Skip to main content

Niets in Nederland is momenteel relevanter dan de warmte. Hitte- en droogterecords worden gebroken en inspanning wordt afgeraden. Maar hoe zit het dan met ons fietsers? Wat moeten we in hemelsnaam doen met onze tijd? In dit artikel geeft ons team je zeven tips om met de hitte om te gaan, als je toch graag op de fiets springt.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

1. Drink voldoende

Misschien een open deur: neem voldoende goed gevulde bidons mee. Kies bij voorkeur voor 750ml bidons, ook al strookt dit misschien niet helemaal met de wielercode. Fiets je een langere route? Zorg dan dat je langs een plek komt waar je je bidons kan bijvullen. Of tape er desnoods een aan je frame.

cobbles tips wielrennen mountainbiken warmteAls je geen knecht hebt die je bidons komt brengen: voor €2,99 heb je al een 750ml Tacx bidon bij Mantel.com

Kies daarnaast niet voor alleen water in je bidons, maar gooi er een poedertje bij. Isotone sportdrank zorgt ervoor dat je beter hydrateert dan met alleen water. Heb je niets in huis? Bestel een potje op Mantel, of fiets even langs de Decathlon of zelfs de Action.

Niemand zit echter te wachten op warm water, laat staan warm water. Leg daarom van tevoren even je bidons in de vriezer, zodat ze voor een deel bevroren zijn als je op weg gaat. Zo blijft je sportdrank nog zo lang mogelijk enigszins te nassen.

Zorg ook dat je van tevoren genoeg drinkt, zodat je volledig gehydrateerd van huis gaat. Je hoeft niet bang te zijn dat je alweer heel snel onderweg moet plassen, je zweet nu toch alles uit. En als je niet zweet, betekent dat dat je nóg meer moet drinken.

2. Mijd de warmte

Een van de meest logische tips die we je kunnen geven: wil je het niet te heet hebben op de fiets? Ga dan niet in de grootste warmte fietsen. Vermijd het heetste moment van de dag. Ga bijvoorbeeld eens ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg fietsen. Of als je door de hitte niet kan slapen, pak je verlichting en spring op de fiets.

cobbles tips wielrennen mountainbiken warmteOp zo’n dag als vandaag is eigenlijk alles het heetst van de dag

3. Gebruik zonnebrand

Ook al verbrand je niet snel, smeer je in voordat je gaat fietsen. Deze temperaturen hakken erin en de kans dat je rood thuis komt is groot (en als je huidkanker kan tegengaan is dat ook niet verkeerd). Je bent immers vaak een paar uur in de volle zon. Vergeet ook je gezicht en je voorhoofd niet, anders heb je dadelijk een gekke rode streep dwars over je voorhoofd (gesproken uit ervaring).

Een tweede optie op dit gebied is het dragen van uv-werende armstukken of kleding. Zie ook punt 5.

4. Maak je haren nat

Wat ik zelf erg verkoelend vind is om m’n haren van tevoren zeiknat te maken. Als je voldoende water bij je hebt kun je dit onderweg ook nog een paar keer doen, zorg daarom dat je je bidons onderweg bij kan vullen (zie punt 1).


Natte haren kunnen voor verkoeling zorgen

Daarnaast zijn de meningen in het Cobbles team verdeeld over het dragen van een nat petje. De een zegt graag een natte hoofdband of buff te dragen, de ander zegt dat een nat petje alleen maar opwarmt en dan averechts werkt. Met je haren natmaken zit je volgens mij redelijk veilig.

5. Draag de juiste kleding

Zorg dat je een lekker luchtig setje zomerkleding hebt. Hoe dunner je kleding is, hoe sneller je zweet kan verdampen. Verdamping is namelijk de meest efficiënte manier om af te koelen, spreekt mijn collega Robbert uit ervaring.

Robbert vertelt verder dat je het beste geen ondershirt kan dragen, omdat dit alleen maar vocht vasthoudt en het dus niet verdampt. Je houdt dan dus alleen maar warmte vast.

6. Trailrespect

Het is misschien een term die de mountainbikers onder ons vooral uit de winter kennen, maar ook nu is trailrespect zeker van toepassing. Veel routes zijn veranderd in kilometers lange zandbakken, waar van fietsen bijna geen sprake meer is, maar we beter van ploegen kunnen spreken. Onderhoudsploegen van meerdere mountainbikeroutes hebben al oproepen gedaan vooral niet te komen, om verdere schade aan de route te voorkomen. En dan zijn er ook nog bosbranden die roet in het eten gooien. Pak daarom bijvoorbeeld eens de racefiets, als het asfalt niet smelt.

7. Eet onderweg een ijsje

Hou het leuk voor jezelf, stop onderweg ergens om een ijskoud colaatje te drinken of een ijsje te eten. Met dit weer vind je op iedere hoek van de straat in het buitengebied wel een boerderijterras of ijscokar.

cobbles tips wielrennen mountainbiken warmteTip van de redactie: eerst een bolletje chocola voor de lekker, dan een bolletje citroen voor de verfrissing

Heb jij nog goede tips tegen de warmte?

Help je fietsende medemens en laat je tips achter in een berichtje in onze Strava Club! Karmapunten gegarandeerd.

Naar de Cobbles Strava club

Gerelateerd artikel

Heb je écht geen zin om te gaan fietsen in deze hitte? Ga dan lekker naar het terras, maar lees je van tevoren wel even in deze smoezen in. “Het is te warm” mag je hieraan toevoegen.

cobbles gerelateerd smoesjes niet fietsen

Hij begon ooit op de mountainbike, maar uiteindelijk is daar ook een racefiets en een gravelbike bijgekomen. Daan maakt voor iedere rit een nieuwe route en is een rasechte toerder. Genieten staat voorop! Een biertje of een koffietje op het terras misstaat niet in Daans ideale rit.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×