Skip to main content

Een kwart van de Nederlanders gebruikt de fiets voor woon-werkverkeer, en dit percentage ligt bij de lezers van Cobbles vermoedelijk nog een stuk hoger. In samenwerking met Buienradar haalde Viking (die van de kantoorartikelen) uit de weerstatistieken van de afgelopen tien jaar de nodige nuttige informatie voor de kantoorfietser. Wout vat de belangrijkste conclusies voor je samen, en zocht er nog een paar fietsvriendelijke feitjes bij.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

 • Zondag 3 november 2024
 • 65 of 90km prachtig gravel
 • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
 • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Zo blijkt uit de database met historische weergegevens dat van alle werkdagen op woensdag de minste neerslag valt, en dat het tussen 9 en 10 uur ’s ochtends het minst vaak regent. Dus als je moet kiezen op welke dag je met de fiets gaat, kies dan voor de woensdag en vertrek niet te vroeg! Een ander opvallende statistiek: in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heb je in de zomer de grootste kans om een nat pak te halen.
cobbles-wielrennen-woon-werk-weer-woensdag

Natuurlijk laat een beetje fietser zich door een buitje niet weerhouden van zijn/haar dagelijkse trainingskilometers. Uit de enquête van Viking blijkt dat 80% van de woon-werkfietsers gewoon even wacht tot de bui voorbij is, en dan alsnog op de fiets stapt. Dat kan ook prima, aangezien bijna driekwart van de respondenten aangeeft dat zijn/haar leidinggevende niet moeilijk doet als iemand een paar minuten later is vanwege het weer. Worden de omstandigheden wat extremer en is er sprake van ijzel of onweer, dan loopt het aantal bikkels dat toch op de fiets komt wel snel terug.

Fietsfeitjes

Ook de fietsersbond heeft een aantal feiten op een rij gezet die duidelijk maken dat de fietsende forens het gelijk aan zijn/haar zijde heeft. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • woon-werkfietsers jaarlijks gemiddeld een dag minder ziek zijn dan niet-fietsers.
 • meer dan de helft van de werknemers binnen een (elektrisch) fietsbare 15 kilometer van het werk woont.
 • Als er in de spits 5% minder auto’s op de weg zouden zijn, het fileprobleem opgelost was.
 • Een auto op een parkeerterrein maar liefst 16x zoveel ruimte kost als een fiets in een stalling.

Het regent bijna nooit

Voor wie nog steeds niet overtuigd is, of juist gek wordt van die ene collega die maar blijft volhouden dat het “veel te vaak regent om op de fiets te gaan”, levert de website www.hetregentbijnanooit.nl van Gerard Poels ondersteunend bewijsmateriaal. Hij fietste tien jaar lang op en neer naar zijn werk, in totaal meer dan 55.000 km, en hield elke dag bij of hij droog over kwam. Uit zijn zelfgemaakte statistieken blijkt dat minder dan 10% van zijn ritten ‘nat’ was, waarbij ook een kort buitje al tot een natte rit werd bestempeld.
cobbles-wielrennen-woon-werk-weer-plas

Ga toch fietsen!

Met de opkomst van e-bikes en het groeiende netwerk van snelfietsroutes is het de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker geworden om de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. En zelfs als je niet in de regen wil fietsen kun je op 9 van de 10 dagen de auto laten staan. De conclusie is dus duidelijk: ga toch fietsen!

Hoeveel kilometer woon-werkverkeer heb jij in je leven al gefietst?

Reken het eens uit en maak indruk op je fietsvrienden in de Cobbles Cycling Strava Club. En dat kost niets!

Gerelateerd artikel

cobbles-woon-werkverkeer-winter-tips-gerelateerd

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×