Skip to main content

Als je de berichten  mag geloven, zit zo’n beetje het halve profpeloton aan de pufjes ter bestrijding van de symptomen van (inspannings)astma. Maar hebben wij als ‘gewone’ buitensporters niet ook last van fijnstof in de lucht? Als sportieve fietser rijd je tenslotte met een versnelde ademhaling  rond  in een omgeving waar auto’s en andere bronnen van fijnstof aanwezig zijn. Is dat de reden dat professionele wielrenners, die tenslotte nog veel meer tijd op de fiets doorbrengen, massaal naar de astmamedicijnen grijpen? Ruurd werd nieuwsgierig en ging op zoek naar meer informatie over fijnstof en het effect op fietsers.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

 • Zondag 9 juni 2024
 • 90/120/150km uitgepijlde route
 • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
 • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

 • Zondag 3 maart 2024
 • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
 • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
 • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Je hoeft niet lang te googlen om erachter te komen dat fijnstof niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Luchtvervuiling speelt niet alleen een rol in de ontwikkeling van meerdere longaandoeningen, maar ook  van hart- en vaatziekten. De luchtkwaliteit in Nederland is de afgelopen decennia weliswaar sterk verbeterd, maar voldoet nog niet (overal) aan de Europese normen. Het longfonds stelt daarom zelfs: ‘De lucht in Nederland is ongezond voor jouw longen’. Wil je weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in jouw buurt, dan kun je op hun website een online checker raadplegen.
cobbles-wielrennen-fijnstof-verkeer

Normen voor fijnstof

Even een paar stoffige feitjes: er zijn verschillende normen voor de hoeveelheid fijnstof die in de lucht mag zitten, afhankelijk van de grootte van de stofdeeltjes. Voor deeltjes kleiner dan 0,01 millimeter oftewel 10 micrometer (afgekort tot PM10) hanteert de EU een norm van 40 microgram per kubieke meter (µg/m3). Voor nog kleinere deeltjes  van minder dan 2,5 micrometer (PM2,5) is de norm 25 µg/m3. Overigens zijn deze waarden (ruim) twee keer zo hoog als de normen die de World Health Organisation (WHO) adviseert. Maar aan alleen normen hebben we niets, de vraag is hoeveel fijnstof er in Nederland in de lucht zit.

Fijnstof in Nederland

In 2011 (latere cijfers zijn moeilijk te vinden) zat het grootste deel van Nederland onder de 20 µg/m3 (PM2,5), terwijl de hoeveelheid PM10 op de meeste plekken onder de 30 µg/m3 bleef. Binnen de Europese normen dus, maar meer dan de WHO zou willen.

Na wat verder zoeken kwam ik op de website van Luchtmeetnet, waar je actuele en historische fijnstofconcentraties op verschillende meetpunten in het land kunt bekijken. Wat meteen opvalt aan deze grafieken is de grote piek tijdens de jaarwisseling, veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk! Maar ook tijdens normale omstandigheden kan de hoeveelheid fijnstof behoorlijk variëren. Zo zie je voor Arnhem een maandgemiddelde van 31,9 µg/m3 PM10 in februari 2018, terwijl er in augustus gemiddeld ‘maar’ 17,4 µg/m3 PM10 gemeten werd. Een groot verschil als je het mij vraagt!
cobbles-wielrennen-fijnstof-skyline
7 belangrijke bronnen van fijnstof zijn (in willekeurige volgorde):

 • Wegverkeer
 • Landbouw
 • Scheepvaart (internationaal)
 • Natuurlijke bronnen
 • Zeezout
 • Bodemstof
 • Huishoudens

Dat wegverkeer in dit lijstje staat, zal niemand verbazen. Maar wist je bijvoorbeeld dat ook bodemstof een rol speelt? Waar je als wielrenner waarschijnlijk met name last hebt van de uitstoot van auto’s, krijg je als mountainbiker misschien wel relatief veel bodemstof binnen.

Stof happen op de fiets?

Specifieke onderzoeken naar de rol van fijnstof tijdens het fietsen zijn er niet. Dat fijnstof niet goed voor je is blijft natuurlijk een feit, maar hoe zit het met de gezondheidsbevorderende aspecten van het sporten ten opzichte van de negatieve invloed van fijnstof? Daarover zegt Frans de Jongh, longfysioloog in het Medisch Spectrum Twente: “Als je het effect van een zittend leven vergelijkt met hardlopen dwars door Amsterdam, dan denk ik dat de sporter het wint. Het positieve effect van beweging op de gezondheid is nog altijd groter dan het nadelige effect van verontreiniging.”
cobbles-wielrennen-fijnstof-fietspad

Op het eerste gezicht lijkt binnen sporten een prima oplossing om blootstelling aan fijnstof te vermijden. Maar helaas, uit onderzoek van de TU Delft is gebleken dat de hoeveelheid fijnstof ook binnenshuis vaak te hoog is, zeer waarschijnlijk door opdwarrelende stofdeeltjes.

Voor nu zou je simpelweg het volgende kunnen doen om fijnstof enigszins te mijden:

 • Vermijd fietsen langs drukke (N of A) wegen. En zijn al die viaductsprintjes bij de snelweg wel zo’n goed idee?
 • Fiets zo veel mogelijk in natuurgebied waar weinig auto’s komen
 • Houd afstand bij het mountainbiken, zodoende rijd je niet in andermans stof

En tot slot: vergeet niet de afzuigkap aan te zetten als je na het fietsen een herstelmaaltijd kookt. Volgens de NOS is er namelijk zelfs meer fijnstof achter het fornuis dan langs de snelweg!

Wat zijn jouw ervaringen met fietsen in ‘vieze’ lucht?

Vertel je verhaal in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles-wielrennen-fijnstof-gerelateerd

Krachtpatser van origine, maar buiten werd Ruurd gegrepen door het fietsvirus. Het Zeeuws-Vlaamse polderstoempen verruilde hij voor het Gelderse klimmen. Je vindt Ruurd in het bos, op de weg en het terras, in zijn eeuwige zoektocht naar nieuwe speciaalbiertjes.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×