Skip to main content

Peter Sagan is een van de beste, opvallendste en populairste wielrenners van het peloton. Hij is dan ook een gewild uithangbord voor sponsors, waaronder brillenmerk 100%. Wout kreeg de gelegenheid om een van de brillen te testen waarmee Sagan dit jaar in de Tour de France te bewonderen was. Lees hieronder zijn review van de 100% S2 Peter Sagan Limited Edition fietsbril.

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Hoe ziet ‘ie eruit?

Vergeleken met de andere Limited Edition modellen van 100% (Speedcraft en Speedtrap) is de S2 een bescheiden brilletje. Zoals je van een bril vernoemd naar een kleurrijk figuur als Peter Sagan mag verwachten, is het echter geen bril die je gemakkelijk over het hoofd ziet. Zowel het frame als de lens lijken van kleur te veranderen afhankelijk van de lichtval, net als bij een olievlek. Het is een half frame bril, maar door de gelaserde onderkant van de lens lijkt het frame door te lopen. In de gelaserde rand bevinden zich ventilatieopeningen. Bovenop het frame staat het persoonlijke logo van de heer Sagan.

Persoonlijk voel ik niet zo de behoefte om enorm op te vallen. Ik ben dan ook te spreken over de relatieve bescheidenheid van deze bril. Hij ziet er cool en flashy uit en is zeker geen dertien-in-een-dozijnmodelletje, maar geeft je niet het idee dat je een toeristische attractie bent. Goed dat ze bij 100% ook aan de wat meer ingetogen fietser hebben gedacht!
cobbles wielrennen fietsbril sagan s2 totaal

Hoe zit ‘ie?

De neussteun uit één stuk is van stroef rubber, met extra ribbeltjes om de bril op zijn plek te houden. Dit onderdeel is gemakkelijk te vervangen, en er is een tweede rubbertje met een andere dikte meegeleverd. Ook de poten hebben rubber grips. De bril zit dan ook als gegoten. Het is een kwestie van opzetten, opstappen en gaan. Je voelt dat hij stevig zit, zonder dat dit tot irritatie of drukplekken leidt. Zeker voor mountainbikers een pluspunt: je moet het wel heel bont maken voordat deze bril van je gezicht af stuitert.

Hoe ziet ‘ie?

Door de olievlekachtige coating is de buitenkant van de lens erg kleurrijk. Maar als je de bril opzet, zie je de wereld door een prettig rustig rood filter wat veel contrast geeft tussen lucht, gras en wegdek. Je hebt een groot vrij gezichtsveld, je moet erg je best doen om tegen het frame of langs de lens te kijken. Je kunt met deze lens onder veel weersomstandigheden uit de voeten. Als het bewolkt is en je in het bos rijdt, kan hij wel aan de donkere kant zijn. Maar geen nood, je krijgt er ook een kleurloze lens bij voor ritjes op minder zonnige dagen. Een stuk minder fancy dan de rode lens natuurlijk, maar wel zo veilig.
cobbles wielrennen fietsbril sagan vrsic-2

Hoe fietst ‘ie?

Ik heb de bril gedragen tijdens een aantal vakantieritten in Slovenië. Op de mountainbike, maar voor een aanzienlijk deel over asfalt en grindpaden. Geen heftige technische downhills dus, want je kunt wel een bril opzetten met zijn naam erop, dat maakt je nog geen fietsacrobaat als Peter Sagan.

De eerste rit was meteen een goede test: de beklimming van de Vršič-pas. Deze 1611 meter hoge pas telt in totaal 50 haarspeldbochten en is met een gemiddeld stijgingspercentage van boven de 8% over meer dan 10 kilometer een serieuze col. Voor mij betekent dat met een slakkengangetje omhoog en met een bloedvaart aan de andere kant weer naar beneden. De bril maakte het allemaal niet uit, die dreef niet weg tijdens de klim en waaide niet weg tijdens de afdaling, besloeg niet bij kruiptempo en deed mijn contactlenzen niet klapperen bij hoge snelheid. Ik merkte echt dat dit een fietsbril van een hogere kwaliteit is dan mijn eigen ‘gewone’ exemplaar van een paar tientjes.

cobbles wielrennen fietsbril sagan vrsic-topGoed gezelschap bovenop de Vršič-pas

Wat kost ‘ie?

Ook tijdens de andere ritten heb ik de bril niet op zwakke punten kunnen betrappen, het is gewoon een fijn ding. Dat mag ook wel, want voor deze uitvoering van de S2 moet je (als je hem nog ergens vindt, het is tenslotte een Limited Edition) ruim 200 euro neertellen. De bril is ook in andere uitvoeringen verkrijgbaar, en dan kost hij een paar tientjes minder. Conclusie: ben je op zoek naar een goede fietsbril en ben je bereid om daarvoor in de buidel te tasten, dan kun je de 100% S2 zeker op je boodschappenlijstje zetten.

Behalve Peter Sagan heeft 100% overigens nog een bekende fietser in de gelederen: onze eigen Nederlandse superster Mathieu van der Poel. Misschien een ideetje voor 2019: de 100% Mathieu Limited Edition?

Wat is voor jou de perfecte fietsbril?

Deel  je ervaringen en tips in de Cobbles Cycling Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

cobbles wielrennen ijdele fietser

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×