banden zo hard mogelijk op, dus 7 bar. Ik neem de cyclocrosser mee voor een ritje van 100 kilometer op bevroren Brabantse wegen. Gewaagd, maar je moet soms risico’s nemen om echt iets te testen. Het geluid op het asfalt is fantastisch. Als ik niet af en toe naar beneden zou kijken waan ik mezelf op dikke carbonwielen, zo’n mooi zoemgeluid maken de banden op het wegdek. In het begin neem ik de bochten wat voorzichtig en onwennig, maar na een tijdje komt het volle vertrouwen in de banden, en betrap ik mezelf zelfs op een rappe bocht door wat bevroren modder. Bij thuiskomst bekijk ik de banden, ze lijken niet eens gebruikt. Ik check de bandendruk en zie netjes 7 bar op het drukmetertje staan.
Het is koers!
Benieuwd naar waar de grenzen liggen van deze banden heb ik ze na een paar weken ook bij de eerste trainingswedstrijden gebruikt in een Zannata Z88 Aero. Deze keer reed ik met een druk van iets minder dan 6 bar. In de stromende regen, met 3 graden op de thermometer en maximum snelheden van boven de 50 km/u is er geen moment geweest dat ik me ongemakkelijk heb gevoeld. Door het grote roloppervlak, het gladde loopvlak en het profiel aan de zijkanten, geven de ERE Research Omnia banden bij het nemen van bochten tijdens slecht weer net even wat extra zekerheid. Eigenlijk kan ik dus alleen maar positief zijn over de prestaties van deze band.
Stiekem heb ik de banden ook even vol gas getest op gravel, weliswaar met droog weer, maar ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat ik van mijn fiets af gegooid ging worden. Prima om zo nu en dan eens een paadje onverhard mee te pikken! Qua duurzaamheid heeft deze band nog lang niet zijn einde bereikt. Na zo’n 1500 kilometer zien de banden er eigenlijk nog als nieuw uit. Ze zijn wat vuil, maar met een sopje kan ik ze bijna zo weer in de verpakking stoppen.
Advertentie
Bekijk onze Cobbles x Grupetto fietskleding:
- Aanbieding!
- Aanbieding!
- Aanbieding!
- Aanbieding!
- Aanbieding!
- Aanbieding!
- Aanbieding!
Prijs
Bij een premium band hoort een premium prijs: je betaalt zo’n €70 voor een ERE Research Omnia band, inclusief binnenband en ventielverlenger. Deze prijs lijkt ongeveer vergelijkbaar met de populaire Continental Grand Prix 5000 band, die voor zo’n €63 over de toonbank gaat, exclusief binnenband of ventielverlenger. In dit premium segment lijken de ERE Research Omnia banden een goede concurrent van Dugast. Je hoeft hem alleen niet drie keer te lijmen voor je hem op je velg legt en ze passen op je gewone clinchers.
Ideale toertochtbanden
Al met al zijn de ERE Research Omnia banden een aanrader voor wielrenners die op zoek zijn naar een fijne allroundband en die bereid zijn daar een paar tientjes extra voor neer te tellen. Je moet je best doen om deze band lek te rijden, en met een barretje of 5 zijn ze comfortabel te noemen, zelfs op spekgladde kasseien. Dat ligt natuurlijk deels aan de dikte van de band, maar met de snelle opkomst van schijfremmen is het gebruik van 30 millimeter banden steeds meer realiteit aan het worden. Voor de toertochten in het voorjaar is de Ere Research Omnia dan ook een perfecte keuze.
Advertentie
Wat wil je lezen op Cobbles?
Hou jij van dunne banden, of mag het een maatje meer zijn?
Vertel ons wat jouw lievelingsband is in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden kost niets!