Skip to main content

Toen we de kans kregen om de Italvega Super Speciale te testen, greep Robbert deze met beide handen aan. Hij herleefde oude tijden in een modern en stijlvol jasje. Met tegenzin leverde hij de comfortracer na een aantal mooie kilometers weer in. In deze review lees je o.a. over Italvega, de prachtige paintjob van de fiets, de rijeigenschappen en de prijs.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • EARLY BIRDS: Cobbles summer jersey twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

De oprichting van Italvega

In een ontmoeting tijdens de Cobbles Netwerkborrel voor de Nieuwe Garde vertelde Italvega-oprichter Nicholas Hurenkamp me dat hij al jarenlang op titanium racers rijdt en dat het al die tijd al kriebelde om ook zelf aan de tekentafel te gaan zitten (dit keer voor racefietsen, Nicholas ontwerpt ook jeans). Zijn persoonlijke doel was om zijn eigen ‘WOW!’-fiets te ontwerpen. Geïnspireerd door het destijds Amerikaans-Italiaanse merk Italvega trok Nicholas de stoute schoenen aan en blies dit merk nieuw leven in.

Daarna kwam al snel de eerste eigen Italvega tot stand, de Nuovo Supersport. Soigneren is alles bij Italvega, daarom koos Nicholas o.a. om alle details met de hand te laten spuiten: het logo, de zadelpen, de gekleurde lijnen over het frame en uiteraard Nicholas’ lijfspreuk ‘Life is all about the ride’.

Deze mate van detail is uitzonderlijk en onderscheidend in de wielerwereld. De reacties op de Nuovo Supersport waren dan ook lovend. In navolg van deze enthousiaste reacties besloot Nicholas om anderen te laten meegenieten en werden de fietsen in productie genomen.

Inmiddels zijn er meerdere modellen op de markt; wij kregen de kans de Italvega Super Speciale te testen. Lees snel verder voor onze bevindingen.

cobbles wielrennen italvega super speciale review

Paintjob: soigneren op het hoogste niveau

Het frame wordt met de hand voorzien van een laklaag in het klassiek ogende Royal Green of het sportievere Blue Grey. Welke uitvoering je ook kiest, de fiets heeft een in kleur meegespoten zadelpen, een parelmoer wit buikje, een rood puntje onderaan de voorvork en een kenmerkende hals op de staande buis met rood, wit en gouden accenten. Daardoor is het met recht een uniek plaatje. Een duidelijk breekpunt met de vaak strakke en minder spannende designs gevonden op de meest gangbare modellen.

Tijdens een clubrondje kreeg ik dan ook veel positieve reacties, “Hey, wat een gave fiets!” en kreeg ik te horen van zowel clubgenoten als van complete vreemden. De reacties op de Italvega zijn nagenoeg allemaal heel positief. En zeg nou zelf: er goed uitzien op de fiets, is gewoon heel belangrijk toch? Aan het einde van het clubrondje werden de verschillende fietsen uit de groep onder het genot van een heerlijke Paulaner nog eens goed onder de loep genomen. Tussen de vele zwarte Canyons en weinig opvallende Giants, wordt Nicholas’ keuze voor de opvallende paintjob al snel duidelijk. De Super Speciale heeft allure. Dat de fiets hoger geprijsd is dan de gevestigde merken rechtvaardigt zich door het feit dat je een vrijwel unieke bolide koopt.

cobbles wielrennen italvega super speciale review

Geometrie: comfort & prestatie

Met de Super Speciale richt Italvega zich op de sportieve fietser die op zoek is naar een stuk comfort zonder in te hoeven leveren op prestaties. De geometrie is dan ook relaxter in vergelijking met de Super Sport.

Afmontage

De Italvega Super Speciale een goede balans, die niet alleen te danken aan het frame met zijn relaxte geometrie, maar ook door de afmontage. Vanaf het moment dat je op stapt voelt de fiets vertrouwt en stabiel, zonder daarbij nerveus aan te voelen.

