Skip to main content

Halverwege de Italiaanse laars ligt het land van Dante, Da Vinci en Petrarca. De laatste schreef in april 1336 een brief over zijn beklimming van de Mont Ventoux. Maar het is ook het land van Gino Bartali, Gastone Nencini en Mario Cipollini; grootheden op de fiets; grootheden van Toscane.

Artikel gaat verder onder banners 

Onze nieuwe weg toertocht!

  • Zondag 9 juni 2024
  • 90/120/150km uitgepijlde route
  • De mooiste weggetjes en paden door Brabant
  • Optioneel: Cobbles summer jersey twv €59 voor €29
Meer info & inschrijven

Word lid van de Riders Club

Rijd voordelig TOP verzorgde toertochten

Pakketten bekijken

Strava

Kom bij onze club & voeg je bij de discussie

Naar de Strava Club

Onze eigen winter gravel toertocht!

  • Zondag 3 maart 2024
  • 60/85km gravel in Brabant/Vlaanderen
  • Vuurkorven, trappistenbier & snert bij de finish
  • EARLY BIRDS: winterjack twv €69 cadeau
Meer info & inschrijven

Tussen de Apennijnen en de Tyrreense Zee ligt de Italiaanse regio Toscane. Eén van de meest populaire vakantiebestemmingen in Italië én Europa vanwege de schat aan kunst, cultuur, natuurschoon en wijn. Tegenwoordig wint Toscane steeds meer aan populariteit bij wielrenners en mountainbikers. De aangename temperatuur, de goede kwaliteit van het wegennet, de diversiteit van het landschap: de redenen waardoor veel wielertoeristen naar deze regio trekken. Toscane en in mindere mate de zuidelijke regio Umbrië zijn echter uniek als het gaat om de onverharde witte wegen: le strade bianche.

cobbles Toscane tekst

Granfondo Eroica

Elk jaar in maart als de voorjaarsklassiekers in alle hevigheid gaan losbarsten trekt het peloton over grote stukken strade in het gebied de Crete ten zuiden van Siena. Terecht is deze wedstrijd in de hoogste divisie van het wielrennen – de Worldtour – opgenomen. De wedstrijd wordt de ​Parijs – Roubaix van het zuiden genoemd. Een paar dagen na de profs vindt de granfondo van deze wedstrijd plaats; de toertocht voor de wielertoerist. In oktober wordt de ​Eroica gehouden. Deelnemers worden geacht op materiaal en in retro kleding de toertocht te volbrengen. Het liefst stofbrillen, bidons voorop en hangsnorren om het heroïsche van het vroegere wielrennen te eren.

Het fietsen op deze onverharde wegen vergt – zoals het rijden op kasseien – techniek en concentratie van de renner. De belangrijkste tips die ik kan geven zijn het aanhouden van een soepele cadans van 80 tot 90 toeren, normale druk in de banden maar vooral zicht hebben en houden op de vele gaten en losliggend steenslag in en op de weg. Zoals bij het rijden op kasseien is meestal het midden van de weg de plek waar je je moet bevinden. In de berm ligt het meeste losse grind. En mocht het geregend hebben, zorg voor een goede douche/zwembad en wasmachine. De beelden van de zevende etappe van de Giro van 2010 ondersteunen deze stelling.

cobbles Toscane tekst

Zware bergpassen

Toscane is een zeer veelzijdig gebied. Vanuit het noorden en grenzend aan de oostgrens strekt zich het langgerekte bergmassief van de Apennijnen uit. Geregeld doet het Giro-peloton hier beklimmingen aan. De meest bereden ​Apennijnen-passo is die van de Abetone, ten noorden van Firenze (Florence). Een redelijk makkelijk doch lange beklimming.

Van een andere orde is de zeventien kilometer lange Passo di San Pellegrino in Alpe. Deze ​passo heeft een gemiddelde stijging van bijna acht procent, die wordt veroorzaakt door drie loodzware kilometers met een gemiddelde stijging van twaalf procent.

In het uiterste zuiden ligt de Monte Amiata. Een uitgedoofde vulkaan en na de Etna en Stromboli de hoogste vulkaan van Italië. Deze Amiata is van vier zijden te beklimmen. De zwaarste kant is vanuit Castel del Piano. Vanaf hier is de beklimming veertien kilometer lang. Het venijn zit ‘em in het eerste deel met een gemiddelde stijging van ongeveer negen procent.

Tussen Siena en Firenze in ligt het lieflijke heuvellandschap van de Chianti. Hier komt de beroemde Chianti Classico-wijn vandaan. Het is een zacht glooiend landschap met smalle en kronkelende wegen waar met een afwisselende steiltegraad kan worden geklommen. Uitschieters tot twintig procent zijn vrij talrijk. Het grootste deel van de beklimmingen zijn goed te doen. De meeste hebben een stijging tussen de vijf en zeven procent. Monteluco is – van dit op de Ardennen lijkende gebied – met 843 meter het hoogste punt. Dalend richting het zuiden op respectabele hoogte, rij je over een van de oudste wegen van Toscane met aan de linkerhand de indrukwekkende Apennijnen en het beeldschone Siena aan de rechterhand. Na afloop is het onder de Toscaanse zon onder het genot van een mooi glas Chianti Classico heerlijk uitrusten van de gedane inspanning.

Cobbles wordt mede mogelijk gemaakt door

×
×