Je kunt natuurlijk prima in je eentje fietsen, maar het gezelschap van een fietsmaat (m/v) of je fietsgroep voegt toch iets toe. Maar waarom zou je met honderden of zelfs duizenden tegelijk op de fiets stappen voor een toertocht op de racefiets, mountainbike of crosser? Wout geeft je 5 redenen om het op zijn minst eens een keer te proberen.

Scroll verder voor de rest van het artikel

Word abonnee

We sturen ca. 2 keer per maand een e-mail met artikelen
cobbles-strava-club-icon

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Door naar Strava

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

cobbles partner nl tour rides toertochten

Er kan weer getoerd worden!

NL Tour Rides organiseert weer wat toertochten op kleine schaal. Super gezellig & met voor ieder wat wils!

Bekijk de toertochtkalender

De sfeer

Als je de weg of track helemaal voor jezelf wil hebben, moet je natuurlijk met een grote boog om georganiseerde tochten heen rijden. En als het belangrijkste doel van jouw rit is om te knallen op alle Stravasegmenten die je onderweg tegenkomt, kun je er ook beter wegblijven. Maar het volbrengen van een mooie toertocht met gelijkgestemden kan juist ook bijdragen aan een leuke fietservaring. Samen afzien in hitte, regen of tegenwind, maar ook genieten van de omgeving, en van een drankje (of twee) na de finish. En met zo veel fietsers bij elkaar is er natuurlijk genoeg gelegenheid om je medefietsers en hun mooie of anderszins opvallende materiaal eens uitgebreid te bekijken en te becommentariëren.
cobbles wielrennen toertocht limburgs-mooiste

Iets om naartoe te leven en trainen

De wetenschap dat je over X weken aan de start staat van die ene toertocht kan wonderen doen voor de motivatie. Zeker als slecht weer of drukte op het werk of in je privéleven roet in het eten dreigen te gooien, kan zo’n stok achter de deur net zijn wat je nodig hebt om toch op de fiets te stappen voor de nodige trainingskilometers. Bovendien kun je de lat voor jezelf steeds een stukje hoger leggen en zo je grenzen verleggen. De voldoening dat je voor het eerst zo’n lange tocht of een rit met zo veel hoogtemeters hebt volbracht is je beloning!

Je komt nog eens ergens

Zelfs bij een toertocht in je eigen omgeving kun je verrast worden door de creativiteit van de routeontwerpers en zo nieuwe wegen of paden ontdekken. Als je voor een tocht verder weg kiest, leer je zeker nieuwe routes kennen. Dit geldt in het bijzonder voor toertochten op de mountainbike, die vrijwel altijd afwijken van de vaste routes, en vaak door gebieden gaan waar je normaal niet mag fietsen. Bovendien hoef je niet de hele tijd op je GPS te kijken waar je heen moet, je kunt gewoon de pijlen of je voorgangers volgen.
cobbles wielrennen toertocht pauze

De bevoorrading

Op mueslirepen, gelletjes en water kom je een dag in het zadel best door, maar het kan lekkerder. Bij toertochten kom je onderweg eigenlijk altijd wel één of meerdere pauzeposten tegen waar je de inwendige mens kunt versterken. Hier kun je je te goed doen aan broodjes, fruit, koekjes, erwtensoep of ander voedsel, en je bidons bijvullen met water en energiedrank. Uitgerust en vol nieuwe energie stap je weer op de fiets voor het volgende stuk. Ook dit is een extra voordeel voor mountainbikers, aangezien de terrasjes- en supermarktdichtheid langs de meeste vaste routes aan de lage kant is. Als bonus is er soms zelfs een fietsenmaker aanwezig die kleine reparaties kan verrichten terwijl jij van je welverdiende pauze geniet.
cobbles wielrennen toertocht bevoorrading

Voor elk wat wils

Natuurlijk zijn er de grote, bekende toertochten met duizenden deelnemers. Hier loop je het risico dat je in de file terecht komt. Niet alleen als je met de auto bij de parkeerplaats probeert te komen, maar ook tijdens de tocht kunnen er opstoppingen ontstaan waardoor afstappen soms de enige mogelijkheid is. Voor sommigen is dit niet meer dan een klein ongemak, voor anderen is het een schrikbeeld dat ze ervan weerhoudt  zich in te schrijven. Maar lang niet alle tochten zijn zo massaal en kennen dit soort ‘extreme’ toestanden. Er zijn er genoeg waar je je gewoon ’s ochtends kunt melden en waar je vijf minuten later onderweg bent. Op www.fietssport.nl staan alle toertochten die georganiseerd worden onder de vlag van de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie), daar zit er vast wel eentje bij die past bij jouw manier en niveau van fietsen.

Bij welke toertocht sta jij aan de start?

Deel je plannen en ambities in de Cobbles Cycling Strava Club. Dat is helemaal gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen toertocht gerelateerd

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

cobbles partner nl tour rides toertochten
lezyne
cobbles partner bikester logo
cobbles partner wahoo logo
cobbles partner ERE Research logo
cobbles partner SQ lab logo