Skip to main content

Imke raakte geïnspireerd door World Recycling Day en laat je vijf mogelijkheden zien om oude fietsonderdelen uit de schuur een nieuwe bestemming te geven. Zo heb je twee keer lol van je fiets!

Artikel gaat verder onder banners 

Gravel, snert, trappist & vuurkorven:

  • Zondag 3 november 2024
  • 65 of 90km prachtig gravel
  • De Kempen en het Vlaamse grensgebied
  • Early birds: Cobbles '24 windbody twv €49 cadeau
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Als ik een oude hoop oud ijzer bij de fietswinkel zie liggen, maakt mijn hoofd overuren! Ik geef mijn creativiteit alle ruimte en probeer beelden te vormen van alles dat ik kan maken van al die onderdelen. Het creëren van nieuwe producten geeft een heerlijk vrij gevoel en goede energie. Iets nieuws maken met je handen zorgt voor ontspanning en plezier, net als fietsen op de weg!  Zelf heb ik van mijn gecombineerde passie voor klussen en fietsen inmiddels (deels) mijn werk kunnen maken. Vijf voorbeelden om ook jou op weg te helpen:

1. Stuur > kapstok

Een bekend voorbeeld van recycling van een fietsstuur is het kunstwerk ‘Tête de Taureau’ van Pablo Picasso uit 1943. Maar je kunt van een stuur ook een gave kapstok maken. Plaats een stuurpen op een stuk stevig hout met beugels of een buishouder en wikkel er een stuurlint naar eigen stijl omheen. Maak desgewenst een extra knop op het stuur op de plek van de stuurpen.
cobbles lifestyle recycling fietsonderdelen stuur kapstok

2. Tandwiel > bieropener

Niet weggooien die oude cassettes! Zaag ze door met een ijzerzaag, poets de kransjes blinkend schoon en maak mooie rondjes met een accuboor met gatenzaag. Let op de hoek van 90 graden. Zaag vervolgens het rondje stukje hout exact door het midden door. Zo heb je hout voor twee flesopeners. Monteer ze met ringetjes op het hout en… klaar is Kees! Maar let op: deze opener werkt in tegenover gestelde richting (van boven naar beneden)!
cobbles lifestyle recycling fietsonderdelen cassette bieropener

3. Naaf > lamp

Neem een oud fietswiel en knip met een betonschaar de spaken los. Verwijder de spaken uit de naaf en schuur het wiel met staalwol. Als je goed je best doet, kun je de naaf meestal mooi schoon krijgen en blinkt hij weer als nieuw. Zoek een mooi snoer uit op snoerboer.nl en verzamel alle overige benodigde onderdelen (buisnippel, borgschroef, snoerklem, verbindingshuls, ferrule, fitting, soms een metalen platte ring).
cobbles lifestyle recycling fietsonderdelen naaf lamp

4. Velg > tafelblad

Sloophout en/of resthout vind je overal, bijvoorbeeld in de sloopcontainer op straat of bij de bouwmarkt. Ook een oude velg is wel te vinden bij de fietsenmaker. Leg eerst de planken op een rij. Schuur alles netjes naar eigen stijl. Plaats de velg erop. Teken de vorm van je tafel af op het hout en zaag deze uit met een decoupeerzaag. Schroef vervolgens alles vast vanuit de spaakgaatjes. Werk het blad af door het goed te schuren, te lakken en er een mooie kitrand omheen aan te brengen. Je velg vormt een natuurlijke rand van de tafel. Strak, glad, en rond, dus kindvriendelijk en sfeervol!
cobbles lifestyle recycling fietsonderdelen velg tafel

5. Ketting > sleutelhanger

Maak je oude ketting goed schoon met ontvetter (bijvoorbeeld Dasty, dat doet goed zijn werk) en leef je uit met de kettingpons. Maak je ketting klein en verwerk kleine stukjes in een sleutelhanger. Zo kan ook de fietsliefhebber zonder al te veel klustalent of –ambitie een unieke fietsaccessoire in elkaar draaien.
cobbles lifestyle recycling fietsonderdelen ketting sleutelhanger

Jeuken je handen om aan de slag te gaan?

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden voor recycling van fietsonderdelen eindeloos. Laat je fantasie de vrije loop, zo ontstaan de mooiste designcreaties! Veel plezier met recyclen, en deel je creaties op onze Facebook-pagina en in de Cobbles Strava Club. Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

Cobbles fietsmeubels

Al van jongs af aan houdt Imke van fietsen en klussen! Het resultaat van deze mix is WOOD you reCYCLE. Op de fiets geniet zij vooral van de omgeving, rust en een tussenstop met appelgebak of een bitterbal. Een levensgenieter op de fiets, soms sportief, maar ook zeker ontspannen.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×