Skip to main content

De online fietswereld van Zwift is ondertussen aardig bekend bij fietsend Nederland. Maar waarom zou je thuis voor een beeldscherm gaan zitten zwoegen? Zwift-enthousiasteling Jef vertelt je hieronder waarom hij besmet is geraakt met het Zwiftvirus.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Het scheelt tijd

Ik merk in mijn dagelijkse leven dat ik niet veel tijd heb om in de avonduren op de fiets te springen. Met name in de winter is dit een probleem voor mij: lange werkdagen en vroeg donker. Dit was dus ook een van de voornaamste redenen om een Smart Trainer aan te schaffen en me in de online fietswereld te werpen. Verder scheelt het ook enorm met omkleden: geen muts, beenstukken en lange handschoenen maar een korte broek, schoenen en gaan! Scheelt toch al snel weer een kwartier fietstijd. Na het Zwiften spring je gelijk onder de douche, en voor je wederhelft het in de gaten heeft zit je weer naast haar/hem op de bank jullie favoriete serie te kijken… Maar dan met een voldaan gevoel!
cobbles wielrennen zwift voordelen screenshot

Minder poetswerk

Ik ben, zacht uitgedrukt, erg zuinig op mijn materiaal. Na elke rit ben ik dus altijd veel tijd kwijt aan het schoonmaken en onderhouden van mijn fiets. Maar dat geldt uiteraard niet voor een ritje op Zwift. Ik heb een dedicated Zwiftfiets op zolder staan waar ik hooguit de ketting af en toe van smeer. Zwiften scheelt dus in onderhoud aan je winterfiets, en daarmee ook aan kosten die je anders hieraan kwijt bent.
cobbles wielrennen zwift voordelen tv

Veiligheid en warmte

In het donker fietsen vind ik niks. Zeker in de winter sla ik deze activiteit graag over. Je zult maar net een niet oplettende automobilist tegenkomen op je wekelijks avondritje… Daarnaast heb je binnen natuurlijk ook geen last van eventueel demotiverend en fietsonvriendelijk herfst- of winterweer. Dus wanneer je geen winterfietser bent, kan Zwift je helpen om in de winter door blijven te trainen.

In een uur helemaal kapot gaan

Ik heb een kantoorbaan en merk dat ik in de avond veel energie over heb. Waar ik vroeger een lange rit moest maken om dit kwijt te raken, rijd ik me tegenwoordig in een uurtje helemaal lens in de virtuele wereld van Watopia. Binnen Zwift bestaat de mogelijkheid om via schema’s en trainingen jezelf op een hoger niveau te krijgen. Ik ben hier zelf altijd wat sceptisch over geweest, maar eerlijk is eerlijk: na een half jaar is het resultaat duidelijk te zien. Ik ben een flink aantal kilo’s lichter en mijn FTP (Functional Threshold Power, het maximaal gemiddelde vermogen dat je een uur lang kunt trappen) is een stuk toegenomen. Effectief omgaan met je tijd dus!
cobbles wielrennen zwift voordelen ipad

Plezier!

Uren heb ik op mijn goede ouwe Tacx doorgebracht, turend naar de televisie of iPad. Na een operatie waardoor ik vooral binnen moest sporten tijdens mijn herstel was Tacxen een van mijn belangrijkste bezigheden. Goed voor het lichaam, echter was dit op een gegeven moment mentaal niet meer op te brengen. Maar Zwift is gewoon leuk! Ik kan uren doorbrengen in deze virtuele wereld, en mede door het competitieve karakter zet het ook nog eens zoden aan de dijk. Tijdritten, trainingsprogramma’s of wedstrijdjes, het wordt nooit saai in de virtuele wereld van Zwift!

Ben jij ook een fan van Zwift, of vind je het juist helemaal niets?

Deel je mening gratis en voor niets in de Cobbles Cycling Strava Club!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen zwift-voordelen gerelateerd

Mogelijk de grootste fietsmateriaal-freak in Nederland. Jef doet niets liever dan sleutelen aan retro racefietsen. Vooral de extentrieke exemplaren. Zijn liefde voor retrofietsen wordt mogelijk alleen overtroffen door zijn enthousiasme voor Parijs-Roubaix en zijn lijfmerk Colnago.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×