‘Onze’ Super Speciale was uitgerust met Fulcrum Quattro 40mm hoge carbon wielen en bijpassende Pirelli P Zero Velo sloffen. De groepset waarmee we reden was een Shimano Ultegra R8000 11-speed, maar de Super Speciale is ook verkrijgbaar met Campagnolo. Al met al een prima afmontage, zoals je ook mag verwachten bij een model bovenin het middensegment.

Rijeigenschappen: sturen & snelheid

Waar rasbloed racers vaak nerveus kunnen aanvoelen en vragen om alleen maar harder te gaan, is niks van dit voelbaar bij de Super Speciale. Het frame nadert de traditionele geometrie zodat je fijn op deze fiets kan zitten. Je ziet rechter op en het stuur gedrag is iets verfijnder. Als je in een bordjessprint de snelheid opvoert tot ruim boven 40km/u, lijk je wat scherpte te missen. Wanneer je weer zakt naar een comfortabele kruissnelheid voelt de fiets weer aan als je oude vertrouwde carbon ros. Een comfortabele racefiets, die je past als je favoriete spijkerbroek.

cobbles wielrennen italvega super speciale review

Rijeigenschappen: wielen & comfort

Toen ik de Super Speciale voor het eerst uitliet tijdens ons wekelijkse clubrondje had ik verwacht meer te voelen van het slechte Vlaamse asfalt. Hier kwam juist het comfortabele karakter van de Italvega Super Speciale bovendrijven.

Even later, aan de start van de Hamont-Achel classic toertocht (in de ‘achtertuin’ van het trappistenklooster), vroeg ik me af welke bijdrage de Fulcrum wielset gaat hebben. Lange rechte stukken langs heide en akkerbouw lenen zich hiervoor perfect. Zolang de wielen op een vaste snelheid zitten, bij voorkeur boven de 30 dan rollen ze meer dan solide. Bij optrekken vanuit stilstand en sprintjes voelen de wielen iets traag aan. Met 40mm zijn ze hoog genoeg om van de aero-voordelen te genieten, zonder dat je veel last hebt van de negatieve effecten zoals bij zijwind. Remmen gaat prima in vergelijking met andere carbon wielen. Ze maken een kenmerkend geluid, wat voor mij de charme is van carbon wielen.

Verkrijgbaarheid & prijs

Italvega is exclusief verkrijgbaar bij geselecteerde speciaalzaken volledig afgemonteerd in diverse smaken of als los frame. Een los frame gaat de deur uit voor €2.599,-. De fiets zoals getest mag mee naar huis in ruil voor €5.499,-. Een fors bedrag voor een fiets zonder schijfremmen of een elektronische groep, wat terug te vinden is in de paintjob.

cobbles wielrennen italvega super speciale review

Conclusie

Dat Italvega zich presenteert als een exclusief en stijlvol merk. Dit helemaal tot het nieuwste model, de Super Speciale. Wanneer je voor Italvega kiest, kies je bewust niet voor doorsnee maar voor een hoogstaand product, met oog voor detail. Dit blijkt onder andere tot uiting uit het handgelakte frame.

In combinatie met het comfortabele rijgedrag is iets waardoor je niet snel uitgekeken zal zijn. Het toch wel flinke prijskaartje rechtvaardigt zich daardoor. Een heerlijke strakke fiets voor de sportieve fietser die op zoek is naar extra comfort zonder daarbij in te leveren op prestatie. Ik geef hem dan ook met veel plezier mijn Cobbles Stamp of Approval.

+ Comfortabele rij-eigenschappen

+ Unieke uitstraling

+ Goede afmontage

– Prijskaartje

Ken jij nog meer supergesoigneerde fietsen?

Laat het weten in de Cobbles Cycling Strava club (lid worden is gratis!).

Inmiddels een ware veteraan in de fietssport. Hij legde duizenden kilometers af in het Zeeuwse landschap, de Vlaamse Kempen en over de Brabantse Wal. Robbert haalt zijn passie uit Parijs-Roubaix, lange ritten en het drinken van een welverdiende Trappist.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×