Skip to main content

Wil je ook eens iets anders proberen dan ‘alleen maar’ mountainbiken? Dan is een cross duathlon of run-bike-run misschien iets voor jou. Wout legt je in dit artikel de fijne kneepjes uit van deze combinatiesport.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Fietsen is natuurlijk de mooiste sport die er is, maar toch staat er bij veel fietsers ook een paar hardloopschoenen in de kast. Voor als je een keer weinig tijd hebt, omdat het in de winter ’s avonds te donker is om te fietsen, gewoon voor de afwisseling, of omdat hardlopen stiekem ook best lekker is. Voor mensen die echt niet kunnen kiezen tussen fietsen en hardlopen is er de duathlon. En die is niet alleen voor wielrenners en asfaltlopers, maar ook in een crossvariant voor bosliefhebbers die liever mountainbiken en trailrunnen.

Cross duathlon of run-bike-run

Dat je bij een cross duathlon twee sporten beoefent zal niemand verbazen. Gek genoeg tellen de meeste duathlons echter drie onderdelen: twee keer hardlopen, één keer fietsen. Dit komt doordat duathlon is ontstaan als variant op de triathlon, waarschijnlijk toen iemand een keer zijn zwembroek vergeten was en voor straf een extra rondje moest lopen… Vandaar dat deze tak van sport ook wel bekend staat als run-bike-run. Soms is het mogelijk de cross duathlon te volbrengen als duo (waarbij je samen het hele parcours aflegt) of in estafettevorm (waarbij één persoon fietst en de ander loopt).

cobbles cross duathlon

Crossen in de bossen

Bij een cross duathlon vinden beide activiteiten offroad plaats, dus trailrunning in plaats van hardlopen op de weg en mountainbiken in plaats van wielrennen. Verder is de opzet grotendeels hetzelfde als bij een ‘gewone’ duathlon. Bij de crossvariant is er wel meer variatie in de afstanden dan bij asfaltduathlons. Bij offroad lopen en fietsen wordt de zwaarte van het parcours immers grotendeels bepaald door de ondergrond, technische moeilijkheid van de route en hoogteverschillen, om van de invloed van weersomstandigheden maar niet te spreken.

Als je broek maar goed zit

Behalve je fietsspulletjes en een paar hardloopschoenen heb je eigenlijk niets bijzonders nodig om aan een cross duathlon mee te doen. Over de keuze van je broek moet je wel even goed nadenken, en niet alleen om te bepalen of hij wel kleurt bij de rest van je outfit. Want ga je hardlopen in je fietsbroek, of ga je fietsen in een broek zonder zeem? Beide keuzes kunnen pijnlijke consequenties hebben, maar er zijn compromisbroeken met een kleine, dunne zeem die dit dilemma oplossen. En als je wat minder haast hebt, kun je natuurlijk van broek wisselen tussen de onderdelen.

cobbles cross duathlon zeemHet verschil tussen de duathlon-/triathlonbroek en de ‘echte’ fietsbroek is duidelijk te zien.

Baas boven baas

Als je toch lekker bezig bent met het combineren van verschillende sporten, waarom zou je dan stoppen bij twee? De triathlon (zwemmen, fietsen, lopen) is natuurlijk een klassieker, en ook daarvan bestaat een crossvariant. Maar je kunt er ook een quadrathlon (ja, zo heet dat) van maken door ook nog kajakken aan het programma toe te voegen. En waarom zou je eigenlijk een van tevoren uitgezette route volgen? Zoek je liever zelf de weg naar de finish (met kaart en kompas, want GPS is voor watjes), dan is adventureracen iets voor jou. Ook hierbij worden verschillende outdoorsporten gecombineerd, en de races duren soms meerdere dagen. Vergeleken daarbij lijkt je wekelijkse fietsrondje toch ineens een stuk minder indrukwekkend…

Wat vindt jij van het combineren van fietsen met andere sporten?

Laat het via een bericht in de Cobbles Strava Club weten! Lid worden is gratis!

Gerelateerd artikel

Hij kocht ooit zijn eerste mountainbike om vaker buiten te zijn. Meer dan tien jaar later rijdt Wout nog steeds op dikke banden. Waarom? Hij houdt van de rust in het bos en is niet vies van een mooie singletrack, maar heeft vooral een hekel aan tegenwind.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×